lördag 9 januari 2010

Fototema - Tillbakablick

Helena med bloggen BILDBLOGGERIAN har ett tema som heter Tillbakablick och det är riktigt roligt att blicka tillbaka i de sparade bilder jag har. Januari 2009 var en omtumlande månad pga händelser i familjen i december månad, en nära anhörig gick hastigt bort och många tankar väcktes.

På trettonhelgen for vi till "stugan vid havet", min familj och syster ysters familj och extra roligt var det för ungdomarna följde med. Tidigare har de bara varit här sommartid men nu fick de också uppleva en vistelse vintertid då bekvämligheterna var begränsade - ingen rinnande vatten i kranen tex.

Yngsta dottern sitter på bryggan och funderar - över livet? Eller att hon för 6 månadersedan satt på bryggan och doppade fötterna i havet?


Bild tagen av äldsta dottern 090105.

Jag avger inga nyårslöften men sätter gärna upp mål för kommande året och ett av målen under 2009 var bl a att lära mig mer om photoshop. Minns att jag precis hade lärt mig använda färdiga "actions" (ladda ned, få in i rätt mapp, och sedan användas i photoshop)

Ett av de första action jag lyckades med var "retro",Bild tagen av dottern men photoshoppad av mig.

Tja, inte så dumt? Emellanåt är det roligt att piffa till en bild med lite effekter. Bilder som blir lite fel med för t ex mycket brus och oskärpa, kan bli riktigt bra med lite trix.

Mål för 2010? Lära mig mer om hantering av RAW-format, lära mig mer om kamerainställningar och jag har bokat in mig på en fotokurs i februari.

Livets resa lärde mig också att ta vara på varje dag, varje vecka och det målet hoppas jag kunna fortsätta uppfylla - kameran är ett bra verktyg och hur roligt är det inte, att titta på "gamla" bilder och minnas?

Läs andras bidrag till "tillbakablick" hos BILDBLOGGERIAN.10 kommentarer:

 1. Vad roligt med en till Tillbakablickare! Man har hela månaden på sig att vara med, så det är absolut inget måste att lägga upp sin bild den första, det är bara så att jag lägger upp inlägget den första i varje månad.

  Och visst är det roligt med Photoshop! Det finns så otroligt mycket att göra i programmet, så man blir nog aldrig fullärd :)

  SvaraRadera
 2. Det du skriver om kamera, photoshop och din vilja att lära sig mer kunde lika gärna varit jag som skrivit:)) för visst är det helt fantastiskt att kunna "föreviga" ett ögonblick i livet genom ett klick. Detta med fotointresset har i alla fall hos mig eskalerat sedan jag fick min första digitalkamera. Innan var man ju alldeles för "snål" för att ta bilder som man inte ens visste skulle bli bra innan framkallningen. Nu när jag fått min första digitala systemkamera är det ännu roligare:)Fina bilder på dottern både med och utan photoshop;)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Lotta! Fina bilder med fina och nyttiga tankar.
  Randi Måhl skrev i min blogg om just RAW. Jag vet inte varför det är bättre än JPG(mer än att JPG är lite mer komprimerad)? Mina bilder t.ex. visas bara på bloggen och att jag ev tar någon pappersvariant av någon. Är inte RAW-format för proffs, för att t.ex. kunna användas i tidningar?
  Ja, som du ser så vet jag inget!/Anja

  SvaraRadera
 4. Kallt kallt... hur går det i ditt växthus..??? Roligt med sängen... fynd! Ja man måste ha ett öppet sinne när man ser saker..=) / kram åsa

  SvaraRadera
 5. Jag har såå mkt att lära vad gäller de tekniska bitarna i fotografering och photoshop. Känns inte som jag kan någonting! Så en kurs kanske inte skulle vara helt fel....

  SvaraRadera
 6. Jag har haft min tillbakavandring genom bildsammlingen här om dagen då jag överförde 4860 trädgårdsbilder 2009 från gamla datorn till externa hårddisken. Jag är fortfarande helt lyrisk bara jag tänker på det. ;O)
  Att lära sig mer om nya cameran har jag på schemat sedan jag köpte den för ett år sedan.
  Den är rätt avancerad och kräver tid. Fotokurs låter perfekt för att rivstarta. RAW finns det delade meningar om uruvida det verkligen behövs fota med den kamera-inställningen, nuförtiden gör amatörerna ofta lika "stora" bilder som klara tidningstryck....men kurserna erbjuds ju och skälv funderar jag på en i Malmö.
  Trevlig helg, Petra B.
  P:S: jag tycker dina bilder är redan nu helt fantastiska....vad blir de t å efter kursen? :O)

  SvaraRadera
 7. Jag ska göra en tillbakablick på min tomatodling så att jag kanske kan svara dig på din fråga. Jag har inte glömt... Än. ;)

  Hur var trädgårdsprogrammet igår? Jag såg inte, men hoppas det blir tid att se det i play senare.

  SvaraRadera
 8. visst är det kul med bildredigering!
  jag börjar en kurs i photoshop idagarna och har stora förväntningar. jag vet precis hur jag vill att bilderna ska se ut...sen får vi se om jag lyckas...
  skulle också vilja fixa med RAW-formatet. min bror, som är en duktig fotograf, har visat mig men det går liksom inte in....;)

  ha det gott och tusen tack för fina ord!

  kram
  anna-malin

  SvaraRadera
 9. Man kan lätt fastna i timmar med photoshopandet, det är roligt att testa förbättra/förändra de bilder man tar ibland. Låter roligt med fotokurs också :)

  SvaraRadera