söndag 19 september 2010

En hälsning till Italien

Jag har lovat att rapportera till Italien om hur det går för de växter jag fått  därifrån, och i går fick jag letat fram Kiwin - de hade nämligen hamnat bakom tomatplantorna i vinkastet men nu när det är dags för höströjning så fick de komma fram och få en mer framträdande plats. Dessa Kiwi är de riktiga och är inte härdiga här hos oss. Jag såg dem hos Mandelmans i somras, där de växte sig stora i deras växthus. Min tanke var att ha dem utomhus om sommaren och sedan får de bo vinkastet om vinter.
Johanna - du får förklara för Roberto att vårt klimat är mycket annorlunda än det i Rom och att det är därför de är så små ;)  På bilden är det två honplantor, jag fick en hanplanta med men den klarade inte av att skiljas från sitt hemland men jag har blivit lovad att få en ny av Robertos pappa - fast jag måste hämta den själv, sa han ;) och det kan jag göra för nu planeras en resa till Rom och Johanna i slutet av oktober.

Nästa växt är en Fikonkatus. Jag har sett den på bild, växandes på friland hos Robertos pappa och där är den stor som ett träd! Här hos mig växer den sakta med säkert. Jag skulle gjutit ett tråg av betong till den för utomhusvistelsen om sommaren, men tiden har inte räckt till så nu är den planterad på en silverbricka :) 

Två blad har den i alla fall fått sedan februari månad, med andra ord - den lever :) 

Två växter är kvar att rapportera om, bl a Sharonträdet och det hoppas jag kunna få loss från tomatplantorna idag - trädstammen har varit perfekt tomatstöd :) 


Till dess Johanna - på bilden nedan - finn fem ett fel!  *fniss*

Freja hälsar så mycket till dig Johanna! Hon saknar dig så (som jag :), nu har hon ingen att leka "tittut" och "tafatt" med, jag gör mitt bästa men det är ju inte samma sak som med dig - eller hur :) Kanske skall jag smuggla med mig henne i väskan när vi åker till dig? 
11 kommentarer:

 1. Det låter ju underbart med en höstresa till Rom! ...och till en saknad dotter, absolut!

  Vilket härligt minne med kvinnan i fönstret. Trots att man inte talar samma språk så fick ni både en trivsam stund. :)

  Ja, jag vet att inlägget inte var till mig, men jag tog mig friheten att kommentera ändå.

  Ha det gott! /Åsa

  SvaraRadera
 2. Åsa - det går så bra att kommentera :) Ha det bäst ♥

  SvaraRadera
 3. Åh, Italien i oktober... Låter ju inte alls fel... Har du mer plats kvar i bagaget så säg till:)

  Kul att se vad det blir av dina exoter!

  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. spännande med långväga växter. Kivi låter spännande, för att inte tala om Rom, ingen dum idé att få anledning att åka tillbaka:)

  SvaraRadera
 5. Shit så cool bild där innan, häftig effekt! duktigt!

  Duktig du är oxå på att hålla Italienarna vid liv...hihi.

  De där fina ljungstrutarna ska jag genast ta o härma när jag köper på mig flera. I år har jag faktiskt struntat i gamla dumma skrock som säger att man inte ska ha ljung inomhus. de är jättefina i mina fönster!

  Ha d bra! =)

  SvaraRadera
 6. Roligt med lite medelhav, både som växter och en resa.
  Söt katt du har.
  Ulrika

  SvaraRadera
 7. Hej Lotta!
  Det blir förstås en väldigt speciell känsla för växter som dessutom har ett affektionsvärde;)!

  ...och även jag längtar till Italien...;)

  Freja skulle behöva leka med Wille och Maija och skingra sin kattliga längtan efter 'lillmatte'!/Anja

  SvaraRadera
 8. Italien är aldrig fel, kiwin ser riktigt fin ut.
  Kul med medelhavsväxter.
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Italien har jag aldrig lyckats ta mig till, men jag hoppas att vi kan få glädjen av lite bilder när du kommer hem igen. Ha det bäst!
  //Kram Karin
  P.S. Freja tycks gilla rabatterna hon med:)

  SvaraRadera
 10. Italien i oktober - det låter härligt.
  Lite värme i höstrusket är aldrig fel.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera