måndag 14 september 2009

Risig, avslagen och färglös

är min kryddlåda, vid "stugan vid havet",

och precis så,  känner jag mig just nu, trots att jag haft en härlig helg i "stugan vid havet" med sommarsol och värme och fått fräknar på näsan. Mycket beror det på min tennisarmbåge - fast sjukgymnasten sa att det inte heter så för tennisspelare har jättestarka handleder och armbågar - kanske är det trädgårdsarmbåge? Virkarmbåge? eller kanske datorarm..... Receptet var i alla fall träning, träning och åter träning.... japp, så jag tränar, tränar och tränar.......
Dessutom kliar det i halsen.........

Så - nu fick jag beklagat mig lite ;) Jag har en fråga - jag vill plantera vitlök - hur gör jag då? Köpa speciell sättlök? Var í så fall? När skall de planteras? Hur? Radavstånd? Hur vill de ha sedan - mycket vatten? Det finns en bit jord vid stugan som inte används och tänkte att vitlök är ju alltid gott och bra att ha......
Blommande gräslök september 2009
I morgon är det en ny dag, med nya möjligheter *peppar mig själv* ;)

13 kommentarer:

 1. Trist att ha ont- jag vet! Och du: man får beklaga sig!!;-) Särskilt när man dessutom har en begynnande förkylning på gång!
  Tips för armen som jag blivit hjälpt av: Jag går till en kiroopraktor/naprapat. Han är underbart duktig och har gett mig rörelseförmågan tillbaka... i hela kroppen! Om du vill försöka: se bara till att få en som är rätt utbildad!
  Vitlöks- "utsäde" (heter det så???;-)...) finns att köpa på vissa plantskolor bland annat.

  SvaraRadera
 2. Kära Vän!

  Det låter precis som om du behövde komma bort från vardagen en stund! En veckas restresa långt bort....???....typ? Inte kul att ha ont heller - fråga gamlingen;))! Men, i min ålder är det ju ett normaltillstånd - det är värre när "själen" inte mår bra.
  1)Vitlök kan du plantera okt-dec ja, så länge det är tjälefritt. Själv tar jag normalt november.
  2) Jag köper sättlök - oftast på Botaniska, men även gardencentars har sättvitlök (sist i höstas såg jag sådana i Mölnlycke gardenc.)
  MEN! Jag kan mycket väl tänka mig att även vanlig "ät"vitlök funkar.
  3) Vitlöken vill ha god trädgårdsjord och 10 cm åt alla håll och kanter blir nog lagom avstånd både mellan raderna och plantorna/klyftorna.
  4)Dela löken i klyftor. Tag bort löst, torrt skal (alltså så'nt där pappersaliknande)
  tryck i klyftan i jorden så att fåglar inte kommer åt att rycka upp dem - alltså så där runt 5 cm.
  6) Nästa sommar i juli skall de vara färdiga att mass-skördas, d.v.s. man drar upp alla och låter dem lufttorka. Naturligtvis kan du använda enstaka redan tidigare på sommaren som primör i sallader och dyl.
  Tänk på att så länge blasten är fräsch och fin kan du frysa in dem och använda i sallader eller på macka finhackade - jättegott!/ Hör av dig om du behöver fråga mer!Kram, Anja

  SvaraRadera
 3. Efter regn kommer solsken...Risigheten går nog över, både hos dig och i lådan. Kanske det är dags för lite omtanke av dig själv...före lådan alltså. Lycka till med vitlöken;)

  SvaraRadera
 4. VItlök från affären ska man vad jag förstår vara lite försiktig med då den kan fylla jorden med diverse ohyra som sen är svår att bli av med. Riktigt utsäde bör man alltså satsa på. För övrigt brukar jag inte lyckas så bra med vitlöken, men jag gör ett nytt försök i år. Jag brukar plantera så att de hinner börja växa innan det blir för kallt. Det ser kul ut när lökblasten sticker upp genom snön (om det nu blir någon).

