fredag 25 september 2009

Blommig fredag

Tänk - jag höll på att missa blommig fredag! Hua mig - hur är detta möjligt! Borde ju redan i går funderat ut mitt bidrag men fastnade i stickningen.... skyller på yngsta dottern som håller på att lära sig sticka. Hon stickar ett pannband med flätmönster och det går riktigt bra! Inte kan man blogga då........ MEN idag när jag kom hem och parkerade bilen så såg jag att NU har Japanska lyktan/Physialis franchetii,  mognat och fått en vacker röd färg. Den här rankan hänger över en mur och jag gillar kontrasten - det hårda mot det mjuka.

Den här växten är det varning för, den sprider sig med utlöpare och invaderar rabatterna fullständigt. Den har tillåtelse att växa i min Lagerhäggshäck mot gatan, och trots att jag river bort rankorna flera gånger under en säsong, så finns det rankor kvar som först blommar med sin lilla vita blomma och sedan blir det en frökapsel som blir vackert orange på hösten. Låter man frökapseln sitta kvar, förmultnar skalet,


och det blir ett dekorativt skelett kvar (bilden från februari 2009). De här skeletten brukar blåsa omkring i trädgården och oftast hittar jag dem när jag börjar krafsa i jorden efter vårlökarna.
Nä - nu skall jag kolla in de andar bidragen till blommig fredag på bloggen Roses and stuff.


Trevlig helg!23 kommentarer:

 1. Har väl aldrig sett på maken att vara vacker när man är bara ett skelett.. jisses säger jag =). Trist att du mår sämre idag igen.. hoppas det försvinner tills imorgon då du ska ut o gräva. Vore väl alldeles underbart om man kunde ha pyssel/målarkvällar istället för syjunta, 10 mil är det men en gång i månaden kanske.. *ler*..vore hur kul som helst eller hur..? Just nu sitter jag med laptopen i knät, o tittar på sambon som river ut mattan i köket i vagnen.. Vi ligger över ikväll och så jobbar vi vidare imorgon sen hemfärd på eftermiddagen. Alla mattor och heltäckningsmattor ska ut i hall, kök och storrummet för det kommer en mattläggare och lägger in nytt snart.. ska bli så härligt med nytt o fräscht på golven tills nsäta säsong. Krya på dig, så syns vi om inte annat nästa vecka.. Kram/Moa

  SvaraRadera
 2. Den är vacker, den japanska lyktan, men det är verkligen ett ogräs, fullt i klass med kirskål. Det gäller att hålla efter den och hålla den på plats. Men visst är den värd att kämpa lite för.
  Om bara min sköldpaddsört växer och trivs kan det alldeles säkert bli sticklingar att ge bort nästa år. Jag ska pyssla med den... =)

  SvaraRadera
 3. Härlig färg o snygg bild! Gillar att du bara en av blommorna är skarp, resten lite suddigt, snyggt! O att blomman inte sitter mitt i bilden gör den oxå extra levande!
  Tack för din kommentar! Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 4. Funderar starkt på att plantera den någonstans men det är väl lite varning på den.
  Skall gå in till grannen imorogn och kolla om hon har några över.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 5. Heisann!
  Her har jeg aldri vært før ;:O)
  Ble med en gang betatt av den flotte headingen din.
  Vi hadde også lyktene i haven noen år, men ble lei, som du sier de spredte seg overalt. Nå er det ingen igjen. Derfor er det godt å nyte dine nydelige bilder.
  God helg!

  SvaraRadera
 6. Skelettet är ju väldigt speciellt då, kanske därför den får vara kvar i trädgårdarna även om den sprider sig, tycker den intorkade knoppen ser tuff ut.

  SvaraRadera
 7. Jag gillar verkligen japanska lyktor, ogräsvarning eller ej.

