onsdag 31 december 2014

Gott slut 2014 - ett annorlunda år och välkommen 2015!Det är just så jag tänker tillbaka på året som gått - ett för mig lite annorlunda år - mycket som hänt och vi har inte alltid gjort som vi brukar göra :)

Januari
Året inleds med storm och relativt milt väder. Ett annorlunda vinterväder - så milt som det kan bli i "mammaminne". Jag läser i min dagbok att jag är ute och trädgårdererar medans "maken är och fiskar" - i januari! Det blev ju ingen is på sjöar och hav - i alla fall ingen is som bar. Ingen kyla är ju samma sak som grådis.... tror att det var extremt grått i januari och de enstaka dagar med sol är minnesvärda - så minnesvärda att det var det enda jag tog kort på - en sol! :O)Februari
Kändes otroligt konstigt/annorlunda att Sofia firade sin födelsedag på andra sidan jorden!  Vi här hemma åkte på SPA-helg och njöt av Japanska bad och började planera våran resa till Tokyo.

Våren var tidig men vi hade ju inte haft någon vinter så all växtlighet var redo för start och när de soliga dagarna kom så ploppade alla vårlökar upp ur jorden på en å samma gång.Mars
En månad precis som vi vill ha: tidig vår och faktiskt ofta sol så det blev många trädgårdsdagar och allt trädgårdsarbete startade tidigare än vanligt. Rosmarinen växte och frodades utomhus hela vintern - jag tror jag skördade färska örter hela vintern! Jag läser att jag den 28 mars sitter jag ute och stickar i bara tröjärmarna och det surrar i Lungörten! Helt klart en annorlunda marsmånad :)


April
Den härliga våren fortsätter och jag läser om träningsvärk efter trädgårdsarbete, fina eftermiddagar utomhus och påsken tillbringas vid stugan i strålande sol och vindstilla hav. Jag och Johanna ställer väckarklockan tidigt en morgon och åker ut på fotorunda för att leta älgar - det är Johanna som är lite älgtokig, inte jag :) och vi upplever en vacker soluppgång.Maj
Sköna Maj.... annorlunda tidig och eftersom allt är tidigt så är jag tidig med start av cykling till jobbet - härligt att få massor av frisk luft innan arbetsdagen. Båten blir sjösatt och det är massor av längtan i kroppen: längtan efter havet, efter stugan och resan till Japan! men jag läser mellan raderna att jag är trött - för jag vill ju alltid så mycket på en å samma gång den här årstiden! är nog inte ensam om det :)  Blomningen är vacker, intensiv men går också över fortare än vanligt pga värmen. Nytt i trädgården när lilla, långa häcken i skogsbacken och jag hoppas den växer frodigt 2015 så jag får min rumsavdelare.Juni
Äntligen bär det iväg till Japan och Sofia. En annorlunda känsla att "åka och hälsa på" en familjemedlem istället för en vanlig semesterresa. Har ju i och för sig hälsat på Johanna när hon bodde i Rom men det var ju lite närmare :)

Många upplevelser i Tokyo och möte med underbara personer och jag förstår varför Sofia dras dit.

En kul bild från Japan: mannen som sitter ned har en barnvagn full av katter som han är ute och går med :)Juli
Semestermånad..... och enligt mitt tycke fantastiskt väder! Visst blev det lite varmt emellanåt men vilka dagar! Vilka bad!!! Annorlunda semester då båten inte blev nyttjad lika mycket som den borde men det maken var tvungen att åka på jobbresa mitt i semesterperioden men vi hade fantastiska veckor vid vår stuga vid havet!Trädgården började lida av värmen och torkan och en bevattnare köptes och den fick ofta gå nattetid, framför allt på det som var nyplanterat för säsongen.

