fredag 13 april 2012

Tacksam för hjälp!


Jag undrar om jag kan beskära mitt Fikonträd, som är 1,5 meter stam och tre nya gröna, glesa grenar? Helst av allt vill jag kapa stammen ned till 40 cm - går det? Är det rätt årstid för beskäring? Trädet står i källaren och har fått lite ljus men har börjat växa ordentligt.

Har försökt läsa mig till hur jag skall göra men det är olika råd: 1- beskära i november när den tappat blad, 2 - beskära nu.

Man kan också toppa tillväxten för nya skott men då kommer väl bara skotten på de nya gröna grenarna? Hmmmm - kanske paraplyform? ;)

Som sagt - jag vill ha alla råd jag kan få!

Fredagskväll och jag planerar vad jag skall göra i morgon. Försökte vara ute en stund i kväll men det kom värsta störtskuren så jag gick in och planterade om istället. Det blir väl regnställ i morgon...... :)


9 kommentarer:

 1. Kan tyvärr inte hjälpa dig eftersom jag kan inget om beskärning av Fikon.

  Håller tummarna för att någon annan vet det rätta svaret.
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Inga råd angående fikonet, tyvärr.

  Jag kommer också vara ute i regnställ om det behövs i morgon, för ute ska jag vara.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte heller hur du ska göra, mitt har ju stått ute i kylan som var förra veckan så jag hoppas det inte dött. Ser nästan så ut.
  Jag har varit ute i trädgården mycket idag, och var precis färdig och skulle gå in när störtregnet kom.
  Ha en fin helg. Så hoppas vi på uppehåll!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Hej igen. Tack snälla du för kommentaren hos mig, nu fick jag en ny idé!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Just fikonträd är jag inte så bekant med, men Ingela Jagne skriver i "Beskära träd och buskar" i kapitel Ovanliga fruktträd att den nyplanterade plantan beskärs för att få fler grenar från basen, man kan spaljera, om man vill. Vill man ha trädform, kan man stamma upp. Toppa unga grenar för att stimulera blomningen, under sommaren. Äldre kala grenar kan man klippa ner till tre ögon.

  SvaraRadera
 6. Kan tyvärr inte hjälpa dig men skickar ändå en hälsning från ett mycket snöigt Fagerdala! Hoppas jag kan ta mig in i växthusen, behöver hämta jord till omskolning av alla frösådder!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 7. Hejsan Lotta!
  Nu får du en till menlös kommentar: Tyvärr kan inte hjälpa dig ;)!
  Har ingen erfarenhet, men det låter som väldigt drastiskt att förkorta stammen med över en meter. Vegeterar stammen längre ner?
  Det är ju så många som odlar denna exot så visst bör du få bra råd av några!

  Idag, lördag, regnar det ännu nu på morgonen, men sedan räknar jag 'kallt' att det blir uppehåll - jag MÅSTE ut å jobba!

  /Anja

  SvaraRadera
 8. I tv programmet Året i Trädgården på tv2 beskär Monty sina Fikon nu på våren!(näst sista programmet tror jag det var).
  Tycker det låter drastiskt att skära ner den till 40 cm, skulle vara glad om mitt var så högt som ditt, det är fint med en stam med en krona.
  Jag kapade in mitt ordentligt för något år sedan om det har lönat sig för i år har det massor av stora Fikon som kommer mogna under sommaren.
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Hej!Du får nog vänta med din hängmatta ett tag till...:-) Fast visst är det härligt att komma utomhus igen och påta i trädgården. Verkligen fin julros du har. Gillar färgen!! //Kram Kram Karin

  SvaraRadera