  Vi har dem i en uppmurad rabatt (någon tidigare ägare har satt dem där) så de tar sig ingenstans. Jag har i år gjort en rabatt till som de ska få bo i, där de inte heller kan ta sig ut. De lyser verkligen upp nu under hösten. Fina att ta in och pynta med också. :)

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 8. Härlig färgklick, denna japanska lykta!
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 9. Den är verkligen dekorativ - jag visste inte att den var så invasiv, det gäller tydligen att hitta rätt växtplats för den.

  SvaraRadera
 10. Hade ingenaning om att den var så invasiv. Gillar "skelettbilden". Ha det gott med stickning och dotter!

  SvaraRadera
 11. Japanska Lyktan är vacker men tycker när jag ser bilden du tagit att skelettet är ett strå vassare;)

  SvaraRadera
 12. Vad glad jag är att du visade in mig hit! Vilken vacker blogg, så ren o som vanligt, helt underbara bilder!!

  Kikar runt o fastnar. Japanska lyktans nerv är helt fantastisk :)

  Kram

  SvaraRadera
 13. Härlig färg nu på hösten men skelettet tar priset!
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Så färggrann den är och tänk att "skelettet" kan vara så snyggt!

  Ha en fortsatt fin helg!

  SvaraRadera
 15. Vackert. Jag hade lyktor i trädgåren när vi flyttade in för 10 år sedan.. men nu är de borta. Funderar på att återplantera dem, de är så fina. / Marie

  SvaraRadera
 16. Så vacker bild på blomskelettet. Jag vilar från TB och ska försöka vidga mina bloggvyer med min andra blogg som inte har någon inriktning, det blir nog ingen trädgård (inte rätt säsong och inte bara bilar som det är nu) men jag vill följa din blogg för att se lite blommor. Jag förstår inte riktigt hur man hanterar blogspot ännu. Så allt är haltande.tar säkert länge innan jag lärt mig hur man gör.(Hälsn. annikanilsson)

  SvaraRadera
 17. Hej! Jag skurar inte mitt växthus på hösten, bara på våren. Har gärna växter kvar där så gott som hela året faktiskt. Tar in löv som jag täcker en del känsliga med och sen har jag granris där till julen. Försöker hålla det fint hela året alltså. En ljusslinga blir det också till advent.
  Men sen när det blir riktig vår så städar jag innan jag sätter tomatplantor mm i jordbädden.

  I dag har vi grätt och blåsigt här. Det lockar inte så mycket att gå ut faktiskt. Väntar på besked om jag får plats i bilen till Oscars fotbollsmatch eller om jag får stanna hemma. Stannar jag hemma så blir det nog några fönster putsade, vi ser snart inte ut nämligen. Kram!

  SvaraRadera
 18. De japanska lyktorna är så vackra!(frestande för barn att trycka på :-)) Visste faktiskt inte att de sprider sig så väldigt.Tror nog ändå att vi får skaffa nån planta till vår rabatt på framsidan som ska gå i den exotiska stilen. ror den skulle göra sig fint där.
  Ha en fin fortsättning på söndagen!/Kram Karin

  SvaraRadera
 19. My grandmother used to grow those. They are so interesting-looking and always remind me of Halloween.

  SvaraRadera
 20. Hoppas du kvicknar till... läste att du lägger den andra åt sidan- klokt o bara ha en blogg! Jag har inte flyttat än.. vet inte om jag ska.. har tyvätt tappat lite av bloggintresset.... kanske kommer det åter! =) / kram åsa

  SvaraRadera
 21. Hoppas du mår bättre... inte kul med förkylning! Ja klokt o bara ha en blogg, måste ta massor ! med tid o ha 2... Jag har inte flyttat än... vet inte om jag ska eller om jag ska hänga kvar .... =) / kram åsa

  SvaraRadera
 22. Mina lyktor har försvunnit, dom är så fräcka... till Halloween, ha det bra, kram.

  SvaraRadera
 23. Härliga bilder! Naturen visar alltid sin vackra sida. Tycker bara mer och mer om hösten trots vemodet! Kram Ingrid

  SvaraRadera