torsdag 1 januari 2015

God fortsättning på 2015 och julklappar


God fortsättning på 2015! Hoppas alla hade ett trevligt slut på 2014. Maken och jag skålade in det nya året tillsammans med katterna :) Skönt att ta det lite lungt och vakna idag utan bakiskänsla :)

Jag fick så fina julklappar i år - måste ha varit jättesnäll :D  Av maken fick jag en jättefin, gosig morgonrock och fårskinnstofflor som jag myser i varje morgon. Av Sofia fick jag hudkräm/butter med olika dofter - perfekt för mina torra, nariga händer - och en härlig vetekudde som kan värma mina axlar.
Av Johanna och David ett jättefint armband och en bok om höns.Trevlig bok med lärorik läsning. Jag har lite kvar att lösa innan jag kan skaffa höns, som: Jag vill bara ha sommarhöns - tror jag får svårt att ge dem det de vill ha under vinterhalvåret - eller klarar jag det?

Hur gör jag när jag reser bort? Förutom kattvakt måste jag ha hönsvakt?  När vi åkte till Sälen så lämnade vi in katterna på kattpensionat och det gick över förväntan bra - men hönspensionat? :) Får ta ett snack med grannarna tror jag.

Ni som har höns - hur gör ni när ni reser bort?

Vi hade besök av makens morbror häromdagen och han är en riktig dansk bonde och har haft alla djur man kan tänkas ha som bonde. Jag visade honom boken jag fått och han sa: "det var en tjock bok bara för att ha några höns" :)  Säger han som har djurskötsel i generna. Men jag fick många goda råd och tips och framför allt att dvärghöns nog passade mig.

Vi FÅR ha höns i storstaden enligt artkel här:  http://www.gp.se/bostad/tradgard/1.1662498-fritt-fram-for-kackel-i-tradgarden

Jag har tänkt mig ett litet hönshus med en liten utomhusinhängnad där jag kan stänga in dem då jag inte är hemma - Sofia såg faktiskt en räv i vår trädgård förra veckan! Fritt kan de få gå när jag är hemma och är ute och kan ha ett vakande öga på dem. Hönshusinspiration:
Nu behöver jag få alla tips och råd jag kan få av er som har höns!

Det vore ju mysigt att kunna gå ut och hämta ägg och hönsen kan äta lite av resterna från köket och gödseln blir gratis!

Kanske en av mina önskningar kan gå i uppfyllelse 2015 :)5 kommentarer:

 1. God fortsättning!
  Jag kan inget om höns men jag vet att ägg är gott ;). Hoppas du hittar kunskap och svar.

  En lugn nyårsafton var det här också. Uppe kl 8 idag och vid 11-tiden blev det en runda med löparskorna. SÅ tungt det gick idag. Så blir det ibland. Nya tag...
  Hur gick det med dina fötter?

  Jaha, så Sofia tänker sig flytta till Japan. Finns den stora kärleken där eller är det landet hon är kär i? Avundas inte dig. Jag vet ärligt talat inte vad jag gör om E eller O flyttar långt bort. Ja, vad ska jag göra? Jag kan ju inte göra annat än gilla läget och anpassa mig men det skulle nog bli väldigt svårt. Hoppas det går bra för dig och att ni har råd att resa dit.

  Nu hoppas jag att du får ett bra år med höns, garn, fungerande fötter och annat bra.

  Kramar

  SvaraRadera
 2. Jag vill oxå ha höns! Har inte läst något alls om dem, men jag undrar också hur man skulle göra på vintern och när man reser bort. Kanske får låna en bok om inte annat.

  Jenny

  SvaraRadera
 3. Godt nytt år, og lykke til med hønene:)

  SvaraRadera
 4. Hönor skulle jag också kunna tänka mig att ha på landet men problemet med var skall jag ha dem under vintern avskräcker.
  En riktigt god fortsättning på 2015!
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Jomen det ÄR ju mysigt med höns! Det är otroligt trevligt att ha dom sprättande fritt (om håller de borta från nyplanterade områden) :)
  När vi åker bort över en helg så får de klara sig själva och är det längre tid brukar vi ha nån som kollar till dom och fyller på vatten och öppnar och stänger till hönshuset. "Passaren" får givetvis ta vara på äggen!
  Vi har ett väldigt litet hönshus och även om våra går ut en sväng även vintertid så blir det mest inomhusliv. Det verkar dock som de har det ganska bra. Vi har stödvärme när det blir minusgrader, dels för vattnets skull, men också så att hönorna i fryser (även om de är tåliga).

  Hoppas din hönsdröm blir verklighet!

  SvaraRadera