torsdag 29 april 2010

Pågående projekt

Nu när eftermiddagarna är ljusa och förhållandevis varma, kan jag spendera ett par timmar ute varje dag och nya projekt är på gång. Först ut är odlingslådorna vid växthuset. Nu är lecablock inhandlade och utplacerade och det grävs lite varje dag - bort med grästuvorna och så skall jag justera höjd så allt blir hyfsat rakt innan jag murar ihop dem. De skall putsat så de får samma stil som grunden på vinkastet.

Funderar på om jag skall åka till Återbruket och leta gamla fönster och lägga över eller få till en spalje - eller både och? En spalje av armeringsjärn som jag bara kan "trycka ned" när fönstren är borttagna - eller skall jag alltid ha fönster så det blir så där estetiskt tjusigt? Fast det är ju svårt att ha fönster och luktärtor på spalje samtidigt  ;)

Nu har förresten "Sharonträdet" flyttat ut och står vid dörren på vinkastet och jag klurar på var jag skall ställa Kiwiplantorna - får nog döpa detta lilla "rum"  till "Italienska hörnan"  :)
Vid grusgången, där balkongen finns, har jag alltid tyckt det känns lite rakt och stelt så jag har gjort en mycket smal, liten skuggrabatt (vill inte inkräkta förmycket på grusgången"). Tanken är att växterna skall "bölja" ut från rabatten och skapa mjukhet och runda former.

Här är planen att plantera Hosta med vita strimmor i bladen, blandat med grönbladiga växter, lite vita blommor och inslag av blått. Har köpt en brokbladig Benved och en blåblommande Klematis av Jackmani-familjen som skall slingra sig upp mot balkongräcket.

Skall dessutom hålla ögon öppna efter något passande gräs med vippor och tanken är att ha det så vintergrönt som möjligt. Tror t.o.m att jag skall prova att ha Hasselört som låg krypväxt, tycker den är så läcker med sina blanka, gröna blad. Till hösten blir det plantering av vita Allium och vita Narcisser.


Har lite annat på gång också men det tar vi en annan dag :) Nu har det äntligen kommit ett lätt, skönt, uppfriskande vårregn och över en natt så blev naturen mycket grönare - härligt!

 


 

16 kommentarer:

 1. Det där kommer att bli ursnyggt Lotta! Dessutom får du garanterat en perfekt och varm odlingsbänk. Svåra val... snyggast är det jy med fönsterna uppfällda.. men frågan är om armeringsjärnen står tillräckligt stadig med fönsterna uppfällda? Du finner nog en lösning du gillar ska du se =) Ang. gräs till din nya plantering så har jag ett par stycken som kanske skulle kunna passa där ochsom är fina även vintertid. Valet av gräs är ju beroende på hur mycket plats det finns. Ett litet, lågt gräs som iunte kräver stor yta är Brokbladig Blåtåtel Molinia caerulea 'Variegata' den är grön med vita längsgående ränder. Min favorit är Miscantus sinensis 'Kleine Silberspinne' den blir nog 80 cm hög, har ett upprätt växtsätt vilket gör att den inte tar så mycket plats även om den inte är liten. Får fina vippor och är underbart vacker vintertid! Vet inte om du minns men jag har den planterad (bl.a) vid stenhögen och har visad den massor av gånger =P Sen har jag ett "mellanting" som nog håller en höjd av 30-40 cm Lampborstgräs Pennisetum alopecuroides 'Hameln' även den är mycket dekorativ vintertid.
  Jisses vad långt det här blev "ups" Men kanske fick du något "matnyttigt" tips. HA en fin dag / kram gittan

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att få (börja) planera för vad som ska komma i år. Jag är oxå igång.
  Ditt vinkast är så himla fint. Skulle vilja ha ett sånt jag med men har ingenstans att sätta det. Fullt överallt där det är sol. Och fullt även där det är skugga=. /Knatten

  SvaraRadera
 3. Härligt att komma igång med allt trädgårdsarbetet och visst var regnet som kom igår behövligt. Plötsligt blev gräsmattan grön!

  SvaraRadera
 4. Du skulle kunna ha ett fack med luktärter och två med fönster...eller ett smalt bakom till luktärtorna...tankar som dök upp bara ;))

  SvaraRadera
 5. Det kommer att bli helt underbart, med stenbänkar runt vinkastet! Så många fina projekt du har i gång. Det ska bli riktigt spännande att se hur det tar sig framöver. Va? Kan man odla sharon i Sverige? När jag bodde i Provence, minns jag hur det bara drösslade ner sådana underbara frukter från stora träd i alla trädgårdar. Men här? Please tell me more!
  Ha det gott, Charlotta

  SvaraRadera
 6. En egen italiensk hörna låter underbart :)

  SvaraRadera
 7. Du har alltid så många spännande projekt på gång! Och det blir bara bättre och bättre!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Vårhälsning från Sennan...Grönt e skönt
  Må så gått..Maria

  SvaraRadera
 9. Åh vilka kul projekt du har på gång:) Att du ska göra en skuggrabatt med vitt o grönt låter jättesnyggt tycker jag. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Härligt att få ta del av dina projekt. Vart inspirerad att göra liknade me lecablock vid växthuset//Britt

  SvaraRadera
 11. Oh, visst är det härligt med vårprojekten. Spaljé eller fönster - svårt val.:-) Men du hittar säkert en lösning för att få alla dina önskemål uppfyllda där!

  En italiensk hörna låter väldigt exklusivt!!! Underbart...

  Skicka lite regn hit till norrland är du snäll! Här har det bara duggat lite lätt och nu börjar det behövas lite av den varan här.

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 12. Åååå...jag blir så sugen på våren jag vill oxå fixa, dina bilder ser så levande ut!

  Jag längtar tills det blir grönt!

  Kram lisa

  SvaraRadera
 13. dags att söka bygglov! ett orangeri storlek större i din skogsbacke....
  gillar idéen med beg. fönster !
  Lyckliga oss som lever med trädgård.....
  Liseberg 7/5 ?

  SvaraRadera
 14. Spännande projekt du har på gång och vad roligt det måste vara med alla Italienska växter, skulle bett sonen tagit hem lite när de var till Italien i påsk, tänkte inte alls på det. Får nog tänka ut hur jag får hem växter från Paris om vår resa blir av som vi försöker planera in nu i juni, någon växt skall jag väl hitta fast vi nog mest är i staden./ Lena

  SvaraRadera
 15. TACK för all trädgårdsinpiration! En Italienska höran är inte helt fel att ha... Hosta med vita strimmor är så himla snyggt, jag har några såna, just nu funderar jag hårt på vår torra rabatt i supersöderläge, vad kan passa där? Jag har haft frågan ute förut och har nappat på många bra förslag men kanske ngt buskaktigt skulle vara bättre? Så snygg den lådan var du har, med rött tryck på....måste på lådjakt! Mari.

  SvaraRadera
 16. Visst blev det grönt! Otroligt mycket har hänt de senaste dagarna tycker jag och vindarna har blivit klart varmare. Över 20 grader har vi haft idag trots att solen inte kom genom diset riktigt.

  Ser bra ut det du gör! Varför itne både fönster och spaljé, det röstar jag för i alla fall.

  Skulle vara kul att se din trädgård och vinkastet live.

  Kram!

  SvaraRadera