lördag 24 maj 2014

Just nu blommar...


den här lilla sötingen som jag lustigt nog alltid glömmer namnet på! Ranukel-någonting..... letar blande de små grå men just nu i skrivande stund är namnet som bortblåst! Någon som minns bättre än mig?  ;)Plantorna är några år gamla och har verkligen växt till sig och de ser ut att trivas i halvskugga tillsammans med vitbladig Funkia - kanske kan jag dela dem till hösten?Nejlikroten, Geum urbanu, har en härlig orange färg och gör sig bra med både mörkbladiga växter och så även med limefärgad Törel (har ingen bild på dessa kombinationer) och förstås tillsammans med den vilda, gula engelska vallmon så dyker upp lite här och var men inte där jag vill att den skall växa :) Jag försöker varje år att fröså den just vid orange blommor men den är svårflörtad.


Släkt med Nejlikrot är Humleblomster, Geum rivale, som jag har i min "skogsrabatt" och jag har fått tag i röd och vit och en vild variant som har lite mörkare lila färg.Aklejorna - de är ljuvliga! I "skogsrabatten" får de breda ut sig som den vill och och nu är plantorna många. Den rosa "Nora Barlow" gör sig bra med rödbladig Törel.Och slutligen de små, små blommorna av de olika Bräckor, Saxifraga som man först ser som små blommande kuddar men vid närmare åsyn är så fina!

Skuggbräccka, Saxifraga umbrosaSaxifraga gaiety


och det senaste fyndet, en med variegerade blad och blå blommor (namnlapp borta) - vi får se hur tålig den är och om den överlever hos mig.Idag står det segling på programmet - båten är sjösatt och idag skall den seglas till hemmahamnen, det skall bli skönt att få andas lite hav :)


10 kommentarer:

 1. Så mange søte blomster fra hagen din=) Håper du får ei fin helg=) Vibeke

  SvaraRadera
 2. När man läser andras bloggar och ser på alla vackra bilder då kommer man underfund med hur otroligt många olika växter det finns.Kram.

  SvaraRadera
 3. Vad fint hos dig! Kan det vara stormhattsranunkel? Såg den i en tidning nyligen, den är verkligen jättefin! Skuggbräckan är jättefin, jag såg just att det är knoppar på mina, men de står lite dumt till, syns inte när det växer upp runtomkring så jag borde flytta runt lite där. Ha det fint på havet!

  /Jenny

  SvaraRadera
 4. Vad vackert det blommar hos dig. Den gula eller brandgula vallmon är urtjusig, gillar den skarpt.

  Ha en skön helg/ Eva

  SvaraRadera
 5. Härliga somriga bilder...njut av seglingen!!
  /Nina, en bloggsystra på andra sidan havet :)

  SvaraRadera
 6. Så jag njuter av dina bilder! Fantastiska. Ranunkeln är så söt, och humleblomster måste jag skaffa.
  Jag hade en bräcka, men den har försvunnit, så fina de är.
  Härligt att segla.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Helt otroligt så många olika och fina akeljor det finns.
  Många andra fina blommor hos dig och fina bilder med effektfull suddighet.

  Kram

  SvaraRadera
 8. Hei:) Denne er flott ja! Ranunculus aconitifolius`, og heter Duppesoleie på norsk.
  Humleblomsten er også fin, jeg har den ville varianten.
  Mvh Kathrine

  SvaraRadera
 9. Ja, Ranunculus Aconitifolius Flore Pleno (den finnes også i en enkel variant, den heter bare R. A. Men den fyllte, som du viser her, heter alle 4 navnene!)

  Hilsen Annette

  SvaraRadera
 10. Härliga blommiga bilder!

  Jag ska till Göteborg på en ganska snabb visit snart. Har du något bra tips på smultronställe i centrala stan, restaurang, butik, café eller bara ett mysigt ställe? Det är många år sedan jag besökte Göteborg och har väldigt dålig koll.

  SvaraRadera