  SvaraRadera
 5. Du har redan fått råd ang. vitlöken ser jag. Utsäde har jag svårigheter att hitta. Här säljer de oftast vitlöks-sättlökar på våren vilket ju är helt fel tid. Säger som André akta dig för ät-vitlökarna! Tennisarmbåge är ett elände, maken går också här och filar på sin onda. Men hans får väl vara en "snickar-armbåge" om det nu inte heter tennis.. Ha en bra dag/ kram gittan

  SvaraRadera
 6. Ajdå, hoppas du kan få bli kvitt smärtan snabbt! Bloggarmbåge har jag i alla fall inte hört talas om så det kan ju inte vara det.
  Jag brukar alltid köpa sätt-vitlökar för att slippa sjukor, men här sätter jag dom om några veckor och sedan kommer snön och kylan så vattna har jag aldrig behövt göra. ;)

  Krya på dig! Kram Åsa

  SvaraRadera
 7. Ja, här är en till som känner sig lite vissen och trädgårdstrött nu!! Precis som din gråa låda :)
  Men, så är det väl dags att varva ner för vintervila och ta tag i annat som roar och inspirerar. I helgen skall jag på en veckoslutskurs i moss-pyssel! Det skall bli jättekul och spännande. Hoppas det ger ngt nytt för inspirationen och delar med mig sen om det blir något av det ;)
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 8. Usch va trist.. med det onda att det aldrig ger sig ordentligt.. men det är väl att du inte håller dig still utan vill så mycket, så är det i alla fall med mig. Känner att värken mellan skulderbladen och ut i höger arm är värre dag för dag just nu, måste träna dem också. Vitlöksproblemen fick du ju utmärkta råda från Anja.. Låter så gott att ha lite färsk vitlök att ta av när man behöver.. skulle tipsa om att Nisses har om du inte hittar någon annanstans.. sättlök alltså.. =). kramiz/Monica

  SvaraRadera
 9. De tär bra att beklaga sig lite ibland, det brukar kännas lite bättre sen.

  Vitlök ha rjag odlat och ska odla i år igen. Jag har köpt vanlig i affären. Det har jag gjort förut också. En del säger att man kan få sjukdomar om man inte köper dyr speciell sättvitlök men det har inte hänt mig i alla fall. Jag har fått hur fina lökar som helst. Jag sätter dem snart, om ett par veckor. En klyfta ca 10-15 cm djupt och sen ett avstånd på kanske lika mycket ungefär. Skördar dem sen nästa sensommar. Du lär kanske få olika svar men detta funkar bra hos mig i alla fall.

  Hoppas det inte blir så mycket av det där i halsen! Kram!

  SvaraRadera
 10. Håller tummarna för att förkylning och ont i armbågen ger sig. Vitlök måste jag komma ihåg att sätta i år! Har tänkt att göra det flera år nu, men det glöms bort...
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 11. Det där låter inte kul Lotta, så trist att smärtan är förknippad med saker som är roliga och som du gärna gör. Håller tummar och tår för att träningen ger snabb effekt och att det halsonda stannar vid just ont i halsen. :) Bra vitlökstips från Anja! Hoppas på stor skörd nästa år då!

  Kram Karin

  SvaraRadera
 12. Vitlöksodling kan jag ingetning om. Tennisarmbåge drogs jag med i två år efter att jag sågat och röjt i den del av trädgården som är naturtomt...Träning för mej var kass, det blev värre. Inte heller sambons (han är läkare) cortisonsprutor gav effekt. Akupunktur fick ordning på det. Fast sambon påstår att tiden är viktigast, det tar tid. Jo, men man blir så påverkad i humöret av inflammation i tennisarmbågen, för det gör ont vad man än gör. Torka av diskbänken, skriva med en penna, skära brödlimpan, växla när man kör bil....hu, har man inte haft det vet man inte hur ont det gör. Var rädd om dej! Lyssna på vad som känns bäst för dej för det där är nog olika. Men det blir bra jag lovar dej!! Jag sågade träd i trädgården i förra veckan. Men jag är noga med att arbeta korta pass och att vila. Hälsningar!

  SvaraRadera
 13. jag med!!!! Jag har också tennisarmbåge. Sedan juni har jag haft ont och kört med Voltaren gel. Blir lite bättre ibland och då tar jag fram spaden och sen har jag ont igen. hmmm Jag lider med dig.

  SvaraRadera