fredag 18 september 2009

Blommig fredag - Hortensia


Det känns som om det finns två dagar i veckan, måndag och fredag :) Fredagar är bäst!  Just nu blommar Hortensian hos mig - "Hydrangea macrophylla", en namnlös sort som jag har grävt upp från svärfars trädgård. Han har haft dem i ett par år men han skall håller på att flytta och då tyckte jag de kunde få bo hos mig istället :) Tror de är härdiga men det får väl tiden utvisa.

De skiftar i olika rosa toner och vad för färg det blir nästa år blir spännande att se, färgen har ju att göra med Ph-värdet i jorden och jag har hittat lite information på Blomsterlandets hemsida för den som vill läsa mer. Precis där jag grävde ned den rosa tror jag det är sur jord, alltså lågt ph-värde.


Just nu funderar jag på om den vita kommer att vara vit eller ändra sig.....

För ett par år sedan köpte jag en Hortensia med vackert mörk-vinröd färg men den är känslig för frost. Bladen kommer tidigt och får vi en frostnatt i februri så fryser skotten och det blir inga blommor. I år skall jag prova att övervintra den i vinkastet, jag har nu grävt upp den och planterat i kruka och där får den stå tills det blir kallt, och kanske får jag blommor nästa år.

Jag köpte en blå Hortensia på ICA i våras och när blomningen var över, fick den bo i vinkastet. Nästa blomning blev rosa....... nu står krukan ute och även den här får övervintra i vinkastet i vinter. Jag har läst att rostiga ting i jorden kring rötterna skall göra att en blå Hortensia behåller sin färg,


och i min blåa Hortensia som stå på mitt matsalsbord, har jag stuckit ned rostiga spik - lite roligt är det att experimentera.

Nästa gång jag vi kör ett flyttlass för svärfar, skall jag gräva upp de Hortensia som är kvar, en stor och några mindre skott. Han har två fina rosor också, en härligt mörkröd och en ljus rosa som har enkla blommor men de är väldigt vildvuxna och jag får nästan klippa ned dem innan jag gräver upp dem - om det nu går? Klarar rosor en rejäl klippning nu på hösten?

Ni som vill se fler bidrag till blommig fredag kan titta in hos Katarina på bloggen Roses and Stuff .

Önskar er en riktigt härlig helg med förhoppningsvis brittsommarväder!23 kommentarer:

 1. Färgen på din svärfars hortensia är alldeles alldeles oemotståndlig... Hos oss i kalkiga Uppland är det svårt att få hortensiorna riktigt fina, så lite avundsjuk blir man allt! Men glad också, av att få ta del av dina fina foton!

  SvaraRadera
 2. Det här med hortensior fascinerar! Mitt senaste tillskott är blålila än så länge men när man vattnar med kranvatten verkar de bli rosa och regnvattnet verkar också innehålla kalk. Du får berätta hur det går med spikexperimentet. Härliga bilder! Trevlig helg! Kram Karin

  SvaraRadera
 3. Härligt att "experimentera" lite -tänk vad en rostig spik kan göra..Ha en fin trädgårdshelg//Eva

  SvaraRadera
 4. Verkligen vacker Hortensia. En sådan svärfar som du har borde man ha! /Ruben

  SvaraRadera
 5. Den vita ko mmer nog inte att ändra färg. Sen finns det ett medel du kan slå i vattnet för att få den blå färger om du vill. Minns inte vad det heter men vi sålde det där jag jobbade.
  Dottern är i Frölunda och tack gulliga du för ditt erbjudande! Men hon är inte helt alena, en av hennes vänner finns också någonstans i Göteborg och Sandras pojkvän studerar där. Men du vet, en mamma är ju alltid mamma ;D Faktiskt så är det inte så ovanligt med aupairer i sverige numera. Grannfamiljen har visst en tysk tjej hos sig och N har fått massor av svar från familjer som är intresserade av att ha henne hos sig. Jag är glad att hon håller sig inom landets gränser (kusinen åkte till New York) och det kan jag nog tacka hennes pojkvän för. Hon vill inte vara ifrån honom för länge utan kunna träffa honom även om hon inte bor här för en tid. Nu får jag också en anledning att besöka Göteborg om hon bestämmer sig för att stanna där. Ha en finfin helg / kram gittan

  SvaraRadera
 6. Skulle verkligen önska att de var härdiga hos mig. Gillar just deras nyanser och vackra förändringar över tiden. Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Hortensior är ståtliga och vackra blommor! Det är så mycket blomma om man säger så.Kul att du experimenterar lite...rostiga spik i krukan, ja varför inte? :-)Det är alltid spännande när våren kommer. Så mycket kan hända under vintern.
  Ha en riktigt trevlig helg och njut!
  /Kram Karin

  SvaraRadera
 8. ...kan det vara så enkelt som att stoppa ner lite rostiga spik? Helt klart ska jag också prova.
  Trevlig helg och glöm inte at det är en lördag och en söndag mellan fredagen och måndagen;)

