söndag 16 augusti 2009

Vad är det jag har fått?

Har fått en buske av en bekant och jag tror att det är en vingad Benved,
och den har grönt bladverk. Givaren av busken berättar att hennes stora exempel blommat och nu har röda bär.
Efter dektektivarbete på nätet, kom jag fram till att det troligen är Euonymus europaeus


men så slog det mig att det kanske kunde vara Euonymus alatus

bild lånad från nätet
den som är så där vackert röd om hösten? Den vanliga vingade Benveden blir också lite röd i bladverket om hösten men inte såsom "alatus" - eller? I morgon hoppas jag få svar om givaren minns hur den ser ut på hösten. Givaren har många skott i sin trädgård och det talar i.o.f för att det är den vanliga Benveden.
Den skall få bo i skogsbacken, det vet jag i alla fall. Har idag klurat på hur jag skall få till mitt buskage i skogsbacken, har nämligen en Aronia, en Häggmispel och nu då en Benved som jag tänkt skall bilda ett buskage. Jag bör nog ta reda på hur stora buskarna blir i omkrets, om de vill ha samma jordmån och det viktigaste av allt - passar de tre ihop?


collage gjord på bilder från nätet
Det sluttar rejält i skogsbacken så jag får gräva ur och göra en etageplantering, plantera dem i en trekant med Häggmipseln längst bak och Benved och Aronian nedanför. Hmmm - kräver en hel del jordförbättring gissar jag så det blir nog att gräva och förbereda ordentligt, tror jag lägger höstlöv i botten och fyller på med komposten som skall tömmas i höst.
Nu kom jag dessutom på att jag har en masssa Julrosbebisar som säkert kommer att trivas som marktäckare i buskaget :) Så vad säger ni? Tror ni att min tanke är bra? Något jag mer jag borde tänka på?

Detta får bli höstens projekt, har för mig man kan plantera träd ända tills frosten kommer och det blir tjäle i jorden? Här brukar det bli vinter först i januari så jag har gott om tid :)

Det är höstkänsla ute idag, det blåser rejält och björkens löv yr därute, sol och regn om vartannat, så det är lite spring ut och in :) Nä, nu skall jag läsa på om buskarna och vad de gillar för att växa sig stora och starka,


12 kommentarer:

 1. Jag tror det kommer bli väldigt fint i din skogsbacke.... En etageplantering låter kul!

  Ha det gott, kram Marie

  SvaraRadera
 2. Mycket att tänka på när tre nykomlingar ska trivas ihop.. vingad benved är så fin och finast är väl då den som blir mest röd på hösten så jag hoppas det är den du fått, men såklart den andra är säkert lika fin. Blåst och kuling vid kusten idag, härligt uppfriskande blåst o sol på långpromenaden i morse .. härligt att få rör sig efter gårdagens spöregn.. Kram och ha en skön vecka trots jobb.. =).. Monica

  SvaraRadera
 3. Har en bevingad benved men den blommar inte än, kan ju vara en körsbärdbenved. Ska kolla hur min ser ut i barken.
  Kul med julrosor har inte kommit dit i min trädgårds men de ska dit, kan för lite om dom. lycka till
  kram sara

  SvaraRadera
 4. Jag har vingad benved men har itne sett tillstymmelse till uppskjutna skott vid den. Men den kanske kan???????
  Benved är ju fint i alla fall, vilken det nu än är.
  Kul att höra lite om höstprojekt. Precis som du skriver så brukar ju hösten vara länge så man kan gott ha lite projekt för sig då.

  Jag vattnar min nya höstrabatt för fullt nu. De tär ju det sämsta med att göra rabatt nu gentemot på hösten. Men det blir nog bra. Saknar en buske som inte blir så stor och som har vacker höstfärg och några perenner till.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Jeg kan desverre ikke hjelpe deg mde type benved men flott er den, og så ble jeg så glad for å se Aroniabuskens høstfarger, jeg har nemlig kjøpt denne som hekkplante i sommer :D

  Så din flotte blogg på trädgärdsbloggene først, men ser nå at du har blogspot og da vil jeg legge en lenke hit til "blogspot", mye enklere å følge din flotte blogg her!

  SvaraRadera
 6. Spännande och ibland lite frustrerande att agera detektiv. Hoppas att du till slut får reda på det rätta namnet! Det vill man ju gärna. Det verkar bli en jättefin buske! /Ruben

  SvaraRadera
 7. Lutar åt att det är benved och jag tror att de 3 passar bra ihop.

  Skickar med detta nedan som jag även skriver till mina andra trädgårdsvänner men du vet redan Lotta - bara så att du inte känner dig utanför!


  Jag skriver för jag vill informera om att jag startat en ny blogg, en trädgårdsblogg.
  http://mariaberg-garden.blogspot.com/, Marias Trädgårdsblogg.

  Här kommer jag bara att ha trädgårds relaterade inlägg och tanken är att sidan skall uppdateras 2-3 gånger i veckan.
  Min vision för bloggen är att det skall bli en samlingsplats där det kommer att finnas en gedigen kunskap, framförallt från er läsare.

  Sidan kommer att innehålla bla,
  Podcast- Inspelade ljudavsnitt som jag hoppas kommer att innehålla intervjuer med er och annat trädgårdsfolk.
  Reportage, från intressanta trädgårds tillhåll allt från Privata trädgårdar till Botaniska i Göteborg - har ni förslag eller önskemål låt mig få veta.
  En idé är att skapa en frölista, på något sätt så att vi här på bloggen lätt kan byta med varandra - så börja samla redan nu.
  Givetvis kommer jag att fortsätta visa fotografier på underbara blommor, tyvärr inte alltid med sort namn, men här kanske ni som läser kan hjälpa till.
  Inom överskådlig framtid kommer jag att lansera Kursen ”Att bli med trädgård” - en introduktion för den som precis fått trädgård eller där intresset för trädgård precis blivit väckt. Den kursen kommer att vara internet baserar. (Kanske inte något för dig, som redan sitter på så mycket kunskap men kanske en bekant till dig)
  Om jag fortsätter tänka fritt om denna blogg ser jag också, växtbytardagar och föreläsningar, vem vet kanske en gemensam trädgårds resa.

  Väl möt och hoppas vi ses på Marias trädgårdsblogg,
  http://mariaberg-garden.blogspot.com/,


  Ps. Om du vill och tycker det känns bra, skulle jag uppskatta om du vill informera andra, tack på förhand.

  Pss. Detta inlägg vill jag gärna använda på min blogg, länka tillbaka till när man pratar om buskar, så jag lägger det i ett blivande inlägg.
  /MB

  SvaraRadera
 8. Det var en härlig blogg du har. Så mycket härlig läsning och fina bilder.
  Har båda sorters benved som du beskriver. Tycker din ser ut som en Körsbärsbenved men är inte riktigt hundra.

  Ha en fin kväll/Gunilla

  SvaraRadera
 9. Hej igen,

  Jag behöver också 3 spalter på min nya blogg, hur gjorde du?

  /MB

  SvaraRadera
 10. Hej Lotta, vilken seriös research du har gjort.

  Jag har glömt att kommentera att jag gillar din idé med månadsbilderna, jätteroligt att följa årstidernas växlingar.

  /Marit

  SvaraRadera
 11. Jag tycker nog allt att det ser ut som en vingad benved! Det är en helt underbar liten buske och färgen på hösten är verkligen magnifik. :) Det låter som om du kommer att få ett riktigt fin buskage där.

  Ha det gott! Kram Karin

  SvaraRadera