tisdag 17 april 2012

Hårt arbete att förändra,jisses vad jag har grävt i helgen! Inte märkte jag av vinterns styrketräning inte! Lördag kväll var jag helt slut...... söndagen kändes det lite bättre men mina lårmuskler....  

Den fula, omöjliga, steniga, torra, hopplösa skogsbacken har fått sig en rejäl makeover. Mycket/många rabatter har jag provat här och konstaterat att det inte fungerade, att det såg inte bra ut, att det blev inte som jag tänkt mig, etc.  (fy vad allt ser grått, brunt och mossigt ut!)I vinter har jag klurat, läst, tittat på bilder, funderat på vad jag vill ha skogsbacken till och vad jag inte vill ha den till. Suttit på bänken  högst upp i högra hörnet och känt efter och kom fram till att jag vill ha någon avskärmning mot grannen till höger, jag vill odla bär, jag vill ha en"vild, skogig känsla" och relativt lättskött.

Högst upp i högra hörnet finns en platå, det är nog en gammal, raserad gjuten uteplats från 1940, och gräver man där, hittar man massor av sten. Högen går inte att ta bort utan får utnyttjas till etagér istället.

Så jag flyttar om, flyttat upp Roddisarna i hörnet tillsammans med andra buskar (häggmispel, aronia - ätbar, och en benved).  Marktäckare är de växter jag redan har;Ormbunkar, Daggkåpa, Digitalis, Nävor och det blir lite mer i ytterkanterna när jag lägger igen en annan  rabatt. Det krävs mycket jordförbättring så jag tömde komposten idag men jag får fylla på ordentligt hela året så det inte blir för torr och för mager jord. Jag hoppas att massplanteringen kan bidra till bättre klimat och att jorden inte torkar ut så fort.
Nedanför buskaget har jag grävt fram etagér, dit flyttade jag ett par trista vinbärsbuskar som jag nu efter beskärning hoppas tar sig,2  röda vinbär och jag skall köpa en buske med svarta bär. Rabarberna får en egen "hylla" och som marktäckare tänkte jag smultronplantor.

Kvar är att fortsätta gräva ut etagér åt vänster, bygga två till där Hallon och amerikanska blåbär skall planteras.  Jag skall hitta naturliga stigar mellan och till etagerna så jag lätt kommer åt att hålla ordning på odlingarna.

Jag använder det jag har: spade och energi, stenar jag hittar när jag gräver, växter jag har och som jag vet får vara ifred för rådjur och sniglar, växter som lätt föröka sig och kräver lite skötsel (undantag jordförbättring i massor  :)  Jag har dessutom sått Digitalis i blandade färger och de skall planteras ut senare.

Har en Bocktörne (Gojibär) som jag köpte för två år sedan, den skall oxå få flytta till etagéplanteringen.

Kanske kan jag få till ett pilstaket kring kompostbehållaren - usch vad ful den är!Ja, antingen går det, eller så har jag tagit mig vatten över huvudet - vi får väl se :) Det blir i alla fall bättre än vad det var innan - eller vad tror ni?16 kommentarer:

 1. Det var inte lite jobb du har planerat där .Som du beskriver det tror jag kan bli bra.Märker att du verkligen tänkt till i vinter(som har börjat om här hos mig.Det snöar.)Mvh

  SvaraRadera
 2. OJ!!! Vad du har jobbat! Blir säkert jättebra:) Det är svårt när marken lutar men du verkar ha fixat till det bra med alla stenmurar;) Mossan tror jag du får lära dig att leva med för det är inte lätt att få bort den. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Hejsan Lotta, kommer bli bra med roddisar mot staket, men glöm inte plantera några vackra träd mot skogen. (Ifall de tar bort den någon dag.) Om du vill få en mer vild skogsbacke är du välkommen och gräva i min " lund ". Vildhallon, slån, fläder......
  En moss trädgård betyder LYCKA, japanskt ordspråk.
  Konsten att ta sticklingar är inte min starka sida, men lycka till.
  Välkommen till Vikagårdens Lustgårdar, så får du träffa nya familje medlemmen. COXI
  Vilka fina bilder " katten och vitsipporna "
  Ha det gott, Kram Kia

  SvaraRadera
 4. Wow, vilket slit! Det ser jättebra ut, jag gillar verkligen etagerna. Det märks att det ligger mycket tankearbete också bakom. Så mysigt att gå där och skörda bär på sensommaren. Bra jobbat!!! :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 5. Vilket Jättejobb! Tror att det blir bra så småningom, du har ju lyssnat in platsen noga. Ett litet tips: ta vara på all kaffesump du kan komma över, bra jordförbättring och dessutom bra näring.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Wow, vad du har jobbat! Det blir ju jättebra! Åh, vad sugen jag blir på att få börja gräva och fixa jag också men det får snällt vänta tills jag blir riktigt frisk. :o/

  Kramar

  SvaraRadera
 7. Tankar kan försätta berg - eller åtminstone en stenig skogsbacke! Så impad jag är över ditt jobb med grävande och stenkånkande och det kommer ju att bli så bra med terrasserna - snyggt också. Önskar dig fortsatt lycka till med den delen och akta ryggen.

  Kram

  SvaraRadera
 8. Jaa det blir superfint!!!Om jag var du så skulle jag låta mossan vara kvar, det ger mer en känsla av skogslund.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 9. Duktigt jobbat! Hela vår trädgård är ju som en omöjlig, stenig, torr, hopplös skogsbacke...

  SvaraRadera
 10. P.S.
  här min lista på 100 torktåliga perenner:
  http://hem.passagen.se/solovetski/angsblom.htm

  SvaraRadera
 11. Oj vilket jobb du gjort.
  Det komme att bli riktigt fint när växterna etablerat sig.

  Mossan tycker jag får vara ,den är svår att få bort. Då skall du bekämpa den med mossmedel men det är fint i en skogsbacke när naturen får komma in lite också.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 12. Det låter väldigt fint och genomtänkt ut!
  Mycket arbete men det kommer bli fint när det är klart. Bra att kunna ta tillvara på sådant man redan har, då blir plånboken glad :)
  Kram Marie

  SvaraRadera
 13. Det är ett rejält jobb du ger dig på men jag tror faktiskt att det blir bäst när du tar ett helhetstag. När man försöker lösa lite här och lite där så blir oftast inte helheten som man önskar. Det är min erfarenhet i alla fall.

  Lycka till och fortsätt visa!

  Kram

  SvaraRadera
 14. Det låter som en bra plan! bra att samla ihop det lite, men försök att begränsa Hallonens rötter! jag gjorde inte det och fick en massa rotskott på oönskade platser...
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 15. Ah... en egen blåbärsstig! Vad kul att det lossnat för dig! Det låter som ett väldigt slit! Jag vet hur besvärligt det är när det lutar! Och du, mossan passar väl utmärkt här där du väl vill ha en skogig känsla? Kanske du kan bygga vidare på mossan?

  SvaraRadera
 16. Hej igen! Jag var tvungen att leta lite mossinspiration, har börjat på ett album! http://pinterest.com/lindastradgard/moss/

  SvaraRadera