söndag 13 januari 2013

JanuarilugnJanuari, tycker jag är en månad av lugn, förväntan, förberedelse och förnyelse. Tänkte på det när jag och syster yster var vid stugan i helgen, en kortis blev det denna gången.

Lugn och återhämtning efter storhelgerna, förväntan inför det nya året och vad det kommer att föra med sig, förberedelser och förnyelser går hand i hand; personliga mål som skall starta och slutföras, ny trädgårdssäsong m.m.

Januari är en karg och färglös månad, kall och isig men jag gillar den bättre än november, jag tycker det är ett annat ljus om dagarna. Det var ruskigt kallt vid havet! men friskt och det är allt härligt att promenera på stranden och leta strandfynd - men det har inte stormat så mycket i vinter, så fynden var få.Om 4 månader kan vi sitta på berget och titta ut över havet :)Syster såg en blåmanet i havet, en ensam stackare....... trodde de inte överlevde så kallt vatten? Och så tycker jag synd om havsfåglarna som måste simma i det kalla vattnet, usch vad kallt om fötterna!Taggiga snår - slånbärssnår, som är så fina när de blommmar i maj. Vildrosorna - kan inte annat än längta efter alla gröna blad och cerisrosa blommor.Vilda blommor som plockas till midsommarbuketter......och till sist: växthuset som står ensamt och övergivet, lite smutisgt, stökigt och kallt - men snart så...... :)  och här är jag nu: vad skall vi odla i år? Kan Bokashi förbättra jorden så att jag inte behöver byta ut jordbädden? Varför lyckas jag inte med gurkor här? Ojämn bevattning? Kan jag förbättra bevattningen (regntunna och droppslang)?

På lilla frilandet som inte är med på bild, blir det nog sockerärtor i år, lök förstås! Här behövs växtstöd! Dags att börja skriva kom-i-håg-listor :)

Ha en skön söndag ♥


11 kommentarer:

 1. Hej!
  Javisst, januari-lugnet är kravlöst.
  Mmm... drömmar om växthus, odlarglädje och mödor tar snart form i takt med att ljuset återvänder - härligt!
  Nu kallar jobbet för min del!

  Ha en fin dag /bea

  SvaraRadera
 2. Så vackert!! Längtar till landet när jag ser dina bilder! Känner lugnet.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Vackert vid havet även om det ser kallt ut. Jag tog också havsbilder igår.
  Vist är det en de planering nu. Listor (älskar listor!) görs för lite av varje, fröerna har kommit som jag beställde men jag har inte sått några. Det är en väntan inför känns det som. Det är väl våren och ljuset vi väntar på alla.

  Kramar

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig om att Januari är en helt klart bättre månad än November.Nu när vi har vårvintern på gång och solen kommer högre och högre på himlavalvet jag tycker att man kan se det på våra fåglar också de spelar mycket mera nu än på senhösten.Du har fångat januaris färger mycket bra i dina fina bilder.

  SvaraRadera
 5. Fantastiska bilder du bjuder på idag! Som vanligt i och för sig :)
  Visst är det så att januari bjuder på mer ljus än november. Eller iaf är förväntan på det som komma skall, våren, betydligt större... Nu längtar vi!

  Tamara

  SvaraRadera
 6. Min att göra lista vart två a sidor lång och då står det inte ett dugg om sådd eller blommor, så den kommer att bli längre.//Britt

  SvaraRadera
 7. Mmm. Nu börjar planeringen med allt man vill göra under trädgårdsåret!

  Härliga vår.... Skynda!

  kram

  SvaraRadera
 8. Listor är alltid kul!

  Jag kan bara konstatera att halva januari är gjord, känns riktigt bra. Nu är det så kallt så jag är halvt djupfryst. Många plädar och varmt te blir det, men måste man ut så måste man! -17 just nu. Brrrr! Sitter och drömmer om våren just nu.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 9. Det bästa med januari är att det inte är november! Även om det är en ruggig dag så vet man det morgondagen är en gnutta ljusare!
  Härliga bilder med skön känsla. Bara man slipper blåsten är jag nöjd!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Ljuset i januari är annorlunda än på hösten, det blir ljusare för varje dag som går. Fast helt färglös är inte månaden, men färgerna är dämpade. Innan snön var granarna vackert gröna i skogen och även blåbärsriset. Sedan jag började måla har jag börjat titta på årstidernas färger på ett annat sätt. Jag bor inte i stan utan mitt i skogen så det blir inte detsamma.
  Januari är lugnet före "stormen", innan det är dags att så alla luktärtorna.
  Jag lyckas också dåligt med gurkorna i växthuset.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera