tisdag 24 november 2009

Höstpyssel -

är temat hos Marias trädgårdsblogg denna tisdag och visst höstpysslas det lite här och var på bloggarna - även adventspysslet börja smyga sig in........ Jag har lite av båda delarna hemma hos mig och i helgen så fick sig vinkastet ett litet lyft,


Bl a en mosskrans på skjutdörren - hur enkelt som helst; en halmkrans, mossa och rankor från murgrönan. Längre fram mot jul så blir det säkert ett rött band eller hjärta på kransen  :)


Jag har haft lite bekymmer om hur jag skall göra med isoleringen, först började jag bubbelplasta på plastfönsterna men då blev det för tätt och växterna började mögla. Jag har bytt strategi och både lagerhyllan och planteringsbordet har fått skydd i form av "tält" med i första hand fiberduk och ev vid kallt väder (sällsynt här hos oss) ett lager med bubbelplast. Maken har även försett mig med en lite frostvakt - det kan ju faktiskt bli vinter.... ;) Tältet över planteringsbordet är byggt av några pinnar, klädnypor och fiberduk - iden  fick jag ifrån Annika med bloggen Naturliga ting - när hon vinterbonade, tog hon också "vad man haver"  ;)Pelargoner och Murgrönsviolerna fortsätter och blomma. För ett par veckor sedan tog jag in Oliv- och citrusträdet men de blev så griniga så de har få flytta ut i vinkastet igen. I dag tidig morgon, var det + 7,8 ute och +7,3 i vinkastet så jag tror de klarar av det - blir det vinter får jag hämta in träden :)  Några Amaryllislökar står på planteringsbordet i väntan på att få komma in i värmen - jag har tänkt att alltid ha en Amaryllis blommande fram till jul - det är nämligen min favoritblomma vid juletid !

Och till något helt annat - jag kunde inte låta bli..... att smyga över på grannens tomt och ta ett foto av deras lilla altan - de är nämligen inte trädgårdsintressade och det finns ett litet prydnadsäppelträd på deras lilla tomt. Det är så himla fint men oklippt och i bedrövligt skick. Nu har de små röda äpplerna fallit ned och lagt sig på trätrallen.... det ser faktiskt lite juligt ut ;)och så min bekännelsen..... jag norpade några äpplen för ett tag sedan (de låg på marken) och så gjorde jag en krans av en ståltrådsgalge, en  hjärtkrans som hänger i vinkastet, den har börjat skrumpna ihop men är söt ändå :)


En rostig krona har fått mosskläder på sig och står på lilla byrån  i vinkastet - fatet den står på har jag gjort på keramikkurs hos Linda.

För visst skall det vara mysigt även därute? Tända lite ljus, ta med något varmt att dricka och lukta på blommorna.........Maken var på Netto igår och då såg han Amaryllislökar för 50 kr, det tycker jag är ett bra pris så det får bli en sväng dit en dag - för jag vill bara ha fler........


Titta gärna in på Marias blogg och läs mer om pyssel av olika slag..... ha en bra tisdag!


P.S Idag lyser SOLEN !!!   - vilken tur att jag öppnade dörren till vinkastet idag för att vädra..... D.D


17 kommentarer:

 1. Härlig inspiration du bjuder på idag Lotta! Kransen är jättefin och så vackert med Murgrönan.
  Vilket fint pyssel med växthuset och så mysigt där inne. Jag blir så avis på alla som kan vinterförvara växter i växthuset :)
  De små äpplena är lockande vackra ;)
  Spännande med amaryllisknopp, för mig blir det snitt i år.
  Nu skall jag putsa fönster och sen blir det dags för adventsljusstakarna.
  Ha en bra dag!
  Kram Bea

  SvaraRadera
 2. Härligt inlägg Lotta! Din mossiga krona föll jag för direkt, urläcker! Ha en fin dag, solen lyser här och över er också hoppas jag / kram gittan

  SvaraRadera
 3. Vackert med mosskrans och äppelhjärtat som ser så sött ut!
  Jag ska också ge mig ut på amaryllisjakt och såklart hyacinter för doftens skull!

