fredag 20 april 2012

Hur gick det med Fikonträdet?


Efter råd och tips från bloggare och bästa TV-program Året i trädgården, så gjorde jag ingen radikal beskäring, man får tänka till ibland ;)  Jag sparar på höjden men har beskurit/toppat så trädet skall få fler grenar, men det får inte bli så mycket högre, för då får jag inte in det i källaren om vinter! Jag provar denna säsongen och fungerar det inte, blir det hårdare beskärning nästa år.
Alla citrusträd har nu fått flytta ut till lilla växthuset, där de får stå tills det blir varmare och de kan flytta ut till "piazzan".Jag har inte skördat någon citron än, tycker de är så fina där de hänger på grenen! Trädet blommar nu så jag hoppas på fler citroner till nästa skörd!Annars är det lite trist nu........ förkylningen håller i sig men är i alla fall på väg åt rätt håll,
det är fortfarande kallt och ruggigt ute men jag ser att växerna kämpar på och det är många knoppar på Gullvivorna!

Kom i håg: när gullvivorna blommat skall jag flytta några till nya planteringen i skogsbacken, och strö ut lite frö där jag vill ha massor av Gullvivor, ju mer marktäckare jag har, desto mindre ogräs. 

Ha en himla bra fredag15 kommentarer:

 1. Wow, vilket citronträd! Jag blir grymt avundsjuk, jag som är så stolt att mina växer överhuvudtaget. Men de är så små så...

  Hoppas fikonträdet repar sig. Jag håller tummarna! Det verkar vara ett trevligt träd. Jag är riktigt sugen på att skaffa ett också.

  SvaraRadera
 2. Hejsan kära Trädgårdssyster!
  Den där sommarpiazzan borde jag bara få se! Citroner, lime och kanske appelsiner och oliver? WOw!
  Hoppas att förkylningen ger med sig snart!
  Mina gullvivor blir bara fler och fler och börjar faktiskt bli ett problem. Men har man. så som du har, en skogsbacke är det ju något helt annat än här hemma hos mig. Men, något positivt är det ändå att vara gammal: jag tar insvasionen med ro ändå;)))!/Anja

  SvaraRadera
 3. Ska nog försöka mig på en liten "putsning" av mitt lilla Fikonträd oxå. Det spretar åt alla håll, tycker jag :) Mitt har övervintrat i växthuset (i övervintringstält med frost vakt). Trevlig Helg
  Tjingeling

  SvaraRadera
 4. Ditt citronträd ser så fint ut.Funderar på om det ska bli ett citron eller kanske ett fikonträd i år.Måste tänka lite till.Det är något visst med medelhavs växter.MVH

  SvaraRadera
 5. Grattis till de fina citrustäden! Hoppas att fikonet tar sig.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Härligt med egna citroner!
  Hoppas det blir bra med fikonträdet med!
  Och att förkylningen släpper snart!
  Ha en finfin fredag!

  SvaraRadera
 7. Helt rätt, nu blir det flera grenar.

  SvaraRadera
 8. Hoppas det blir bra med fikonträdet.. mitt minns jag var mer som en buske, spretig o dann...*viskar* den åkte i komposten. Din ser i alla fall ståtligt hög ut *ler*. Härligt med citronerna gula.. kanske bra mot förkylningen ? Det är trist trist väder men kanske lika bra det när man inte har orken, ska bli spännande o se din slänt sedan. Såg din planritning och jag tror verkligen det är en bra idé..med ätbart o buskar o sånt. Blåbärsbuske har jag funderat på också.. men inte fått köpt något än, sonen har ett gammalt och de smakar himla gott så det är verkligen köpvärt.. kram o ha en fin helg.. krya på dig ordentligt nu.. ♥

  SvaraRadera
 9. Åh vilket vackert citronträd:) Jag har en citrusplanta som inte blommar, kan det bero på att den vill stå svalt på vintern tro? Hoppas att du blir bra nu till helgen:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Finfint Citrusträd, och visst är det finast när det hänger citroner:) Jag ska kolla till min Lungört när han däruppe har slutat vattna på oss, och när trädgårdsvädret infinner sig igen:) Trevlig helg!//Helen

  SvaraRadera
 11. Hejsan!
  Har precis gått rundan och mitt fikonträd kommer, men inga fikon finns det på. Ska det anläggas gullvivsbacke så vackert. Du svänger dig med ord du "ler" och jag har döpt mitt kommande bygge till odlingshus, för jag tror alla växthus är möblerade och då måste man uppfinna ett eget ord, för jag ska ju inte sitta där, utan i mitt blivande fönsterrum "ler". Kanske bygger jag en piazza också för visst är det en varm uteplats, där jag kan göra mig en liten pergola och druvorna sitter i lagomt höjd så jag når dem när jag sitter och smuttar på något gott. En trädgård blir aldrig klar, men visst är det skönt att få vara en del i den. Hoppas du får bättre väder än oss och ha en skön helg, Karina.

  SvaraRadera
 12. Åh, vilka fina bilder på dina ömtålingar:). Så pigga och fräscha! Jag blir mer och mer säker på att mitt fikon dött, och säkert citrusen också..Hmm!!
  Nästa vår får allt stå inne till maj!!!
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 13. Åh, vilka fina citrusträd du har, blir riktigt "avis".Krya på dig,hoppas att förkylningen släpper snart!/Titti

  SvaraRadera
 14. SÅÅÅ fina bilder:) Jag undrar om du har facebook eller twitter att följa med???
  Vill du ha lantlig inspiration samt delta i en tävling kan du kolla in min blogg:)
  Ha en kanonhelg

  LOVE Maria på inredningsvis

  SvaraRadera
 15. Lycka till med Fikonet och krya på dej!
  Mariana

  SvaraRadera