söndag 3 juni 2012

HemmadagDet var så skönt med en ordentlig sovmorgon och söndagsfrukost! Oftast så vaknar jag tidigt på helgerna, har oftast "jobbtiden" i kroppen men idag sov jag ända till halv åtta! och det är kors i taket för att vara jag, men jag var nog lite trött sedan igår ;)

Fick laddat tvättmaskinerna och hängt ut veckans tvätt - det är så skönt att få tvättat och torkat allt på samma dag, tvätten blir slät och luktar så gott :) Åkte och köpte armeringspinnar och började fixa till klätterstödet - David: det blev perfekt!! Himla smart ide du hade  :)

Nu är det färdigtbyggt och luktärtorna är planterade i bädden framför lilla växthuset. 4 pinnar och tre av de bockade "ringarna" är fastsatta ned najtråd, växtstödet blev ungefär 170 cm högt.

Johanna: jag har både klätterstöd och luktärtor över, vill du inte ha ett litet torn i din örtagård? Så du kan plocka en bukett luktärtor och ställa på skåpet i hallen :) 
Nu måste jag fråga: i min perennarabatt är jorden så urlakad! Det är ju lerjord men den är alldeles hård och grynig, jag har inte fyllt på med något alls i år och nu ångrar jag mig....... kanske skall jag jordförbättra med något "mulligt" - men vad? Barkmull (inte täckbark alltså), men blir inte jorden lite sur då? Finns det något "på påse" som är bra som mylla? Hur gör ni? Komposten är tömd så där finns inget att hämta - hur är det med gräsklipp? Värt att mylla ned?  Det växer bra och det känns som om det finns kraft i jorden men den är som sagt stenhård och grynig på samma gång. Sand?


Torrt är det med, fick vattna ordentligt idag, skulle faktiskt behöva lite regn.......får man önska det?

Ha det allra bäst ♥

8 kommentarer:

 1. Nu har jag läst ikapp hos dig, så mycket olika saker du pysslar med. Förstår att du är lite trött:)). Skönt med en hemmadag. Härligt att vara ute på havet och segla.
  Gräsklipp är bra, men jag vågar inte riktigt för sniglarnas skull. Sand är jag osäker på, den kan ju göra att det blir cement...
  Förra året använde jag hästgödsel och i år har jag förbättrat med kogödsel.
  Mycket lera är det, ett spadtag ner är det rena blåleran på flera ställen.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Härligt med hemmadag!

  Gräs tror jag på. Kan nog aldrig bli fel om man luckrar ner det (myllar ner det heter det kanske?). Kanske kogödsel på påse, men du var inte ute efter växtkraft iofs.

  Fint växtstöd, sådant behöver man alltid fixa till med. Lite här och lite där.

  Kramar med önskan om en ny fin vecka!

  SvaraRadera
 3. Hej du! Jag brukar aldrig rekommendera "jord" typ 4 påsar 100:- som finns hos bygghandeln m fl ställen. Dålig jord men jättebra jordförbättringsmedel då den innehåller mycket mullämnen i form av finfördelad torv. I din leriga jord är det främst organiskt material som du behöver jobba med. Typ kompost, gräsklipp, "jord" på påse, stallgödsel mm.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Vad vore livet utan armeringsjärn och najtråd.....?
  Kogödsel på påse ger ju både näring och jordförbättring.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 5. Smart klätterställning!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Kojord på påse.. *ler*.. brukar jag använda i min leriga jord tillsammans ibland med bra jord på påse.. Trevliga stöd du fixat till, har du bokat ihop de där sexkanterna själv?.. de ser himla käckt ut i alla fall. Är också lite trött o sliten men mycket nöjd efter helgens utflykt.. mycket trevligt och lite kära återbesök som Mandelmanns där lunchen intogs på lördagen.. mys på hög nivå! Ha en fin vecka.. själv hoppas jag på trädgårdsväder för nu är det inte så mycket annat som ska fixas, kramiz!

  SvaraRadera
 7. Du har redan fått en massa bra tips!
  'Bara' jobbet kvar...
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Men det där blir ju bra det! Jag skulle behöva stötta pionerna lite men det har inte blivit av, så nu blåser de väl omkull vilken dag som helst ...

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera