söndag 19 december 2010

En vit vinter

Tänk – vi har en vit vinter! Vi i Göteborg kan lätt räkna de år vi haft en vit vinter och vit jul. Fast det blir följder som halka och höga elpriser, så gillar jag vädret :) I natt började det snöa igen, och nu på söndag eftermiddag så snöar det fortfarande, jag har varit ute och borstat bort den lätta snön från trappor och gångar och sett till lilla växthuset. Jag satte upp bubbelplast på insidan och har frostvakten på men det kröp ned till -2 en natt så jag undrar jag, om pelargonerna klarar sig...... annars får det bli nya till sommaren :)  Dörren har fått ett extra täcke på utsidan, allt för att täta och hålla kyla på utsidan.I november plockade jag gran- och tallris för att lägga på landen där det om några månader kommer att ploppa upp vårlökar men i år hann jag inte med innan snön kom, den kom ju tidigt och mycket. I dag la jag ut lite ris på odlingsbädden utanför växthuset, hade lite förtorkade bärkvistar sedan jag köpte en färdig bukett i butiken och de röda bären gjorde sig fint i riset.Under “buren” av hönsnät, kommer det att komma upp lila tulpaner och vita tulpaner med en svagt lila färgkant. Jag har mina nätburar ute året om, dels är de dekorativa men också bra för minnet – där de står, där finns det tulpaner, när de sedan börjar titta upp, får jag ha knopparna i fred för rådjuren.Jag har haft en liten bloggpaus, energin ebbade ut men nu känner jag mig piggare igen och fick äntligen med mig kameran ut och lite färska bilder – måste ju uppdatera min dagbok blogg oftare även för mitt minne.

I dag kom julgranen in och nu när den är klädd, och både luktar gott och lyser fint – då känns det verkligen att det snart är jul, nästa vecka är det julveckan!

Ha en härlig söndagskväll!


22 kommentarer:

 1. Har gjort som du och skyddar mina tulpaner med olika burar.Satte nya nu i höst och då blev det skydd över på en gång.Då vet jag var jag ska börja kolla i vår.

  SvaraRadera
 2. Smart med hönsnätsklockorna! Och som du säger - de är ju snygga året om.
  Mysigt att ni också får en vit och fin vinter. Det blir så mycket juligare så. Min syster, som också bor i Göteborg, är helt vansinnig på plogningen... :) Har förstått att den kanske inte alltid är den bästa.
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Skönt att ha dig tillbaka.
  Hoppas din 4:e advent varit och är underbar!
  Linda

  SvaraRadera
 4. Kul med ett nytt inlägg från dig. Jag tycker ju så mycket om din blogg och ditt sätt att skriva. Ja, dina bilder också så klart, inte minst!

  Hoppas ni alla får energin tillbaka nu så ni kan göra lite julgodis under veckan som kommer.

  Härligt att läsa om ditt ris på rabatterna och i samma veva läsa om kommande vårlökar.

  Ha en mysig kväll! Kram!

  SvaraRadera
 5. I år får vi säkert en vit jul, sen vill jag att vårlökarna skall titta upp :=)
  Tror nog att många av oss får köpa nytt till våren, vintern kom tidigt och inte han man riktigt med att plocka in...
  Ha en riktigt go julvecka
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 6. Hej Lotta var ett tag sedan,kul att höra att ni har snö,jag ska ju fira jul i Mölnlycke hos barnbarnet,skönt att du piggnat till,ha det så gott//maggan

  SvaraRadera
 7. Ja en vit jul får vi med besked;)) Vilka snygga och praktiska nätburar du gjort till dina tulpaner, kanske kan jag våga mig på att sätta tulpaner om jag fixar sådana burar till dem:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Vad smart du är, Lotta...nätburarna är dessutom faktiskt riktigt snygga. Skönt att du är tillbaka och jag önskar dig en riktigt skön vecka i ditt vackra snölandskap. Var rädd om dig!
  Stor kram
  Randi

  SvaraRadera
 9. De är jätte bra de där små burarna har fått några av en vän//Britt

  SvaraRadera
 10. Skönt att höra att du är piggare igen!
  Själv är jag heller inte så flitig bloggare nu. Tänker nästan varje dag "idag ska jag fota och blogga" men sen hittar jag på annat istället.
  Kanske imorgon...?! ;)
  Och annars går det lika bra ändå =)

  Önskar dig en fin julvecka!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Du är så smart, Lotta! Det där med hönsnätklockorna är ju oslagbart!! Varför tänkte jag inte på det??? Ska absolut skriva upp det tipset inför nästa vinter.
  Ha det riktigt fint i julhelgen,
  Charlotta

  SvaraRadera
 12. Vilka smarta hönsnätklockor, dekorativa och skyddande! Mina tulpaner har hittills fått stå ifred för rådjuren, peppar peppar, men man vet ju inte hur länge det håller...

