söndag 10 juni 2012

Om morgonen..., då är Morgonstjärnan, Ornithogaum umellatum L, som finast. Efter den blå-grå bilden i går, kom solen fram och då vaknade Morgonstjärnan,och i går kväll, så fotade jag den igen, den hade stängt sina blommor och sover tills nästa soliga dag (alltså inte idag söndag för regnet vräker ned).Den är så fin även när den sover, med sina vit-grönstrimmiga knoppar. Den har små lökar och när jag rafsar runt i rabatten far de runt, jag får lite hjälp av rådjuren tidig vår och överallt sticker Morgonstjärnans långa blad upp. För att hålla den på plats, är den planterad i krukor utan botten. Den är ett arv från mammas trädgård, som i sin tur fick den av farmor, som hade den i sin trädgård, vid sin sommarstuga i Mjöshult, norr om Borås.Tänk, jag var inte gammal när farmor bodde i sin stuga om sommaren, har lite minnesbilder från av hennes rabatter, och jag har fler växter som kommer därifrån, bl a Björnrot/falsk dill (se bild nedan med Akleja i förgrunden och Björnrotens vita blommor i bakgrunden).

Farmor hade alltid stora Violer som blommade hela sommaren (blåa, mörkt vinröda, vita och gula), tror inte det var Penseér för de fanns ju hela sommaren? och aklejor - det är blommorna jag minns. Jag minns också farmors "pottskåp", där det faktiskt stod en potta som användes om natten! Potta och pottskåpet finns numera i vår stuga vid havet.

Vi bodde i farmors lillstuga om sommaren, hade potta när vi var nödiga och jag minns att vi om kvällarna gick och badade i sjön (istället för dagens duschande), sjön hade en långgrund strand, jag minns att jag gjorde båtar av mossbitar och björkkvistar som seglade iväg utmed stranden.

Minns du syster yster?!Jag minns beteshagarna med taggtråd, tror det var får som gick där. Jag minns slingrande grusvägar där mittsträngen var fylld av sommarblommor. Jag minns att storasystrarna lekte med grannbarnen, jag minns att farmor hade karameller i en porslinsburk med lock som stod ..... det minns jag inte, i skafferiet? eller på pottskåpet? Karamellskålen finns kvar, även den i stugan vid havet.När farmor blev gammal och trött, såldes sommarstugan, och hon gick bort för många år sedan men ibland funderar jag på minnen och minnesbilder och dess betydelse, speciellt sommarminnen. Kanske är det därför jag tycker det är så vackert vid Johanna och Davids hus? för att det är samma miljö som några av mina barndoms/sommarminnen.

Jag har fler speciella barndomsminnen från stugan vid havet och jag skall, om möjlighet ges, fota "minnen" och sätta bilderna samman med minnerna.

Har ni barndomsminnen som är speciellt förknippade med försommaren? Några alldeles speciella som kommer fram när ni ser vissa vyer eller känner dofter?

♥♥♥

10 kommentarer:

 1. Underbara minnen och bilder!

  (min emaljpotta var iskall ibland :)

  SvaraRadera
 2. Det är härligt att ha sommarminnen! I min trädgård finns blommor från både mormor & morfars trädgård och farmor & farfars. Glad för det!
  Jag var mycket hos både mormor o farmor när jag var liten och båda hade gammeldags trädgårdar med många blommor och även många grönsaker o bär odlades. Hos mormor var det noga att man sköljde allt noga så man inte skulle få i sig jord. Farmor var inte så noga med just sådant.
  När jag var liten lekte jag mycket i skogen och sommarloven kändes som evighetslånga.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Den där morgonstjärnan (tack, visste inte vad det var!) har jag fått in i trädgården i år och jag vet inte vart den kommer från. Kan inte påminna mig att jag fått den i nåt byte? Hm!

  Det var många sköna minnen du har! Jag har många fina minnen och dofter och ljud från när vi var hos mormor om somrarna. Sen minns jag midsomrar och kvartersfester, de var ju alltid på försommaren!

  SvaraRadera
 4. Visst är det underbart att ha starka minnen från sin barndom:) Det har jag också och speciellt doftminnen sätter sig riktigt hårt:) Låter som om du hade en fin barndom med en fin farmor;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Fint inlägg... barndomsminnen är så starka och exakta. dessutom triggas de lätt igång av en doft eller melodi. Just dofter går rakt ner i reptilhjärnan och kastar en bakåt i tiden i ett nafs. Jag tycker att din idé med minnesbilder låter så fin...

  Kram

  SvaraRadera
 6. Så nydelige bilder- skikkelig sommerstemmning:-D

  SvaraRadera
 7. Visst minns jag sommrarna hos farmor, alla blommor, månadsultron som var så goda, kvällsbaden. Kommer du inte ihåg cornflakeskakorna som fanns i en glasburk i källaren ?
  Varje gång man gick på "dass" tog man en ( utan att fråga), de var så goda

  SvaraRadera
 8. Underbar inlägg. Ett inlägg som minner om egen barndom och somrarna hos mormor som tyvärr gått ur tiden. I min rabatt har jag blommmor från hennes trädgård. Och dem njuter jag av så där extra mycket.

  Ha en fin måndag

  SvaraRadera
 9. Morgonstjärnan har också emigrerat till Norge:) Den har inte slått ut än här.
  Visste inte att den kommer från gammelfarmor från början:)

  SvaraRadera
 10. Hejsan!
  Mitt största barndomsminne var att jag alltid gick barfota, så fort jag bara fick för min mormor och satte knappt på mig dem fast vi skulle bort. Nu kan man knappt gå på grus för det gör så ont....Så vackert klätterstöd du gjort och jag knycker tipset rakt av och här ska det bli ca 15 stycken mot vägen så slipper jag alla i trä. Men med så många som ska tillverkas så fyller ju mannen lämpligt år i Juli, så det får nog bli en liten hobbysvets. Sen har vi att göra under vintern och till nästa vår så ska de sättas ut. Vad glad jag vart när jag såg dem för jag har varit inne på 3 pinnar och inte tänkt runt. Ha det gott på andra sidan landet, Karina.

  SvaraRadera