Augusti
Vi fortsätter njuta av denna ljuva sommar! Hemma i stan är det ljumna kvällar i trädgården för min del och maken fiskar tills nattmörkret lägger sig.
Den mystiska, skrikande grodan gäckar oss om kvällarna: katten jagar grodan och jag jagar katten för att skydda grodan, som skriker när katten kommer för nära :) Åkergroda tror jag att det var.
Johanna fyndar på rean på handelsträdgården och vi blev ägare till två praktfulla exemplar av Blåregn! Wisteria floribunda "Black Dragon"Lite klurigt med planteringen mitt i sommarvärmen och att uppfylla Blåregnets önskemål med "väldränerat men får ej torka ut" var inte lätt! En djup grop grävdes där botten är blöt lerjord och sedan sten och singel för dränering och jag hoppas verkligen att den klarar av att växa hos mig.

September
Fortfarande underbart väder......... all ledig tid tillbringas utomhus och vid havet.
Jag börjar bli lite "trädgårdstrött"...... men det brukar jag bli vid den här tiden - precis som om både jag och trädgården behöver vila :)

Båten tas upp lite tidigare i år men skönt att allt blev klart innan blåsten kom.
MEN hösten är på antågande - det märks på växterna i trädgården och i skogen så har svampsäsongen börjat och det är ovanligt/annorlunda mycket Karl Johanssvamp.Oktober
Första  höstmånaden..... kyligt om morgonen och mörkare kvällar. Sofia kommer hem - så roligt! men..... hon har hittat sin plats i livet och det är i Japan och det är bara att inse att det troligen blir många resor dit i framtiden :)Vi drar oss mer och mer inomhus och stickningen kommer i fokus som hobby: avkopplande och roligt - samtidigt som bloggandet avtar. Svårt att ta bilder när det är mörkt om kvällarna och veckorna passerar fort.

November
4 inlägg på bloggen :) Summan är en varm november och mindre regn än vanligt, i alla fall första hälften av november och jag har nog aldrig varit så sen med att ta hand om övervintrarna och "stänga trädgården för säsongen".
Jag gör ett försök med att självså purjolök: har lagt ned en fröstängel på jorden, skakat lite och låter naturen ha sin gång - kanske, kanske har något litet frö klarat vintern och det skall bli spännande att se om det spirar i mars 2015 :)Vi börjar planera julsemestern och längtan efter ljus är stor.

December
Och nu är det i skrivande stund den 31 december 2014 och ja - det blev på många sätt ett annorlunda år - men det har hänt mycket roligt och vi har klarat oss ifrån tråkiga händelser - vi alla mår bra, är friska, har upplevt mycket och det känns bra.


Summering:
Trädgården - tja, lite nytt blev det: baksidan har fått nytt och finare grus, en häck har planterats och jag drömmer fortfarande om egna höns men det är nog en dröm som kan gå i uppfyllelse :) Fick en bok om hönsskötsel i julklapp och Johanna skall fråga sin granne som har höns, om jag inte kan få ha några sommarhöns hos mig - spännade!

Vad jag lärde mig för nytt? Att spinna eget garn :) Kanske utvecklar jag det under 2015?

Hur gick det med träningen? Sisådär.... det har mest varit inomhusträning för fötterna krånglar fortfarande och jag fortsätta ta reda på vad orsaken är. Ortopeddoktorn hittade inga mekaniska fel på mina fötter i alla fall och det är skönt! Så fort snönblasket tinat bort skall jag prova att börja springa igen och se vad som händer.

Arbetet: jag har hittat en bra balans för mig och min kropp och min själ. Gått ned lite i arbetstid och fortsätter lära mig "sänka ribban".

Bloggen? Tja... ibland funderar jag på att sluta blogga, ibland tar jag en paus och ibland skriver jag ett par rader - och så får det fortsätta - en kravlös dagbok :)

Så...... hej då 2014 och välkommen 2015!

Önskar alla bloggvänner - och andra vänner förstås! ett riktigt Gott Slut och ett Gott Nytt År!


1 kommentar:

  1. Underbar krönika, så fina bilder!
    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År.
    Vi ses 2015:)
    Kram Maria

    SvaraRadera