tisdag 21 februari 2012

Ljuset är på väg tillbaka,


idag när jag gick hem från jobbet och träningen var klockan 17.45 och då var det markant ljusare! Solen gick ned idag kl 17.26 och det så skönt att veta att det vänt! Att snart kan jag åka hem, byta kläder och gå ut en stund.......

Det är också skönt att vi har så gott som snö- och isfritt här i stan,  nu äntligen är det lättare att ta på springskorna och ge sig ut en stund i skymningen.Jag fick en fråga om hur jag gjorde med sådd av Jätteverbena och efter att de stått på fönsterbrädan i 10 dagar, ställde jag ut sådderna för att de skall få lite kyla. Jag sår i de där små svarta såkrukorna, ställer krukorna i en genomskinlig godisburk med lock för att de inte skall drunkna i regn och snöblask, och så får de stå i skuggan ett par veckor innan jag tar in dem igen eller ställer dem i vinkastet där det är varmt i solen, och har jag tur så gror de. I år har jag sått frön jag tog själv så det är inte säkert att sådden lyckas, men har jag inte provat, så vet jag ju inte om det fungerar :)

I höstas grävde jag upp en planta av Jätteverbena (fjolårets sådd av köpefrö) som övervintras i källaren, jag har lyckats förr med övervintring så jag håller tummarna för att det snart skall börja spira små gröna skott. Det är inte dumt att ha Jätteverbena i kruka, ha den lite på undantag tills den börjar blomma och antingen ställa hela krukan i rabatten (med snygg ytterkruka), eller gräva ned den, där den passar och ger lite höjd.

Tack för alla råd om Dahliasådden! Det är toppen att få veta tips och knep när jag sår något för första gången. Jag tänkte inte på att - om sådden lyckas - att det blir knölar som jag sedan kan ta tillvara på! Funderar också på att kanske ha dem kvar i stora krukor i sommar, för om jag inte minns fel, så älskar sniglar Dahlior?! Då kan jag ha lite koll på marodörerna :) Vad har ni för erfarenhet av sniglar och Dahlior?

Tack Gunsan för tips om ditt bästa sätt att rota pelargonsticklingar, skall prova såjord i år, har provat i vattenglas förut men det blir oftast bara en klibbig massa. Tidigare så tog jag sticklingar under sensommaren och då gick det bra att rota dem när krukorna stod i växthuset men det hann jag inte med i höstas :)

Nu är det kväll och dags för lite avkoppling - får ju ta till vantstickning när jag inte kan vara ute :)
Ha en go kväll alla ♥5 kommentarer:

 1. Ljuset är härligt! Har varit i Lugnet en stund idag även om vädret inte var det bästa. Underbart ändå!

  Att hinna ut efter jobbet är härligt. Jag längtar till det. Då laddar jag lite ny energi varje kväll. Bra att ha!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Intressant att läsa om dina sådder!
  Det är underbart att ljuset är på väg tillbaka, man blir mycket piggare. Det känns som jag vaknat upp ur en dvala:).
  Hoppas jag hinner ut en i alla fall en pyttestund i morgon efter jobbet och innan fotbollsmöte...
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Javisst är det härligt när ljuset återvänder...kvällarna känns mycket längre, även om man inte direkt är ute...
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 4. Lade märke till att det blivit bra mycket ljusare för ett par kvällar sedan, och det gjorde mig så glad i hjärtat att veta att nu är tiden för det stora vårskriket snart här:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Ja, visst går det mot ljusare tider nu. Härligt!
  Tack för tipsen om jätteverbenan. Läste om någon som haft dem i kylskåpet, där skulle jag inte kunna ha en sådd!

  Ha det fint!

  Kramar

  SvaraRadera