torsdag 17 juni 2010

Det lilla i det stora....

Häromkvällen fotade jag Björnrotens söta blomma och när jag tittade på bilden så tänkte jag först att "nu fick jag fokus på fel stället" men tror inte jag fick det i alla fall - kameran hittade en "svart prick" som den fokuserade på och det var ett litet kryp! Tänk att vara så liten så att man kan sitta på en blomma .........


Björnroten är en växt som kommer från mina föräldras trädgård (som någon annan vårdar nu) och är riktigt dekorativ med sina tunna, skira, flikiga blad och en blomma som liknar "Hundkex".Har läst att den kallas för "fattigmansdill" då den faktiskt luktar som dill när man rör vid bladen. Kan användas i sallader men jag har aldrig provat, däremot är bladen dekorativa i buketter.

22 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jaha, då har man lärt sig nåt nytt idag också... Björnrot, verkligen en riktig fräsching så här på sommaren. :)

  SvaraRadera
 3. Vilket lustigt sammanträffande, i en av de trädgårdar i Blekinge som vi besökte fanns björnrot och jag fotade och skrev upp för den ville jag försöka att få tag i:) Kan man möjligen få köpa en liten bit? Ha det got/Monne

  SvaraRadera
 4. En gammal växt som verkligen är fin i rabatt och bukett! Kul att du tipsar om den.
  Eva

  SvaraRadera
 5. Ibland ser kameran nästan mer än en själv, det är skönt att sätta sej på berget en stund och följa allt liv, fåglar och fjärilar med, ha en skön dag.

  SvaraRadera
 6. En växt jag aldrig lagt märke till tidigare.
  Fina blad och jag gillar växter till buketter, brukar använda hundkex.
  Ha en dra dag
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Vilka vackra bilder på en skir blomma.

  Må väl!

  SvaraRadera
 8. Björnrot det var ett nytt namn för mig och mysigt att du har minnen av den från dina föräldrars stuga. Att flytta focus på nåt nytt är spännande både i livet och genom kameran och ibland blir det riktiga lyckoträffar som med ditt foto. Både björnroten och hundkexet är tacksamma fotomotiv den senare fotade jag i helgen med humleblomster, de skira vita sticker fram så fint i motivet.. =)). Sitter här o njuter av min första sommarlovsdag.. solen lyser och allt är härligt. Hoppas du har det lika gott även om jobbet är ett måste än för dig.. kram/monica

  SvaraRadera
 9. Har den i vår örtträdgård och skrev så här i ett inlägg om den... Björnrot blommar också, den smakar först som dill men går sedan mer över i cyrry… Kan blandas i gräddfil eller kanske som strössel på potatis. Är faktiskt god till det mesta:=)))

  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 10. wonderful pictures!!!
  green greetings Sandra

  SvaraRadera
 11. håller med. verkligen vackra blad. det är så snyggt i buketter. jag har sått krondill i år, bara för att få ha det i buketter.

  SvaraRadera
 12. Inte klokt, vad kameran hjälper en att se!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 13. Börnrot.... då fick man lära sig något nytt :-) Vacker.......

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 14. Stavar som en kratta gör man ibland....... Björnrot ska det förstås vara..... :-)))))))

  SvaraRadera
 15. Kul med tips på ny-gamla blommor. Så mycket man kan ha den till. Och söt är det också.
  Ha det gott!/ Pella

  SvaraRadera
 16. Förtjusande, och lustigt nog stötte jag på den i ett annat sammanhang denna veckan. ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 17. Så vacker...både blomman och bladen ;)

  SvaraRadera
 18. Vad kul! Jag har också Björnrot i vår trädgård. Den fanns här när vi flyttade in och jag är mycket förtjust i den!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 19. Såg första gången Björnrot hos Krupke på Guldsmedsgården för ett antal år sen - blev fascinerad. Underbara bland pionerna! Förstår dina gläder extra som minne från dina föräldrars gård dessutom!

  SvaraRadera
 20. Ja björnroten är trevlig, blasten smakar riktigt gott, som ett mellanting mellan dill och morot om jag minns rätt... Har den inte själv men den är på "att skaffa"-listan. :)

  Kram

  SvaraRadera
 21. Underbara Lotta tack för att jag fick en bit av den! Den blommar fint och frodigt hos mig med!
  MB

  SvaraRadera