söndag 3 januari 2010

Rundtur i Lottas trädgård januari

Igår när jag var ute och fotade för temat "månadsbilden", så passade jag på att fota för en rundtur i min lilla täppa :)
Entrensidan i vinterskrud:


Julrosens blommor är frusna men de lever - tror jag........ ;)


Lilla japanska huset/lyktan - inne i huset har jag lagt en del av ljusslinga så när det är mörkt, är huset upplyst.


Här är första uteplatsen och här står bänken och eldkorgen. Det är här vi brukar ha ett segel uppspänt på sommaren och det är här det regnar ekollon :) Vedboden/förrådet med "pergolan" som fungerar som hängmattestolpar kommer också med på bild och första halvan av skogsbacken.
Till vänster om trappan finns mitt lilla stenparti och till höger om trappan min "lilla", hopplösa slänt som jag tappert försöker plantera in marktäckare istället för gräs, just nu är det mörkbladig Revsuga jag försöker få att trivas. Ett projekt jag jobbar med varje år :)

Jag vrider kameran och fotar andra halvan av skogsbacken. Man kan ana konturerna av rabatterna men allra nyaste "dammrabatten" är helt täckt av snö. Vid staketet mot närmsta grannen till höger, står vår kompost och där är det trots kylan, full aktivitet - de röda maskarna mumsar glatt i sig kompostavfall från både hushåll (2 st) och trädgårdsavfall när det är säsong för det.


Vrider mig och kamera mer åt höger och här är baksidan av huset. Vår lilla balkong är med på bild, klädd med Murgröna och allra längst ned i högra hörnet skymtar mitt lilla planteringsbord. Här är också ett pågående projekt men där jag inte har hittat planen ännu för att skapa en grusträdgård (grusbelagt yta på baksidan).
Det går en grusgång rakt fram mot nästa uteplats (vi har två större uteplatser där en alltid är i skugga och en alltid i sol - fast givetvis skiftar det beroende var solen står).
Elefantgräset längst bort i bild är mycket pampigt alla årstider :)

Har nu gått grusgången fram och står på uteplats nr 2 och här är Cottage Garden :) Mot grannen till vänster växer en ligusterhäck och mitt mål 2010 är att få till en hög spalje (som jag har vid entresidan), skulle gjort det 2009 men till min glädje blev det ett vinkast istället :)


Lilla gräsmattan i mitten, rabatter till vänster med ligusterhäcken i ryggen.
Rakt fram en häck av Lagerhägg och även där en rabatt.
Till höger vinkastet/lilla växthuset och framför ingången en liten grusrabatt och en murad pallkrage kan anas (medelhavsträdgård).
Visst är lilla gräsmattan perfekt stomme för att grävas om till rabatter?!!! Men här har maken satt stopp ;) gräsmattan skall vara kvar men å andra sidan......... det försvinner lite gräsmatta varje år.......... kanske ändrar jag den raka linjen på rabatten till vänster, till en böjande form........... bara lite så att det inte syns...... ;)


Just det - på portalen som byggdes 2009, växer det taggfria björnbär som ger riklig skörd varje höst. Vid sidorna är det en buxbomhäck på gång.

Detta är min lilla täppa som passar mig alldeles utmärkt i storlek. Jag har mitt lilla vinkast, mitt lilla krypin där jag får vara ifred från insyn från grannarna (har inga glasfönster utan plastväggar).

Nackdelen med vår trädgård är att husen ligger tätt men jag försöker få till "avskildhet" med hjälp av spaljer, träd, buskar och häckar. En nackdel till är att vi har blöt, kall och hård lerjord men är glad att komposten fungerar väl så jordförbättring får jag kämpa med. Funderar på om jag kan med att fråga grannen om jag kan få lite avfall från deras kaninbur - kan spån vara bra att blanda ned i lerjord tro?

Lite väder: nu är det kallt, hade -16 i natt och nu mitt på dagen är det -10, skönt att det är snö så det skyddar växterna lite. I vinkastet skiftar tempen mellan +0,5 till +3 beroende på när fläkten kör igång. Försöker snåla på energiförbrukningen och hjälper till med tända blockljus. I går kom jag på att fotogenlampan vi brukar ha i båten värmer bra, så idag skall jag sätta ut den i vinkastet som extra resurs.

Tänkte försöka lägga in en "rundtur i trädgården" varje månad här på bloggen, med bilder och minnesanteckningar, många gånger blir det ju enstaka bilder på blommor och annat, vilket också är roligt att ha men en helhetsbild är inte så dumt heller.Ha en bra söndag!

