torsdag 9 augusti 2012

Strandhugg 2 - Mollösund


Ännu en pärla till hamn, "lilla" fina Mollösund, och här konstigt nog, där det alltid är fullt i hamnen, kan man knö in sig och få en plats, är man sist in, får man lägga sig ytterst i raddan, kanske som 5:e båt och kliva som en akrobat för att komma in till kajen, men det är det värt!Mollösund är också ett gammalt fiskesamhälle, anor från 1500-talet och en god natthamn för båtar. Husen ligger tätt, tätt och när man promenerar här, vet man inte om man går på någon stig eller någons tomt.... pinsamt ibland när man råkar kliva in i någons trädgård men då får man ett leende och blir visad stigen som man skall följa för att fortsätta promenera :)


 Att husen ligger tätt har sin historia, när de första strandsittarna bosatte sig vid kusten så arrenderade de marken, byggde ett hus och med andra ord ägde de ingenting, å andra sidan kunde de flytta runt beroende på var det fanns fisk och arbete. Sillperioden skapade arbete och fiskesamhällena ökade i storlek och man blev trångbodda. Staten ville till slut ha lite koll på läget, och då började avstyckning och tomtmarkering och fiskarna kunde köpa loss sin mark, men husen var ju redan byggda, så tomterna var minimala. 


 

Vi stannar alltid till vid Mollösund, älskar det lilla samhället, att gå till den gamla skeppshandel där det luktar tjärad hampa när man går in genom dörren. Vi hittade en ny sevärdhet i år, en  "en handelsbod", Sigurd Olssons handelsbod, lär mera HÄR.  De två följande bilder har jag lånat av Johanna:
Nu finns det alltså en handelsbod man kan besöka och allt är som det såg ut på typ 50-talet, varor - allt i från kläder till torrvaror, förpackningarna är välbevarade och det är jättefint, verkligen värt ett besök!

Vi har egna minne från Mollösund, när tjejerna var små och de lekte i gummibåten i hamnen och nästan alltid lyckades ramla i - Johanna - du minns ju när du cyklade på minicykeln, nedför värsta backen utan broms...... och fick kasta dig av för att inte krascha in i båtarna :)
och när vi fick motorfel norr om Mollösund, det var en "stötstång" i motorn som gick av, det rök och lät fruktansvärt! en vindstilla dag förstås så det hjälpte inte att sätta segel utan vi drev sakta in mot bergen....... en vänlig själ i motorbåt såg röken och bogserade oss in till Mollösund - detta skedde vid 11-tiden på f.m. Lite efterforskningar och vi fick kontakt med en firma som relativt snabbt kom med bil och tittade på motorn, reservdelar behövdes, reparatörens bror var i Uddevalla med sin bil för besiktning, reparatören ringde sin bror och reservdelar köptes. Kl 18.00 var allt klart, motorn som ny och reparatören fick ett stort tack!!! Kanske lockar jag er till ett besök där? Det är ok att ta bilen dit, fina matställen och promenadvägar och som sagt - mycket fint att titta på :)9 kommentarer:

 1. Sverige är fantastiskt//Britt

  SvaraRadera
 2. Det är ett fint ställe verkar det som, har inte gjort något besök där.
  Ävetyrliga skärgårdsminnen har vi massor av och man blir påmind emellanåt när man gör återbeök på platserna.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Har varken varit i Fjällbacka eller Mollösund men det skulle jag gärna vilja nu efter att ha sett och läst dina fina och trevliga inlägg om dessa platser:) Tack Lotta för att du lät mig "följa med" på rundvandringarna:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vackra bilder, Lotta! Och vilken miljö. De är fina de där gamla fiskebyarna.

  SvaraRadera
 5. Vilken pärla till ställe du har beskrivit och visat oss idag. Verkar hur mysigt som helst.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 6. Så många mysiga bilder. Ger goodfeeling liksom.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Åh.. jag bara älskar dessa små samhällen.. blir alldeles lyrisk av dina vackra bilder och känner för en tur dit omedelbart.. *ler* Vackra bilder och fin berättelse.. ♥ en tur in till Bohus Malmön för att få samma känsla kanske sitter fint idag.. vi får se vad som händer. Nu på morgonen vaknade vi med regn men det ser ut o klarna upp nu o om YR stämmer så ska det bli fint resten av dagen.. kram o hoppas ni får en fin segelhelg..Moa

  SvaraRadera
 8. Din beskrivning av allt gör att även mina luktsinnen får sig en dos av Bohuslän.
  Jag älskar alla små trånga mysiga fiskebyar, men vi har ju en bit att åka dit,
  så man lever upp med att läsa o se dina bilder.
  Nu är väl dessa hus värda mer än någon hade kunnat drömma om.
  Må gott/ Eva

  SvaraRadera