tisdag 27 april 2010

Presenter

Johanna kom idag hem från sin semesterresa (Italien och Afrika, Kap Verde) och hade med sig presenter till mig. Ni minns väl Kako/Sharonträdet? och att jag hade en önskan om Oleander - hihi... det bidde ingen Olenader, däremot:
3 st Kiwiplantor och skott från "strandblommor" hon plockat vid havet. Nu är det som så att Johannas kille i Italien, hans pappa har en Kiwiodling och förra gången hon var på besök, var tanken en Kiwiplanta - fast det bidde en Kako istället :) Däremot så berättade pappan för Johanna denna gång, att nu hade han minsann några "små" plantor till mig. Johanna hade mer eller mindre packat sin väska för hemfärd och tänkte att "tja, ett par små plantor går väl ned i väskan".

Det var bara så att de liksom inte var så små........ så hon fick klippa ned dem och lyckades få med dem i resväskan utan att någon gick av! Höjden är ungefär 50 cm och nu är de krukade och får faktiskt bo utomhus. Det är en hanplanta och två honor, det fanns en honplanta till men den fick inte plats :)

Så nu får jag läsa på om Kiwi - härdiga? Jord? Skötsel? Beskärning?  Gissar att även de får flytta in i vinkastet i vinter - hmmm - borde ha skaffat mig ett orangeri istället ;)  Jag kommer ha dem i krukor och ställa dem tillsammans, får försöka klura ut något fiffigt ställe/sätt.

När de i helgen var vid havet, Latina, Italien och slappade i solen, så växte mängder av - tja, någon form av fetbladsväxt, och som har sin blomningstid just nu. Så nu har jag planterat dem i kruka med sand och lite jord och hoppas att blomningen inte stannat av under resan till mig :)

Vill ni ser hur de ser ut i vilt tillstånd, kan ni ta en titt HÄR. Fakta hittar ni HÄR.

Nu tror jag att jag är nöjd med presenter, har nog inte plats för fler övervintrare heller för den delen :)

17 kommentarer:

 1. Spännande med Kiwi! Hoppas du får en rejäl skörd.

  SvaraRadera
 2. Riktigt tjusig den rosa i Italien. Kiwi skulle vara kul att testa. Kram

  SvaraRadera
 3. Extra spännande med direktimporterade växter ;))

  SvaraRadera
 4. Nämen!! Vilken lycka ha en dotter med dessa "kontakter"!;-) Grattis till alla dessa fina växter!!!

  SvaraRadera
 5. Oj, får man ta med sig sånt? Hursomhelst så låter det helspännande.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Så kul!! Den där fetbladsväxten plockade vi med oss från Malta. Men den fick en massa löss tillslut och jag kunde tyvärr inte rädda den.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 7. Vilken lycka! Häftigt med en kiwiodlande blivande svärfar;)Tusen tack för tagetesfröerna, Lotta. De kom igår. Extra käckt om de kommer från Alnarp! Ha det gott, Charlotta

  SvaraRadera
 8. Oh, så spännande! Jag förstår att du är glad över de presenterna

  SvaraRadera
 9. Oj, vad kul och spännande... Vad ambitiös du är! Men jag gissar att det är en liten utmaning för dig att få dina gåvor att trivas i vårt lite kallare klimat. Egen kiwi låter smaskigt!

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 10. Jamen...vad skall man skriva, du är rik du Lotta! En snäll dotter som hämtar hem små skatter till dig, att vårdas ömt och ger förhoppningsvis långvarig odlarglädje för dig.
  Så vackert arrangerat i lilla baljan :)
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 11. japp - nu vet jag vad min tös ska utbilda sig till när hon blir större!!! =) för d verkar vara ett hyggligt bra sätt att få hem exotiska växter på...med bud via barnen...hihi. Eller är d du som ´hittat´ en så lämplig pojkvän åt henne? =)
  Lycka till med Kiwin, spännande!

  SvaraRadera
 12. Kiwi skall gå att odla på friland, bra att du fick en hane och en hona, då kommer du ju få frukt !
  Tycker absolut att du skall ta emot gåver från dottern, blir det för mycket kan du alltid skänka vill Fyren marknaden, till förmån för majblomman.

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Jag har ju inte bloggat själv på väldigt länge och inte läst några för den delen, men hittade nu din nya trädgårdsblogg. Fina och trevliga presenter du har fått till trädgården:-)
  MVH Karin N

  SvaraRadera
 14. Så härligt spännande att få så mycket roliga växter, vilken utmaning:)) Du får nog som du säger bygga ett orangeri, eftersom killen bor i Italien så lär du ju komma över både det ena och det andra av exotiska växter:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 15. Fina presenter! Spännande med kiwiplantor.

  Jag tror också att du skulle behöva ett orangeri... ;)

  SvaraRadera
 16. Oj, en massa spännande saker. Hade en minikiwi här men den dog. Kram!

  SvaraRadera
 17. Fiiiinnt .....det kanske blir en Italiensk hörna i din trädgård snart :)
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera