söndag 7 december 2014

Fast i spinning....Presenterar min nya hobby: att spinna eget garn! Jag har länge funderat på att lära mig spinna garn men har tänkt att det är en dyr hobby för jag har igen spinnrock - men det finns ett annat mindre och billigare alternativ - att spinna på slända.


Jag hoppade på en kurs för ett par veckor sedan och provade spinna. Det var lite klurigt i början men övade, och övade och övade och nu går det bättre. 

Och inte nog med det - det är så mycket annat som hänger ihop med att spinna garn - jag måste ju ha något att spinna av :) och det är en massa nya ord och kunskap att lära. Jag lusläser bloggar och tittar på filmer via youtube. Det är så lätt att via nätet beställa allt man behöver men jag håller igen för jag vet ju inte om det är en hobby som består - men jag har i alla fall köpt ett par handkardor så jag kan karda lammullen jag köpt för att sedan forma små "korvar"  som jag spinner ifrån på min lilla slända.

Vad jag lärt mig hitills:
Köpa lamull - vilken ull är bäst? Lättast att karda? Vilken fårras? 
Hittade en sida på facebook där det säljs ull och jag köpte lammull av Värmlandsfår för ca 50  kr/kg, ett normalpris för lammull av bra kvalite. Men..... ullen kommer otvättad (lukten..... tja ladugård...... )  så den måste tvättas - och även det var ett moment som jag behövde lära mig.Karda ull - ett måste! Aha...... många aha-upplevelser med hjälp av filmer från youtube och tips från deltagare på "spinncafe" som jag varit på. En hel vetenskap.... men envis som jag är ;)  så har det gått bra.
Resultatet blir en fluffig matta av ull=kardflor, som rullas till korvar=rolags.

Belöningen blir att börja spinna ullen :) Testar mig fram: hur tjockt garn vill jag ha? vad skall jag sticka? etc. Några små testnystan har det blivit och det kan nog bli en vante om något år :)

Efter spinning skall garnet härvas, tvättas och torkas - även detta en hel vetenskap.

Och vad har jag gett mig in på?! Varför?! Jo, jag har en drivkraft att lära nytt, jag bara "måste" ha något att göra om kvällarna - kan inte bara sitta ned och göra ingenting. Det är en viss känsla att tillverka garnet du stickar med och jag älskar färgerna!  Melerat grått i olika nyanser - det ser så naturligt ut.Det finns mycket färdigt att köpa på nätet: färdigt kardflor/fluff och färdiga rolags/korvar att spinna av - i regnbågens färger och olika kvaliteér men jag vill nu i början gör allt själv för att förstå, lite tillbaka till "basic".

Det är som att så ett frö, skola om, sköta om tills plantan blir stor nog att plantera ut och att sedan se den blomma - visst vet ni vilken känsla jag menar?!

Så......... det är detta jag pysslar med just nu (stället för att blogga). Det är kul, jag lär nytt, fått nya bekantskaper med trevliga, kunniga personer som är snälla att svara på mina tusen frågor  :D


Ha en mysig andra advent ♥
14 kommentarer:

 1. Vilken känsla att sticka av egenspunnet garn! Nästa steg blir kanske ett par får : ) Gillar också den gråa naturliga färgen.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Men vad häftigt! Tänkte precis som Anette att i nästa inlägg har du nog skaffat får, hi hi. Förstår att det är en hel vetenskap, men vad roligt att lära sig något nytt och fint blir det.

  Jenny

  SvaraRadera
 3. Så roligt det låter... och vilken belöning när väl stickningen är klar. Vackert blir det också...
  Ha det fint

  SvaraRadera
 4. Wow! Har aldrig hört om någon som spinner sitt eget garn (inte i nutid alltså). Det är jättebra tycker jag att gamla hantverk och liknande hålls vid liv. Härlig drivkraft att vilja/känna behov av att lära nytt.

  När vi hade bildlektion på jobbet förra veckan hittade jeg en del garner som behövde sorteras. Bland dem låg en del, typ en spole, som används när man gör makramé. Stavas det så??? Ett hantverk som kanske är på väg bort?

  Ha en bra vecka och hoppas lussebaket gick bra. Hoppas också du får besked angående fötterna och att de tär något som går att göra något åt.

  Kramar

  SvaraRadera
 5. Wow, så kul, där kommer du fastna. När man först har börjat så är det ingen väg tillbaka, fastnade själv för 5 år sen, gillar fortfarande sländor bäst men har två rockar nu också. En härlig känsla. Och dina vantar, jättefina :)

  SvaraRadera
 6. Låter verkligen kul det där:) Då som är så duktig på att sticka måste ju verkligen "gå igång" på detta:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Blir så imponerad av dej Lotta och har ju redan sett att du stickar så fint. Förstår att du vill lära ännu mer från grunden.

  Tack för ditt välkomnande, har redan fått julkänsla, sitter med tänt ljus just nu.

  kram Lissen

  SvaraRadera
 8. Det där att spinna måste man ju få mycket lugn och ro med kanske lite grann meditativt åtminstone sedan man blivit van.Min farmor spann och även kardade hon satt framför sin spis och kardade sin ull och det såg så härligt ut.Något man kanske skulle prova på du sådde ett frö hos mig som jag tar med mig så tack för det.Hälsningar Margareta

  SvaraRadera
 9. Vad härligt Lotta att du är så vetgirig och nyfiken. Jag har provat att karda spinna tova och växtfärga ull. Får återuppta detta när jag går i pension orkar inte nu men tack för att du inspirerat mig. Ann

  SvaraRadera
 10. Oj vad mysigt.
  Får mig att minnas mina första år på finska landsbyggden. Mormor och mamma kardade och spann färgade och stickade allt möjligt. Minns även hur det kliade, var redan då överkänslig mot ull.
  Lycka till med tillverkningen!

  SvaraRadera
 11. Så morsom og uvanlig hobby du har begynt med. Det må være ekstra moro å strikke av eget garn.

  SvaraRadera
 12. Åååå så härligt det låter.Det är något som jag borde lära mig, jag som har får. Jag är lite för lat för att karda själv och har lämnat bort ullen för att få den kardad men tovar det gör jag gärna. Din nya hobby verkar ligga i tiden. Jag har träffat på en del på sistone som gått eller går spinnkurs.

  SvaraRadera
 13. Har du slutat att blogga?? I så fall. SYND!! Ha ett gott slut och ett gott nytta år! Kram Lisa.

  SvaraRadera
 14. Wow härligt att spinna! mwn hur hinner du? Gott Nytt år önskar jag dig!

  SvaraRadera