söndag 20 september 2009

Små projekt och stora projekt

I lördags var det ännu en härlig brittsommardag och jag var ute och pillade lite, bl a så pimpade jag lite kring japanska lyktan (egengjort i betong) som står under Magnolian. Lite mer sten kring vattenblänket och en liten flätad skärmvägg.
Jag hade en bit armeringsmatta och så gick jag upp i skogen och letade rätt på lite sly, som flätades in i armeringsmattan. De ljusa pinnarna längst ned, kommer ifrån Elefantgräset. Varje vår skördar jag "bambupinnar" som används till blomsterpinnar och som jag nu har kommit på, att fläta skärmar med :)

Det var det lilla projektet - nu till det stora! Här är min skogsbacke. I den nygrävda jordhögen har det tills i går, funnits 3 st Rönnsumak men efter att ha läst Gittans inlägg om Rönnsumakens rötter - ve o fasa! - står de numera i en hink och skall planteras vid "stugan vid havet". Min första plan var att ha ett japanskinspsirerat stenparti med mitt Valnötsträd, japansk fliklönn och pärlrönn och lite annat kul med bl a ett vattenblänk.
Klurade lite till och tänkte att jag kunde ju ha ett litet vattenfall bland stenarna och det är ju inte så svårt att fixa.
Sedan rörde maken till det i mina tankar när han kom med iden om en "bäck" i slänten. Ungefär så som jag har ritat  in i bilden ovan. Ser lite ihoptryckt ut på bilden men det är i alla fall en 6 meter från början till slut och en naturlig lutning.
Har idag snurrat runt på nätet efter information och hittade bl a den här vidon från "Äntligen hemma" 
och ett litet repotage med bilder på både stenparti och vattenfall "hemma hos Roland"  och det är Rolands vattenfall jag visar nedan - visst är det fint!


Så kan det gå när jag bara skall gräva upp Rönnsumaken...... ;) Vattenfallet blir nog inte klar i år för det skall ju till dammduk, pump, vattenbehållare (damm) och en himla massa stenar men jag skall göra klart rabatten utifrån att det blir ett vattenfall i mitten.

Slutligen en bild på Japansk träddödare som slingrar sig kring spaljen, den börjar få härliga höstfärger nu!
I dag söndag började det regna på eftermiddagen, på gott och ont, det goda att det är torrt i jorden, och det
onda att nu är nog brittsommaren slut........16 kommentarer:

 1. Wow. Det här blir spännande Lotta!

  Marit

  SvaraRadera
 2. Vad spännande med vattenfall/bäck i trädgården. Ska bli kul att följa....

  Lycka till!

  Ha en fin fortsättning på söndagkvällen! Kram Marie

  SvaraRadera
 3. Det är så kul att läsa om andras projekt och tankar. En bäck tror jag skulle bli bra och att ta tillvara makens idéer kan ju leda till gemensamt arbete och att göra saker tillsammans tycker i alla fall jag är kul, det förenar. Jag har en rönnsumak men ännu häller den sig lugn. Har iten beskurit den och jag ska frsöka låta bli eftersom det tydligen är då de sätter fart med en massa rotskott. Vi får väl se hur jag lyckas med det.
  Regn skulle behövas här kan jag säga, det är SÅ torrt. Men vi har haft fint väder hela dagen och det är så klart härligt. Jag har tagit det lugnt, sått lite frö och gått lite med vattenkannan bara. Kramar!

  SvaraRadera
 4. Det lilla projektet måste vara ett stort lyft - så fint!
  Det stora projektet kommer jag att bevaka nyfiket! Det kommer att bli kanon!/Anja

  SvaraRadera
 5. Åh, så spännande med vattenprojekt! Det komemr nog att bli jättebra. En naturligt lutning underlättar ju en hel del dessutom. Kommer med stort intresse att följa fortsättnignen =) At du grävde bort Sumakarna tror jag inte du behöver ångra. Jag har fortsatt gräva upp mängder av rötter nu när jag gjorde en större plantering där och började plantera. De flesta av dem visade sig ha små skott på gång under ytan,ve och fasa! Lite regn kan väl inte skrämma bort det vackra vädret... jag håller tummarna för att den kommande veckan blir lika härlig. Ha det gott / kram gittan

  SvaraRadera
 6. Vaa??? Har du gjort lyktan själv? Den är verkligen ursnygg, undra om jag fixar att få ihop något liknande. Har du några tips?

  Precis samma tanke har jag också med armeringsnät, att fläta in pil eller vad det nu blir här. Riktigt snyggt! :)

  Kram Mia

  SvaraRadera
 7. Good Luck with your waterfall... I am sure it will look lovely in your garden. That killer vine looks so like what we call "bitter-sweet" ... if so and it has berries do not let the birds at them, for they will spread that vine around and it is horrid... a real tree killer. But you most likely know this and grow it for its lovely fall colors... the berries are lovely too but bad for the forest... impossible to be rid of.

  SvaraRadera
 8. Det ser spännande ut med bäcken....
  Jag är impad av din lykta, jättefin.

  SvaraRadera
 9. Kör hårt Lotta! Din sluttning är ju som gjord för ett litet vattendrag! Den bäck du länkade till är ju jättefin, och din kommer säkert att bli minst lika fin!!!! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 10. Hej jag blir så inspirerad när jag kikar in på din sida. Fin japansk lykta, min är lite trasig och nu blev jag glad av att se att man kan göra en egen. Bäck ska jag också ha i framtiden....har en liten hemma och hinner inte riktigt med än.//Ylva
  http://persikolunden.blogspot.com

  SvaraRadera
 11. Vad fint du har det och vad kul med alla projekt! Ha det bra!

  SvaraRadera
 12. Grattis till den fina vinsten!
  Vilket roligt på projekt! Inspirationsbilden ser ju lovande ut.
  För två år sedan grävde vi (maken) för att göra en bäck, i fjol köpte vi (maken) dammduk och i år pump så vem vet, nästa år kanske vi blir med bäck?! =)

  SvaraRadera
 13. Så trevligt det låter med ett vattenfall. Du får visa bilder sen om och när projektet börjar verkställas.

  SvaraRadera
 14. Hej igen,
  jag kanske var otydlig. Vi har grävt för bäck, men vi har inte lagt ut duken och placerat pumpen än, men tanken är att vi ska lägga stenar på duken och förhoppningsvis lägga större stenar så att det blir snyggt fall (antar att det är lättare sagt än gjort). Så än är det mest på planeringsstadiet.
  Eftersom det här projektet tar flera år för oss så har jag inte ens planerat några växter intill ännu... ;)

  SvaraRadera
 15. Häftiga projekt- både färdigt (lilla) & kommande (stora)! Ser fram emot fortlöpande rapporter!;-)

  SvaraRadera