söndag 17 februari 2013

Hur det går med Bokashi?Jo då, det går bra - tror jag.... men det vet jag ju inte förrän till våren då jag fattar spaden och börjar gräva. Jag köpte nedbrytningsbara påsar och de hade jag inte kunnat vara utan nu på vintern. När en påse är full, knyter jag ihop den och bär ned den och spannen till källaren där den få stå i två veckor (har två bokashispänner). Innehållet behöver ha 2 v i rumstemperatur innan jag lägger påsarna i en sopsäck utomhus.

Nu lagar vi inte så mycket mat här hemma för vi äter inte middag varje dag (maken och jag äter middag på jobbet och lättare måltid på kvällen) och det gör att jag klarar mig med en spann i köken i ungefär 10-12 dagar.Idag fyllde jag en påse när jag planterade om Mugrönsviolerna. Innehållet blir oftast väldigt blött så har man de spännerna jag valt, får man lägga i mycket papper för att suga upp vätan. Kanske väljer jag senare att använda den andra behållaren som finns, den med tappkran för vätan (som blir gödning att vattna med) men just nu räcker tiden bara till att använda startpaketet.

Spannen i källaren - den som skall stå i 2 v - blir jättefuktig, det bildas kondens under locket men konstigt nog luktar det inte illa - det är ett tecken på att jag använder rätt mängd klipulver (tillsätts när spannen står i köket).

Så nu är det bara att vänta på våren och att gräva ned påsarna direkt i jorden - ser fram emot att kunna jordförbättra själv och slippa köra hem påsar med "ko-på-påse"!

Ni som har använt Bokashi och grävt ned innehållet i jorden - tyckte ni det fungerade? Behövde ni gödsla? Är det sant att det förmultnar på ett par veckor? eller kräver de längre tid?

Som sagt - det skall bli spännande att utvärdera detta :)


1 kommentar: