söndag 10 januari 2010

Rapport från vinkast

Lite varmare idag, -4 mot -14 igår, betydlig skillnad och det märks på värmen både ute och inne.

Snön är inte bara vacker, den är praktisk också, dels så lägger den sig på vinkastet som ett skyddande lager( jag har svårt för bestämd form av vinkast=vinkastet? ).


Man kan också använda snön till att "trampa upp" nya former i trädgården, i går trampade jag upp var mina odlingslådor skall placeras och sedan ritade jag på bilden för att se om det känns bra.


Naggar lite på gräsmattan...... får se till våren om det fungerar.

När det har varit som kallast i vinkastet, har jag tänkt en fotogenlampa (lampolja) och den har värmt riktigt bra så temperaturen har hållt sig mellan  +2 och  +4, i dag är det t.o.m +6 eftersom det är varmare ute. Just nu är jag glad över att växthuset är litet för annars hade jag inte kunnat värma upp det, och detta var tanken när jag planerade inköpet - det är bara såååå mysigt att gå in där och titta till växterna  :)

I lagerhyllan står pelargonsamligen och det är liv i de flesta. Jag klippte ned ordentligt i höstas och redan nu kommer det små söta, nya blad.


Jag har fått en barometer/termometer av svärfar och den visar också luftfuktigheten. Jag har också en termometer inomhus, vars givare är i växthuset så jag kan inomhus, ha koll på temperaturen i vinkastet. Nu när fläkten har gått i ett par dygn så har luftfuktigheten minskat och jag tror faktiskt att jag skall gå ut och vattna lite när det blir plusgrader. I går la jag lite snö på krukorna som sakta smälter till fukt.

Jag såg en lite pelargonblomma i går!! En vit ,söt sort som jag tog stickling på i höstas.


För två år sedan (tror jag det var) fick jag av ÅSA små bebisar av Afrikas lilja och de trivs också, de ser friska och glada ut :)


De står på ett planteringsbord tillsammans med pelargoner, olivträd, olika salvior som inte klarar kyla, jätteverbena och murgrönsviolerna - som blommat hela vintern.


Kamelian kämpar på och sakta, sakta så öppnar sig blomknopparna.....Nästa experiment är att flytta ut sådderna av Penserna (hittade lite gamla frö som jag sått mest för skojs skull), så fort de är hanterbara (och inte minusgrader ute) och jämföra med fjolårets sådd - kanske det är så "varmt" så de kan växa till sig i vinkastet - och då kanske det går att göra på samma sätt med andra sådder? Någon som har testat detta? Vi har ju haft bakslag med snö i februari men sällan riktigt kyla - fast man skall ju aldrig säga aldrig - årets vinter och kyla är ju ovanlig i våra trakter.......

Hoppas ni får en skön söndag - själv skall jag på möte med Kungsbacka trädgårdsvänner i eftermiddag :)
13 kommentarer:

 1. Så mysigt du har det i vinkastet! Skönt med ett litet krypin där växterna kan övervintra. Visst längtar man till våren nu? Börjar så smått fundera på vad jag ska hitta på i trädgården i år... kanske en ny rabatt som jag funderat på tidigare, vi får se vad det blir...
  Ha en mysig söndag! Kram Marie

  SvaraRadera
 2. Känner ett visst avund när det gäller ditt vinkast :-) Måste nog ha ett här också :-)

  Har bara tre pelargoner kvar numera, känns riktigt behagligt att ha så mycket mer att tänka på :-) -22 i natt och "bara" -7 nu :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 3. Jag kämpar med mina växter nu under vintern också, de får bo i kläkammaren just nu. Men rosmarinen har jag ingen lycka med. Har du några förslag på hur jag ska göra.
  Ulrika

  SvaraRadera
 4. Åhh jag vill också ha mina växter i växthuset. Så härligt o gå dit o kolla..=) O att afrikas lilja växt till sig så! Den borde bli ca 5 år iår..=)
  / kram åsa

  SvaraRadera
 5. Hrm.. jag har ju också mina växter stående i växthuset. Men jag är dålig på att gå dit ut på vintern. Borde nog titta till dem lite oftare. Härlgit med blommande växter vid denna tiden på året / gittan

  SvaraRadera
 6. Det kan nog bli bra med en odlingslåda där du markerat. Härligt med planer! Här har snön flyttat sig en hel del i helgen. Den blåser från ett ställe till ett annat = barmark på vissa platser o driver på andra.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Det ser ut som du har en liten bit av våren hos dig i ditt vinkast ;)
  Naggar lite i gräsmattan....det är ett kul uttryck...man börjar nagga och vips så är det inte mycket kvar ;) ;)

  SvaraRadera
 8. Vad mysigt med ditt vinkast! Lite hopp om våren sådär... =)
  /Marie

  SvaraRadera
 9. Det är mysigt i ditt Vinkast, jag går inte ner till mitt växthus på vintern ,,det känns bara kyligt och ogästvänligt,,men perennsådder brukar jag sätta ut där för kylning. jag kanske med skulle skaffa mej ett litet vinkast,,kan nästan säga att du har en liten vinterträdgård, jag blir glad bara av att se grönskan i dina foton.
  ha det gott =)Monica

  SvaraRadera
 10. Kul att få hälsa på ute i ditt vinkast. Ser ut som att allt trivs och mår toppen. Söt liten vit pelargon!
  Eva

  SvaraRadera
 11. Ja du det är ett evigt men roligt pyssel med blommorna och trädgården. Nu ser man verkligen fram emot ljusare tider. Mina älskingar (pelargonerna) står i garaget och där har jag varit tvungen att ha fläkt på nu ett tag. De är gröna men ser lite trötta ut, de längtar nog också ut i ljuset och solen och den friska luften. Jag skall tänka på det om den lilla tomten...men det är ju det att han har en julbock under armen...men man vet ju aldrig han kanske trivs i växthuset när det blir varmare. Ha en bra vecka. Kram!!

  SvaraRadera
 12. Åh vad jag beundrar dig!! Härligt läsa om dina "experiment" & planer!;-) Själv planerar jag dock helst inomhus & per dator eller papper ännu!;-)

  SvaraRadera
 13. Det låter så himla mysigt att ha vinkastet att gå ut till mitt i vintern - och dessutom blommar det hos dig!! :) Som ett orangeri...

  Trevligt med trädgårdsföreningar, vi har alldeles för få i min lilla by. =)

  SvaraRadera