  SvaraRadera
 4. Krans på växthuset ska man givetvis ha! Det har jag missat. Tack för tipset. Nu får jag pyssla ihop en eller köpa. Det blir nog att köpa, helst på loppis.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 5. Fin krans! Har själv precis satt upp min krans på växthuset. En fråga, hur får du snöflingorna på din blogg??

  SvaraRadera
 6. Du kan verkligen konsten att göra det trevligt omkring dig. Ett litet tips. En ljusslinga altstrar också lite värme! I Apotekarens trädgård, om jag inte minns fel, klär man in olivträdet i plast och så har man en ljusslinga inuti för värmens skull - det ser även väldigt fint ut, som ett konstverk i vintermörkret. /Ruben

  SvaraRadera
 7. Jag ska också göra kransar i veckan, av järnek och buxbom. Blev sugen på en mosskrans också, ,en då måste jag ut och leta mossa. Finns iochförsig i gräsmattan ,men tror inte den blir så bra....
  Läser din granne trädgårdsbloggar? ;)

  SvaraRadera
 8. Det är lite pyssel med vinterskyddet för att hålla balans vad gäller fukten. Det blir lätt mögligt när det är så här milt och fläkten inte behövs. Gillar din säckväv mot husväggen, det var riktigt snyggt! Imorgon ska jag ut och handla julblommor - längtar!
  Eva

  SvaraRadera
 9. Så fint du har det och fiffiga idéer. Nu fick jag riktigt inspiration till att själv pyssla.Har gått lite trögt hittils, så ibland behöver man en spark i baken och se att det inte behöver vara så avancerat, för att bli vackert!
  Lilla mossinklädda kronan med ett värmeljus i är ju bara hur söt som helst.Så ska jag nog göra med min också, om jag får norpa din idé?
  Ha en fin kväll!/Karin
  Psst. vi har också haft sol här idag. Visst blir man glad?!

  SvaraRadera
 10. Solen stack fram här också en lite liten stund idag. Härligt men jag var inomhus.

  Fint med mosskrans tycker jag men fåglarna drar sönder mina om jag har dem utomhus här. Det får bli ris!

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Så mysigt du har det i ditt vinkast. Mysigt att sitta där med nåt varmt och tända lite ljus. Jätte fin mosskrans. Kram Lena/isis

  SvaraRadera
 12. Tänk vad man kan åstadkomma med lite mossa och annat grönt. Jättevackert!
  Ett problem med att vinterförvara är just ventilationen. Så fort det inte är minusgrader bör man försöka ha öppet, annars får man lösa det på annat sätt. För inte vill man lägga ner en massa jobb på att vinterbona och fixa, och så får alla växterna ohyra och dör... ;-)

  SvaraRadera
 13. Jag gillar ditt äppelhjärta! Kul idé.....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 14. Ja, vad härligt där är och jag verkliogen ler - detta är Lotta, känns så skönt att ha fått lära känna dig. Jag myser med dig och njuter av att titta på blommorna/bilderna du visar.

  Jag hade nog också "lånat" lite äpple av grannen och det ser verkligen julligt ut det du fotade - du har blivit smittade du är en fotograf vem annasr ahde smyggit över till granne och tagit kort på nerfallna äpple,hihih och jag och också sett vad Annika gjort hon är bra idér.

  Kram till dig, MB

  SvaraRadera
 15. Vem skulle inte övervintra i ditt vinkast!
  Mysigt pyntat och varmt och gått.......
  Vintern kom ju av sig, de har hittat vitsippor i granviken.

  SvaraRadera
 16. Vad fint du har pysslat!
  Läckert kort på de små äpplena på grannens tomt, och fin liten krans fick du också till!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Jättemysigt och fint det blir efter ditt pyssel i vinkastet.. där kan man sitta o fika, bara njuta av livet =). Så vackra de små äpplena är.. riktig njutning för mitt öga, tänk ett sådant stort träd sågade vi ned, stod mitt i vägen för garageuppfarten, kan jag sörja nu men attans inte kul alls med alla äpplen som alltid ramlade på bilen.. kram/Monica

  SvaraRadera