onsdag 16 juni 2010

Nytt i trädgården

När vi var på besök hos Mandelmanns och njöt av deras härliga trädgård, så handlade jag, för mig en ovanlig klätterväxt, en Akebia (klicka på namnet så kommer ni till sidan med info och bild på killen som sålden den till mg) . Jag fick planteringsråd av killen i "försäljningshörnan" (killen såg ut som en miniatyr av "herr Mandelmann och med samma klädstil :), planteringsråden var att plantera Akebian i en upphöjd bädd, så skulle den har stora chanser att klara av vintern i min trädgård. Det är bara det att jag har inte så stor plats för en "upphöjd bädd" och efterlyser nu, tips på hur jag skall få denna  raritet att trivas i min blöta lerjord :)Om ni klickar vidare HÄR så ser nu hur de små blommorna ser ut, och HÄR hur frukten ser ut om man nu har en annan sort av Akebian- vilket jag inte har, så jag får inga frukter - bara söta blommor :) Spännande skall det bli i alla fall.


Mera nytt i min täppa (måste bättra mig på att dokumentera mina blommor här på bloggen) är en Riddarsporre - faktiskt den första jag har köpt. Hittade den på Hornbach´s trädgårdsavdelning för 49 kr och är enligt mig ett riktigt fynd :)Delphinium elatum "Misty"

Den blommar nu så jättefint! Hoppas den klarar av vintern här hos mig - och varför köpte jag bara en ?!!!!
Nu är det Aklejornas tid och här hos mig, är de ovanligt stora, rikblommande och mycket söta! "Nora Barlow" är så ljuvlig tycker jag.I år har jag provat att förodla Rosenskära/Cosmos i växthuset och det har lyckats väl :) De planterades ut i nya odlingsbänkarna vid växthuset och den första blommar nu.Samtidigt som de planterades ut, sådde jag några fröer och de är nu 10 cm höga och jag hoppas på en lång säsong med Rosenskära i år :)

Jag har lite fler nya växter och jag får ta mig en runda med kameran i morgon och fortsätta min dokumentation :)14 kommentarer:

 1. Vad söt hon är, Nora Barlow! Jag har beställt Pink Barlow av odla i år - igen får man väl säga, men i fjol blev det fel sort, så det skall bli spännande och se hur det bli i år..;o)
  Riddarsporrar är en favorit, de är ju så ståtliga! Tyvärr blir det lite tomt i rabatten efter att de har blommat över, eftersom de tar "lite" plats...vet inte riktigt hur man skall lösa det.

  SvaraRadera
 2. En upphöjd bädd! Det behöver ju inte vara något märkvärdigt Lotta, det är ju bara att ta "typ" en pallkrage eller bara en hög av jord så är det en upphöjd bädd:) Försökte att fröså Akebia en gång men det ville sig inte får nog köpa en befintlig planta, så lycka till med din nya fina växt;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Åh Lotta vilka härliga bilder! :) Akebian har så fina blad...men några tips hade jag inte då och inte nu heller. Min Nora tycks ha försvunnit från förra året och några rosenskäror har jag inte hunnit så...så jag njuter lite extra av dina fina bilder! Ha det gott...

  Kram Karin

  SvaraRadera
 4. Frösår inte Rosenskärorna sig själv hos dig? Jag rensar och rensar men de verkar aldrig ta slut de där självsådda rackarna. Nu har jag lovat mig själv att det blir inga rosenskäror här nåt mer! Riddarsporren kan du ju ta frön ifrån och göra fler av själv, de jag har sått har varit väldigt välvilliga till att gro / kram gittan

  SvaraRadera
 5. Vacker är hon 'Misty' ...Hos mig växer bara en sort...kan nog tänka mig flera av denna ståtliga växt :)
  Tjingeling
  Monica

  ps. 'Prinsess Diana' köptes på Hortogreens postorder ds.

  SvaraRadera
 6. Rosenskära gillar jag och varje år är tanken att jag skall så men inte i år heller. Jag är bra konstig//Britt

  SvaraRadera
 7. Intressant växt du fick tag i hos Mandelmann. Känner inte till alls. Mina Nora Barlow frösår sig mitt i grusgångarna - de är helt bedårande!
  Riddarsporren var verkligen ett fynd! Påminnelse om att jag måste ha fler sådana i trädgården;)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. Nora Barlow är uppsatt på önskelistan. helt enkelt bedårande!

  SvaraRadera
 9. Fin färg på Riddarsporren, och aklejan är helt bedårande.
  Akebian verkar spännande, tittade in till försäljaren ;) Han såg verkligen ut som en mimi-mandelman ;))

  SvaraRadera
 10. Har haft en Akebia en gång...Gick inte så bra, så jag kan nog inte ge dig några goda råd. Hade behövt lite goda råd själv då jag tycker att den är helt fantastisk!!! Såg den första gången i en zon 0-1 trädgård.
  Lycka till!!
  Kram Carina

  SvaraRadera
 11. Hoppas att den nyinköpta plantan trivs hos dig.
  Gillar verkligen bladen på den och att blommorna skulle dofta choklad gör mig nyfiken att skaffen en själv. ;O) Rosenkära gillar jag med.
  De fröså sig hos mig och det få de gott göra.
  Ha en fin dag, Petra B.

  SvaraRadera
 12. Härlig riddarsporre! Blanda ren sand i din tunga lerjord så blir den inte och stå med blöta rötter. Det hörde jag på plantskolan, själv har jag ju sandjord, så här klarar sig nästan vad som helst över vintern. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 13. Hejsan Lotta.
  Följer din blogg fast jag inte har nån egen. Så spännande att se allt ni gör.
  Riddarsporren är väldigt lätt att ta frön ifrån och så själv tidigt (februari).
  Annars fröar den av sig rejält i rabatten om man inte är där och rör runt för tidigt på våren...har själv massor av småplantor som jag nog bara får rensa bort. Har sådd en mkt fin rosa sort i år från odla.
  Lycka till!
  christin_hermansson@hotmail.com

  SvaraRadera
 14. Underbara bilder på blommorna! Tack för informationen.
  Kram MB

  Ps. Jo, nog var han charmig den där killen det kankse var sonen?

  SvaraRadera