  Jag tog fram täckbark som jag skulle ha i rabatterna men hann inte lägga på det före snön kom, så nu står säcken och blir alltmer översnöad. ;)

  Ja, det är kul att träffa andra bloggare, hoppas det blir nån ny trädgårdsbloggträff fram i vår!

  Kram!

  SvaraRadera
 13. Hejsan!

  Den som ändå hade den snömängden, suck. Jag kan inte ens pulsa mig runt och ta bort snön på växthusskåpet för det är så djupt. Orkar inte skotta mer än gångarna till vedbon och ut så vi får se vad som finns kvar i vår. Det lär bli mycket att göra med träden här för oj så många grenar det har brustit i tungsnö och blåst. Men nu ligger allt under snön och här kommer "Det som göms i snö kommer upp i tö" att stämma rakt av. Ha det gott och njut du av snön och tänk på en annan stackare ibland som fått skotta fram brevlådorna där bara locken syntes "ler". Tur man är stor och stark när mannen stannar kvar i storstaden och njuter av pizza, och här går inte en buss för de åker av vägen "ler". Visst är det lite synd om Ölandsdamen.....

  SvaraRadera
 14. Hej igen! Angående hönsnätsklockor som är jättefina, men här kommer det att bli elnät snyggt gömt i rabatt och tomtgräns. 3 rådjur tycker visst att min tomt är för dem, men då känner dom inte mig "ler". Här ska inte kalasas på mina dyrtulpaner utan strid. Först ska jag sätta tråd, om det inte hjälper så blir det eltråd. Är så trött på folk som matar rådjur och sen stänger de in sina grödor och en annan får dras med dem, men som jag sa till grannfrun att jag hoppas "vintern blir hård". Du hör vilken typ man är, men jag har staket och då ska jag slippa besök som jag haft i mina två andra öppna trädgårdar. Nu så ska jag sova min skönhetssömn så jag orkar flanera i Kalmar i morgon, Karina.

  SvaraRadera
 15. Vilka fina "burar" du gjort. En bra idé!
  Jag håller med dig...det har varit en tung tid eftersom vintern kom så tidigt. Det känns långt att behöva dras med snön i minst tre månader till, ja säkert närmare fyra här uppe hos mig.
  Men det är bara att bita ihop och göra det bästa av situationen.
  Men du...på onsdag vänder det!
  Kram NInni

  SvaraRadera
 16. Härligt se vinkast-"området" i vinterskrud också!;-)
  Burarna var fyndiga "kom-i-håg-lappar"! (och rådjurs-skydd....)

  SvaraRadera
 17. Hejsan Lotta!

  En inbiten bloggare återvänder alltid till "brottsplatsen";)))! - så att jag har inte varit orolig ;))! (Se bara på mig!)

  Det där med hönsnät: så fyndigt och, som sagt, dekorativt!
  Jag känner till en annan trädgårdare som markerar sina tulpaner med grus, men ditt sätt e' snyggare!/Anja

  SvaraRadera
 18. Roligt att du är tillbaka igen!

  Ja, tänk att nu är det julveckan. Tycker att advent gick så snabbt i år.

  Ikväll ska jag på julshow med sonens klass. Han ska spela Halleluja på elgitarr, det är det enda jag vet. :)

  SvaraRadera
 19. Så smart och snyggt med burarna...inte minst för det där med minnet...fniss, fniss....

  SvaraRadera
 20. Känns verkligen roligt att se din trädgård i vinterskrud! :)
  Och låter bra att energin börjar återkomma! Jag känner precis som du att man behöver bloggen som dagbok..eller alltså..som minnesstöd! Jag kom på mig själv flera gånger i höstas med att leta efter anteckningar om vad jag sådde och planterade i våras. Har inga anteckningar någonstanns, kom jag slutligen fram till! Måste försöka få till en bättring på den fronten nu till våren.. kanske med hjälp av fina nätburar också, plus bloggen! :)
  Ha det gott och skotta lugnt!
  Kram!

  SvaraRadera
 21. Härligt att du är tillbaka igen. Ibland kan man ju behöva ta ett brejk och hämta krafter och inspiration igen. Dom där klockorna av hönsnät är ju supersmarta. hittills har vi ju fått ha våra tulpaner i fred för rådjuren på landet (dom har väl så mycket annat att smaska på) men dett var ju en både snygg och bra idé. Njut av vintern, sätt på broddarna och ta det lugnt i julstöket.// Kram Peter

  SvaraRadera
 22. Hejsan vännen, nu är jag åter efter några dagar i Norrköping...Där var det kallt -17 nu på morgonen och massor av snö, minst en meter.
  här hemma råder lugnet, och maken är sjuk !
  I morgon tar vi in granen, som fått värma sig lite i garaget..så får det bli en sväng till slaktaren, skinka med ben och kalkon och rödkål.

  Våra nya familje medlemmar har vågat sig ut ur sitt bo....vill du ha ?

  Ta det lungt.
  Kram Kia

  SvaraRadera