tisdag 8 september 2009

Det underbara vädret........

härliga, ljumma eftermiddagar och kvällar gör att bloggtiden just nu är minimal - jag kan bara inte vara inne när det är så härligt ute. Tänkte bara dokumentera rabatten som finns vid "stugan vid havet", en enda rabatt och den var full av ogräs. Odlingarna här var ju mammas skötebarn och vi har försökt hålla efter dem sedan mamma blev en ängel i november men det var faktiskt dags för ett storröj och det gjorde vi för ett par veckor sedan. Alla plantor är uppgrävda, rensade och utspridda :)
Det är gott om rådjur och harar här så den enda lökarna mamma planterat var narcisser - och här ligger de alla i en enda stor hög - för inte går det att se skillnad på gula och vita narcisser? Så det blir säkert en härlig blanding av färger nästa år ;) Vi hittade faktiskt några tulpanlökar och vi får väl se om de tar sig.
En ros för mamma köpte vi hos Nisses i Uddevalla, (Bo Grönt kedjan som jag blev så glad över att den finns i min närhet, här kommer jag stanna var gång jag åker förbi :), det blev en "Tommelisa", en klasblommig rabattros, vill ha sol och väldränerat, tror den kommer att trivas väl i mammas rabatt tillsammans med;
en aster i mitten, (tänkte rabatten skulle var hög i mitten och slutta utåt), prästkragar och Malvor kring astern (höjden), Nejlikor (tål sol och torka), vild Näva plockad på Hjärterö strax utanför fastlandet, Lavendel, Ulleternell  - och faktiskt Silversalvia! För det var här den var, den där Silversalvian som jag först trodde jag hade hemma i stan, som sedan visade sig vara någon helt annan savlia, men jag  VISSTE ju att jag hade sått, odlat fram och planterat - men inte var..... men nu vet jag :) Fniss - tok-Lotta!  :) Just det - det finns ett stort antal lökar i rabatten också...... ;)
Som sagt - kvällen här hemma i stan var ljuvlig. Jag vattnade i vinkastet, skördade gurka och chili, plockade björnbär och frös in, klippte lilla gräsmattan och tog en runda med kameran - hittade en av de få Rosenskära jag lyckats få i blom - misslyckades helt med sådden i år........ bättre lycka nästa år :)
Det gäller att njuta de få dagar som är kvar av sensommaren........ njuter ni?

14 kommentarer:

 1. Ja idag har det verkligen varit ljuvligt, redan tidigt i morse kändes det att det skulle bli en fin dag...
  Så fint det blev i rabatten;)

  SvaraRadera
 2. Även vi här uppe i Gunnilse fick äntligen, sent på eftermiddag, fint väder - precis "lagom" tills Annika åkte i väg! Och kvällen blev underbar.
  Vad fint det blev i rabatten. Ett fint bevis på att man kan visst ha rabatt(-er) vid havet. Ett bra tips för den som vill trots allt ha lite odlingar på bergiga strandtomter.
  Nu blir din/er mamma glad i sin himmel när hon blickar nedåt./Anja

  SvaraRadera
 3. Så det är lite trädgårdspyssel även i stugan, det är väl lite gott och det blev jättefint. Rosen var ljuvlig, en riktigt fin en. Nisses är en guldgruva tycker jag finns hur mycket som helst, skulle mycket väl kunna handla där mer än en gång i veckan om plånboken ville och jag hade mer plats.. suck.. om jag ändå hade några tusen kvadrat tomt till. Ne ... jag skoja bara det får allt räcka med de ynka m2 jag har.. det ska ju faktiskt skötas också. Njuta av vädret, jo i går var ju underbart, söndagen likaså.. men dagarna förvinner för fort, igår var vi en vända ut till vagnen, lämnade av mattor och lämnade en nyckel till grannen för nu ska vi få nya golv där. Ska bli roligt att få fräscht under fötterna, men mycket tid gick till att sitta i bilen men oj vad ljummet och gott det var däruppe, kaffe hann vi med hos grannen i alla fall.. Kram och ha en bra dag.. Monica

  SvaraRadera
 4. Jag njuter så fort jag får en chans, fast just nu är det många andra måsten som stjäl min tid. Och visst är vädret underbart! Jag har inte lagt undan "sommarstassen" än dvs. trädgårdsshortsen, bikinin och sandalerna. Hoppas få användning för dem ännu en tid. Så där hittade du dem till slut, dina silversalvior ;P Ha en bra dag / kram

  SvaraRadera
 5. Jag försöker njuta, men om dagarna varit soliga och riktigt fina så har regnet öst ner om kvällarna. Min yngsta, 5 år, har precis börjat skolan och vi har fullt upp med packning av skolväskan och nya rutiner om kvällarna. Allt får ta sin tid.
  Bra att du hittade igen försvunnen frösådding. ;) Ibland är man lite förvirrad... =)

  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Hej Lotta,

  jo jag njuter verkligen! Idag ska jag plocka rönnbär!

  SvaraRadera
 7. Vad fint det blev i rabatten vid stugan. Vackert minne är det också. Din mamma stod säkert bredvid dig var glad för att du rensade.
  Kvällarna är sköna men de brukar tillbringas i stallet här med en glad liten häst och en som är sur som jag vet inte vad. Det gäller att se upp för både hugg och sprakar. Undrar bara vad lilla damen har råkat ut för innan hon kom hit.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 8. Hej hej,
  jo jag försöker njuta.... Jag jobbar mycket ute, men jag försöker hinna njuta där emellan!

  Jag läste dina inlägg från i fjol, jag visste inte att din mamma gått bort.

  Jag beklagar verkligen. Det är nog något man inte förstår, innan man varit med det.

  Hon ser säkert ner på dig när du pysslar där med dina lökar o funderar hur hon skulle ha gjort...

  Ha det gött!

  SvaraRadera
 9. Nu ler nog din mamma i himlen och njuter av den fina rabatten :) Här har vi oxå sommarvärme men när man jobbar inomhus hela dagarn hinner man inte njuta av den. Önskar jag hade en ledig dag i veckan oxå.....
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 10. Kul att se lite från stugan.
  Visst är det härligt väder nu. I går var jag ute en hel del. Men det mörknar bra mycket fortare nu än på sommaren.

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Jo, man får njuta de här sista dagarna. Även om du misslyckades med rosenskärorna så var det ju en härlig bild på den som blommade!

  SvaraRadera
 12. Visst har man njutit!
  Men idag känns det kallare i luften och det var bara 5,6 grader i natt.
  Har så mycket kvar att göra i trädgården, men det hinns nog med. Resten får vara till nästa år. Det är ju inget som springer ifrån en direkt.
  Rosen du köpte, var en sötnos.
  Kram Mari

  SvaraRadera
 13. Visst är det bedrövligt att man inte kan använda sin nya regnkappa :)
  Kram.

  SvaraRadera
 14. Idag har jag också haft en riktig pysseldag i trädgården och njutit av septembervädret!
  Växthusmadam

  SvaraRadera