måndag 28 september 2009

Hänt sedan sist......


Den sista tiden har jag lagt energin på skogsbacken, kände att den behövde ha ett lyft. Först av allt så är nu fler Hortensior hämtade hos svärfar och planterade så som tanke var:
Den här har lite mer mörkare rosa färg som jag gillar mycket! Hoppas, hoppas den får bestå.
En översíktsbild - jag står alltså på balkongen - försök förträng viltstängslet....... tanken är att jag skall ha lite klätterväxter vid stängselt och i höst förbereds rabatter med upp-å-ner-vända grässvålar, gräsklipp och massa höstlöv. Planterade i våras en Humle som har redan kommit igång men kräver jordförbättring - tänkte mig lite också vildvin och kanske någon klätterros.
Torvblocken som omger stora rabatten, skall få ett staket av "flätad pil" så småningom.
Nederst i backen är den nya rabatten. Rönnsumaken är borta.... och nu vet jag att jag gjorde rätt för på rötterna på den största, fanns en massa små skott. Jag har börjat forma rabatten, lagt ut stenar där lilla bäcken skall vara, fått en halv gammal tunna av svärfar som skall kläs med dammduk och bilda dammen. Lite växter är tillfälligt utplacerade så jag kan hitta/behålla "tanken för rabatten".
Ett pynt är redan på plats - Tranan i trä - som jag fått av svärfar, det är en bit drivved som han hittat. Visst passar det bra med en Trana vid bäcken?
Vad jag gillar Kopparstarr "Carex buchananii"! Så himla fin i färg och form mot stenar.

I rabatten skall det även få växa: en japansk flikbladig lönn/ Acer palmatum "Dissectum", en Skimmia japonica (även kallad Vinterbär och är vintergrön)  och klotgran Picea glauca "Alberta globe" (vintergrön)
ett namnlöst gräs  - från Linda? och en pärlrönn "Sorbus koehneana" fyndat på växtmarknaden i Halmstad i våras. Tror det får bli några julrosor också, vill gärna att nya rabatten skall innehålla många vintergröna växter.
Den här rabatten kommer hålla mig sysselsatt hela hösten :) det behövs nämligen mycket sten! Sedan dammduk, en vattenpump, lite kreativ, estetisk design m.m. Skulle vilja ha någon form av belysning också....... men då kommer det kluriga med elektricitet.... Men det är roligt att ha ett projekt som tar tid - då får jag anledning att vara ute så ofta vädret tillåter :)

Nu är det verkligen höstkänsla - det är mulet, lite duggregn och mycket blåsigt - mysa inne med pyssel, tända ljus och en kopp med the :)  Myser ni med?
16 kommentarer:

 1. Åh det kommer att bli såååå snyggt hos dig!!! Så skönt att du tog bort Sumaken du med! Jag grävde bort ännu mer rötter med rotskott på när jag planterade nytt bakom garaget (kunde ju inte vänta tills våren) Jag hoppas bara att de rötter som växer in i min kompost verkligen dör av giftet jag penslade på dem =§ så att inte komposten blir full av Sumak. Nej, nu ska jag gå ner och baka en banankaka, det har vi gjort oss fötjänta av efter en riktigt ruskig höstdag med regn och blåst (fast 18 grader ändå) Ha det gott så bloggas vi snart igen / kram gittan

  SvaraRadera
 2. Det ser så snyggt ut redan, Lotta! Vad smart med ett roligt höstprojekt att sätta tänderna i.

  SvaraRadera
 3. Åhh...så du jobbar på och man riktigt rycks med i planeringen ;)Men, min energi för säsongen är på sparlåga just nu, för om jag vill eller inte så står köldnätter för dörren och nordanvinden sveper iskall just nu! Men, så har vi trots allt haft en otroligt och ovanligt fin höst.
  Kopparstarr är vackert och undrar just om det är samma som finns i en av mina krukor!?
  Kul trana :)
  Kramen/ Bea

  SvaraRadera
 4. Lotta, jag vet inte om du minns att jag också var på väg att få ett halvväxthus mot husfasaden. I a f så sa maken halvnej och ville vänta. Jag förstår honom, vi har gjort så himla mycket. Men nu är han lite på g (jippi) så kanske kanske till våren. Hur har det gott för dig?

  SvaraRadera
 5. Det kommer säkert att bli fint. Tranan är verkligen läcker...klart den ska stå vid bäcken.
  Och så bra att göra så mycket nu på hösten, det kommer ju att vara fint tidigt på våren redan.

  SvaraRadera
 6. Du vad fint det blir!! Så flitig du (ni?) har varit!!
  De här fortskridnings-rapporterna vill jag verkligen inte missa!;-)

  SvaraRadera
 7. Kul att se och följa dina tankar o planer. Jag funderar mycket kring min Rönnsumak, vara eller icke vara!
  Här myser hela familjen i soffan nu och jag har mitt te, levande ljus och idol på tv´n. En helt ok tisdagskväll! Kram!

  SvaraRadera
 8. Så fint Lotta. Det kommer att bli toppen väntar med spänning på vidare uppdaterningar//Britt

  SvaraRadera
 9. Oj, oj så fint du gör Lotta! Men! Jag måste erkänna att "den där" svärfadern verkar något alldeles extra! Vilka fina saker du får! En alldeles makalöst vacker skulptur!/Anja

  SvaraRadera
 10. Att bara få en massa Hortensior måste vara toppen!! Det var fint med rosa. Hoppas den behåller färgen.
  Kul med nya rabatten. Ska flytta in dom sista pelargonerna idag och förhoppningsvis börja flytta några växter i en rabatt.
  Lycka till med din!

  SvaraRadera
 11. Det kommer att bli superfint och hortensior är ju så vackra. Flitig som vanligt jag gör ingen nytta alls men snart skall det väl bli fart på mig också.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Fin ny blogg! Kommer snart tillbaks.

  Hälsningar
  Ingela

  SvaraRadera
 13. Hej Lotta, åh vilket jobb du gör men så fin trädgård det blir!!!! Och Hortensian, min favorit, tänk, jag kan inte ens få den att överleva som krukväxt, el kanske just för att den är krukväxt, men ngn buske skulle inte överleva i denna zonen, tror vi har zon 6 här, brrrr... hoppas dina gör det nu, bra med en sådan svärfar! En söt liten bokmus ligger och väntar på bokhögen för att få synas och jag har lovat honom att han ska få vara med i ngt inlägg nu i oktober: )

  Ha en bra helg i din ljuvliga trädgård! Mari.

  SvaraRadera
 14. Vad du jobbar! Och snyggt blir det. Jag älskar hortensior, tänk att bo i klimat så man kan ha såna hur som helst. Jag ska testa en sån där ... Endless summer nästa år, det får bära eller brista men den ska ju klara min zon. Jag har verkligen en trädgårdssvacka nu, finns att göra men jag känner inte för nånting alls. Myser inne istället! Inatt hade vi flera minusgrader så allt säckade ihop ute. Kram! /Jenny

  SvaraRadera
 15. Vilket härligt trädgårdsprojekt att sätta händerna till...Blir säkert jättevackert hos dig!Det är det ju redan. Och tranan är ju jättesöt där den står.Ha en fin höstvecka!
  /Kram Karin

  SvaraRadera
 16. Den där skogsbacken du jobbar med, ser ut att bli härlig. Kul att få följa ditt projekt :)
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera