fredag 25 mars 2011

Jag gillar skruvpil


 
Skruvpil, Salix × erythroflexuosa, är ett roligt träd och jag gillar verkligen deras skruvade, slingrande grenar. Jag har ett rätt stort träd här hemma hos mig och några små bebisar. Det trädet jag har, har en alldeles egen historia.


När tjejerna var små så bodde vi utomlands, i Belgien i ett par år och strax innan vi flyttade hem som kom svärfar/farfar på besök. Han tog en promenad en dag och kom hem med ett par kvistar och sa att “sätt dessa i vatten så får du ett roligt träd med dig hem”.  (till Johanna och Sofia – kommer ni ihåg det gamla badhuset i vårt område där vi bodde? Där växte skruvpilen )

Kvistarna sattes i vatten, rotade sig snabbt, jag planterade i kruka och med hem i flyttlasset kom krukan med lilla trädet. På den tiden så hade jag inte tid för trädgårderi för tjejerna var små och ni vet ju hur det är med skola, läxor etc när man har “småbarn”, och jag visste inte ens vad det var för träd, men det planterades och växte.
 
 
Trädet växte, och växte i takt med mitt trädgårdsintresse och blev jättestort! (trädgårdsintresset med :) Minst 2,5 meter var det när en storm knäckte stammen och sedan dog det. Men jag tar in kvistar till påskriset varje år och som sagt – de rotar sig lätt – så jag hade massa bebisar på G hela tiden. En bebis har nu vuxit till ett nytt stort träd, även det c:a 3 meter och jag lärde mig min läxa, så jag har toppat det för att få en grövre stam.


För någon vecka sedan var jag på Blomsterlandet för att köpa mina fredagstulpaner, och då sålde de Skruvpil med röda kvistar, “rödpil” sa de i butiken och det var verkligen en härlig färg. En stor bunt för liten summa pengar fick följa med hem och nu står de i vinkastet och bildar rötter.Så ser ni de här kvistarna i trädgårsbutiken, köp en bunt, rota dem och ni får ett roligt träd, hyfsat snabbväxande. Vi har döpt det till “trollträdet” och varje påsk får de en massa färgglada fjädrar till pynt :)


Önskar er alla en skön fredagskväll ♥

.12 kommentarer:

 1. Läcker färg....jag har ett som ditt första, som böjade sin bana som påskris...nu är det i höjd med lyktstolen ute på gatan ;)

  SvaraRadera
 2. Söt story kring skruvpilens tillkommelse :)
  och de röda grenarna är verkligen dekorativa.

  Sött hjärta du gjort!

  Trevligt veckoslut!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 3. å vilken mysig historia =)
  men, hur är d med rotsystemet på det där trädet. har hört att pilträdens rötter tränger sig fram hejdlöst under jorden o skyr inte för något. så om man har en mindre trädgård ska man akta sig för just pil. stämmer?
  men jag håller med om att rödpilen va fantastiskt vacker. vi hade en hängpil i min barndoms trädgård, å det ger så sköna vibbar när man ser dem! =)
  trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Skall nog svänga förbi plantagen i morgon.Hoppas på tur.

  Skruvpilens historia, väl vär att minnas.
  Snodda frön du vet, de tar sig.

  Idag har jag blivit med odlingsbädd, endast ätbart har jag tänkt mig

  Ha en skön helg, kram Kia

  SvaraRadera
 5. Men varför har inte jag tänkt på att föröka den??? Är trollpil och skruvpil samma tro? Ja, det är det nog. Måste ut och ta några kvistar i morgon. Gillar den mycket.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig historia!

  Det är en vacker växt, skulle vilja veta mer om trädet, hur stort blir det i omkrets. Tror du att det skulle funka på en 300 kvm stor kolonilott. Vid entrén har vi nu en fruktansvärt fult barrträd av något slag och skulle vilja ersätta det med något.
  Växer skruvpilen fort?
  Äsch, har så många frågar så jag ska nog googla på skruvpil nu!

  Glad att jag hittat din blogg!

  Amatörträdgårdsmästaren Lena

  SvaraRadera
 7. Så kul! Måste hålla utkik efter kvistarna:)
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 8. Åh, jag har velat ha en sån länge men har hittills inte råkat på det i någon blomsterhandel. Ska kanske ta en sväng till Blomsterlandet och se om det finns här i min stad med. Visste inte att det fanns med röd bark också.

  SvaraRadera
 9. Men vilken härlig historia bakom ert träd! Och vad häftigt att den finns i rött.

  Ha en skön lördageftermiddag!

  SvaraRadera
 10. Åh vilka läckra kvistar, nu ska jag hålla ögonen öppna och spana efter trollpil. Älskade den röda sorten, så läcker. Mvh Garden by Miriam

  SvaraRadera
 11. Mycket vackert träd, men tänk efter var ni planterar det.
  Fick för ca tio år sedan en hög med grenar som de tyckte att vi kunde elda med.
  Visst sa jag och sedan fick de ligga där utomhus under snö.
  På våren såg jag att de hade fått små blad!
  Första röda flaggan jag inte förstod.
  Satte ner två ca en meter höga grenar rätt ner i marken.
  Tio år senare har vi ett träd om ca 6 eller 7 meter högt med en omkrets på stammen på ca en halv meter.
  Fantastiskt vackert träd.
  Står lite för nära huset bara.

  SvaraRadera