söndag 3 januari 2010

Första trädgårdsinlägget 2010,

Häpp! Nu är det gjort! Det första klippet med sekatören gjordes söndag 3 januari, då jag iklädd full mundering (termobyxor, tjock jacka, mössa och vantar) beskar vinrankorna jag har på friland - två blåa druvor; Zilga och Eddys blue wonder, men även gröna druvan i vinkastet fick sig ett litet klipp - den som jag tror är Himrod och fick av Carina i Halmstadstrakterna (vars blogg jag tappat bort - sorry )

Hur som helst - nu har jag fler sticklingar att rota :)  Att ha sticklingar i vatten är alltid så trist för de förstör vaser/glas så jag tog en gammal sköljmedelsflaska och använder den som "vas".


Smart eller hur? Det tipset snodde jag rätt av från svärfar som också använder dessa stora plastflaskor och vattnar med. Hur går det för er då? Har ni gjort något trädgårdsrelaterat? Kan gissa att många sitter med frökatalogerna och dreglar...... fniss.......    8`)16 kommentarer:

 1. Ojsan, ska du bli vinodlare nu?
  Flera vinstockar och annu fler sticklingar.
  Nix, jag har inte gjort nånting i trädgården i år. men jag har plockat fram min "vill ha lista"
  och tagit pennan för att ringa in vilka jag tvunget måste ha.
  Kram, Petra B
  P.s. mina nya projekt visar jag so småningnom, i slutet av januari få jag min nya bok printat
  och sedan kanske bloggar jag lite om nyheterna.
  Bara synd att man inte kan göra en större upplaga för att sprida sina idéer på riktigt och inte bara bland släkt och vänner som jag gör.

  SvaraRadera
 2. Jodå, jag har också hunnit beskära vinrankorna, men jag sparade inte på klippet... Annars är det väl frö- och sticklingskatalogerna som lockar mest. Har också startat en "att-göra-i-trädgården-2010-lista", som verkar bli ganska lång och också ganska tråkig (många "måsten" som inte lockar). Just nu känns dock våren avlägsen...

  SvaraRadera
 3. Första klippet får nog vänta för min del ;) det snöar och fyller på den vita massan även idag, så det får bli en bakdag idag. Förresten tappade jag bort min fina sekatör i samband med att jag hämtade ris i skogen till julpysslet, oj, oj, vad jag gått samma stig för att finna den :(

  Med tanke på min ateljé så har jag haft tre blogginlägg om den, finns i etiketterna om du har lust att titta. Planen är att ni skall naturligtvis få hälsa på när jag "flyttar in" och det blir här på vårvintern med all säkerhet.
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 4. Här är det bara hjärnan som går på högvarv med att smida trädgårdsplaner för fulla muggar. Under veckan börjar jag väl diska planteringskrukor och sen drar nog sådderna igång som vanligt. Jag tror jag är sent på det i år "asg" Vin ska jag ha! Hoppas pergolan blir byggd för Himrod står på min önskelista och risken är ju att jag (hied som jag är) köper den innan jag har någonstans att plantera =P

  SvaraRadera
 5. Har oxå tagit fram sekatören men inte för att beskära vinet som jag borde utan för att dissikera julgranen så jag fick ut den ur huset så smärtfritt som möjligt *ler*. Har bläddrat igenom Impecta några gånger och bestämt mig för en hel drös grönsaksfröer, ska försöka satsa på det i år, har tillräckligt med perenner som måste flyttas om osv. Just nu är det mest andra kreativa projekt som snurrar i mitt huvud som sömnad, stickning o virkning. Och inte att förglömma - vårt nya kök som kommer v 3, jippie! Blir nog mer trädgård när graderna stiger....

  SvaraRadera
 6. Vi satte in trädgårdsmöblerna för vinterförvarig dagen inna nyårsafton. Fast det var väl förra årets sista insats som ju var alldeles på tok för sent ;))
  Allt annat arbete sker i tanken....och tänk så mycket man hinner i tankevärlden.........

  SvaraRadera
 7. Ja just det, det är ju nytt för mig det där med vin. SÅ det ska klippas nu alltså, det hade jag nog i bakhuvudet iofs. Får väl leta uppp instuktioner för hur o var jag ska klippa (Himrod mot planket i uteköket).

  Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 8. Jag har inte beskurit mina vinrankor än. Har bara gått förbi dem ett antal gånger och tittat på hur mycket snö det är och så har jag lagt ner tanken på att beskära dem...

  Jag har inte börjat bläddra i nån frö-katalog än, men har i alla fall börjat fundera över om jag kanske ska göra det...!

  Ha de!

  SvaraRadera
 9. Hej Lotta!
  Gott nytt år på dig
  Vilka härliga vinterbilder du hat tagit!
  jag har ingen trädgård än som jag kan få drömma mig bort i , inte än men jag hoppas snart få en!

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 10. Väldigt fin header! Har frågat innan och jag måste bara lära mig det - allt har sin tid.

  Nej trädgården får allt vila här, massa att göra med foto, dator och 3 barn hemma från skolan.

  Kram till dig min vän, MB

  SvaraRadera
 11. Japp undrar om du är intresserad av kurs i vår?
  Helen från bloggen gröna funderingar och ev. Marie från hjärtat mitt är intresserade av att komma upp i vårvinter för att glasera sina saker. I samband med detta var de sugna på en helgkurs. Alltså att vi då slår ihop både glasering från era förra kurser och en ny helgkurs.
  Givetvis naggar jag inte på keramikkurstiden i det läget.
  Är detta något du hade gillat?
  Linda

  SvaraRadera
 12. Jag låter mitt vin växa även i år.... Har inte blommat ännu men är mycket dekorativt ändå på sin armeringsmatta vid husväggen. Måste flytta ut mattan lite mer från väggen o då är det väl risk för att det blir en ofrivillig beskärning.
  Ha´t himla gôrgôtt på nya året
  Nina

  SvaraRadera
 13. Trädgårdsrelaterat och trädgårdsrelaterat... Jag har svept in balkongväxterna i vinterkläder så att de inte fryser. Och så längtar jag. Till våren och till sommaren (fast det är fint nu också när det är vitt och gnistrar). =)

  /Marie

  SvaraRadera
 14. Aha, är det det man ska ha överblivna sköljmedelsflaskor till? Mina har hamnat under diskbänken i väntan på att någon ska diska ur dem. Jag vet inte om det är hustomtens insatser jag väntar på ...

  Vilka druvor gillar du bäst? Är de sorterna i första hand tänkta att ätas direkt? Här står ju en vinranka på önskelistan när vi får växthus, så då kan det ju vara bra att ha något konkret namnförslag.

  SvaraRadera
 15. Vad gullig du är. Tack för kommentaren, jag fortsätter fundera.

  Hmm, frågan är om inte vindruvor helst ska avsmakas också. Jag vet att de har goda druvor på högskolans takterass, men frågan är om det finns något namn på den. Jag kan ju inte direkt med att sno en stickling av den, även om tanken lockar ...

  SvaraRadera
 16. Första klippet väntar jag nog med. Jag har ju faktiskt en liten druva jag med, men den är så liten och ligger nerbäddad under ett tjockt täcke av löv, granris och snö. Frökatalogen ligger på sängbordet och abra väntar på att bli öppnad... ;)

  SvaraRadera