  SvaraRadera
 9. Hortensian är alltid magnifik i sin blomning och verkligen överraskande, med tanke på blomningen vilken färg den blir. Vilken tur att du räddade den från din svärfars trädgård :)
  Nu skall jag plocka med mig allt material för min veckolutskurs med mossa...spännande, hoppas det ger många nya ideér.
  Ha ett riktigt skönt veckoslut! /Bea

  SvaraRadera
 10. Hej till Dej från Mej...har du sett att avataren syns på kommentarerna..kuligt värre...
  Kramis...Maria

  SvaraRadera
 11. Hej Lotta!
  Hortentior har jag aldrig lyckats med att få att blomma om, så det är kul att se när det finns de som lyckas.
  Apropå rosorna. Visst, man ska inte klippa ner rosor på hösten, eftersom att nedklippning stimulerar tillväxten, och det gör att avmognaden och viloperioden inför vintern rubbas, vilket kan göra att när kylan kommer, så fryser rosen längre ner. Men om du klipper bort de värsta översta grenarna när du gräver upp rosorna från svärfar, men ändå sparar "frysmån", så blir det säkert jättebra.
  Lycka till!
  ha det!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 12. Älskar hortensior! Din svärfars är jättevacker! Häromdagen såg jag en hortensia med både rosa och blåa blommor - förstår inte riktigt hur det kan komma sig..?

  SvaraRadera
 13. Så kul med Hortensia som blomstrar. Jag har någon som blir buskaktig men ingen blommor, tycker mig ha läst någonstanns att dom blommar på fjolårets skott så i så fall är det förklaringen för dom fryser hårt ned här i zon 4.

  SvaraRadera
 14. Hej
  En höst favorit!
  Jättefina
  kram
  Monika

  SvaraRadera
 15. Jättevacker hortensia.. så himla fin färg, hoppas den blir lika fin nästa år, har ju blå men skulle gärna vilja ha en så fin rosa. Hoppas också att dina krukplanterade hortensior gillar läget i vinkastet och kommer fint nästa år. Att lägga rostiga saker i kruka låter fiffigt.. hmm.. alla tester är värda ett försök. Läste du mådde bättre nu, det var väl skönt själv har jag börjat få väldans ont i hals och huvud idag.. får väl se vart det bär.. Ha en skön och avkopplande helg.. Monica

  SvaraRadera
 16. Bra och nyttig information om hortensior som ju är en blomma som har sitt eget sätt att vara på. Jag har också en blå och där är vissa blommor blå, andra rosa och några lila...på samma planta. Nu när vi har lärt oss att klippa den rätt så blommar den ju också. Vita är fina men känsliga verkar det som. Underbara bilder som vanligt. Så roligt det är att "ärva" växter och då betyder de ju extra mycket...jag har ju "pappas ros" som jag skivit om några gånger. Den gullar jag med extra mycket. Ha en skön solig höstsöndag. Kram!

  SvaraRadera
 17. Hortensior är jättefina. Jag fick en av en gammal tant en gång och den var då blå när vi satte den här. Sen dess har den alltid varit cerise och nu på hösten blir den mattare i färgen och får lite mer beige i sig. Finast nu! Kram!

  SvaraRadera
 18. Rost verkar vara bra till mycket! Här har jag det mest till pynt ;-) men om några rostiga prylar kan göra en rosa hortensia blå, gräver jag gärna ner det.
  Tror också att det går utmärkt att klippa ner rosorna om du sparar lite och det är säkert inga problem med att flytta dem nu i höst. Gamla sorter är ofta väldigt tåliga och du bor väl i zon 2? Kul med växter som har en historia!
  Trevlig helg Lotta!
  Birgitta

  SvaraRadera
 19. Underbart inlägg! Jag har också en nyväckt passion för hortensior och i år skaffat flera stycken, som ska grävas ner i höst. I växthuset har de blommat hela sommaren och jag har bara njuuuuutit.
  Önskar dig en riktigt skön helg!
  Kram
  Randi

  SvaraRadera
 20. En verklig höstfavorit speciellt när den har vissnat. Skall iväg och plocka för att lägga på tork tänkte jag.
  Hoppas att du mår bättre nu.
  Här är det fortfarande sommar redan 19 grader.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 21. Ljuvliga bilder, härligt för din svärfar att ni tar till vara på hans växter.
  Roligt att plantera spik :=)) skall bli spännande att höra resultatet…små spik??

  Ha ett gott slut på helgen
  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 22. Jag har blå hortensior i rabatten som blommar kraftfullt, speciellt i år. Jag har ingen rost i rabatten - vad jag vet. Väldigt viktigt har jag insett att de klipps på speciellt sätt och speciell tid! Då blir blomingen bäst!

  SvaraRadera
 23. Fina hortensior!
  Och lycka till med flytten av resten...

  Ha en fortsatt fin helg! Kram Marie

  SvaraRadera