16 kommentarer:

 1. Tack för en härlig rundtur. Det är ju kul att se i alla årstiders skrudar. HAr också en planta med taggfria Björnbär, det blir mitt projekt till våren,,eller så fort det blir varmare, att bygga en spalje i form av en portal,,ska prova min svets för detta.
  Spån från kaninbur är fint att blanda i kompost för att få den lucker och motprestera lerjorden, det har jag provat, fast just nu har jag ingen tillgång till det. Lägg inte det dirket i rabatten bara för kaninlort äter katter och hundar och dom är gulliga men inte i våra rabatter,,(får ju hm erkänna mitt misstag där också,,alla grannarnas katter kom i mina rabatter fniss,,och tom en hund)
  Ha en go söndag . kram Monica

  SvaraRadera
 2. Tack för rundturen. Trevligt!

  SvaraRadera
 3. Åh, så kul att gå en rundtur i din trädgård Lotta:) Måste vara jättevacker på sommaren. Vi kanske kan ordna någon bloggrundtur i våra olika trädgårdar häromkring i sommar? Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Rundturer och helhetsbilder är som godis i mina ögon =) Din trädgård är vacker och välbalanserad. Jag gillar dessutom dina nivåskillnader men det är väl så när man har en platt plättt själv. Härliga bilder att titta på! Jag tackar för turen och ser fram emot nästa.

  Det har sina fördelar att vara gift med en man som är superallergisk mot gräs! Han har inget att säga till om när det gäller gräsmattans storlek. Det i kombination med att jag tycker gräsklippning är urtråkigt gör nog att vår gräsmatta lär fortsätta krympa lite varje år "asg" / kram gittan

  SvaraRadera
 5. Trevligt med en vinter vandring i din trädgård. Bra att du frågade om kanin spånet nu kan jag blanda ner till våren//Britt

  SvaraRadera
 6. Jätte roligt att få följa med på rundtur. Taggfria björnbär blev jag sugen på när jag såg dem hos dig!

  Jag följer gärna med på rundtur igen!

  SvaraRadera
 7. Tack för den turen! Kul att se helheten i bloggares trädgårdar, det tycker jag alltid. KAnske jag göra som du, tar en runda runt om liksom. Kram!

  SvaraRadera
 8. Jag säger som Gittan, rundturer är som "godis". Närbilder i all ära, men det är så roligt att se hur andra har byggt upp sina rabatter och trädgårdar. Det får man mest inspiration av! SÅ jag ser fram emot fler rundturer vid olika årstider!

  SvaraRadera
 9. Tack för rundturen! Ser framemot en ny i februari.

  Må så gott!

  SvaraRadera
 10. God fortsättning på dig.
  Vet inte vilken blogg jag skall titta in till.. du gör mig lite förvirrad!!
  Kul rundvandring det är så fint med snötäcket i trädgården. Hoppas att det får ligga kvar länge.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 11. Tack för rundvandringen!
  Alltid lika trevligt att kika in i din trädgård!
  Huuu...ni har det också sådär kallt alltså!
  Jag tycker det är lite väl kallt för att hålla på med vintersporter... Men det är ju när det är snö man ska passa på...!!
  Kanske är det mildare på onsdag när man är ledig igen?! Så det kan bli pulkaåkande!

  Ha det gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Trevlig rundtur - kanske nappar jag på idén. Så ni vet vad som väntar, ni som kommer på bloggträffen i augusti ;)
  Jag tror att man kan göra väldigt mycket med även en liten trädgård, bara man satsar på en bra stomme med väggar och höjdskillnader. Precis som du har =)

  SvaraRadera
 13. Tack för den trevliga rundturen. Kul idé! Hoppas snön blir kvar ett tag. Den lyser upp fint.
  God fortsättning
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Vilken rundtur, vintrigt så det förslår. Snart börjar man längta till ljusare tider, frösådder m.m. fast än är det skönt att gå in efter en tur, sätta sig och blogga runt lite.

  Hälsningar
  Ingela

  SvaraRadera
 15. Härligt med rundturen så jag vet hur det ser ut nu.. =).. Minns att vi gjorde sådana här rundturer med kameran på gamla TB.. riktigt kul var det och allra helst då man inte varit hos någon alls då.. Nu har jag ju haft äran och turen att se din trädgård i lite olika skepnader, alltid lika vacker.. Idag pulsade jag verkligen fram i min trädgård och fotade också.. har inte visat dem än, men det kommer.. satt på huk i snön och fotade.. trillade och kom knappt upp.. huja.. så ovig man är med termobyxor och allt.. en rundvandring i min trädgård idag är bara snö.. snö snö.. men det kan ju vara kul det också.. att titta på i juni. Ha en skön måndag.. om man nu kan ha det men i alla fall så gott det går.. Kramiz/Moa

  SvaraRadera
 16. Så kul med en rundtur...Det ska jag också göra i min trädgård ;)

  SvaraRadera