lördag 15 augusti 2009

I mitt vinkast,

börjar det bli trångt,för Olivträdet har fått flytta in, det börjar bli kalla nätter, i går natt var det bara +9 och skall jag få några oliver ;), är det bäst att det får värme.
I krukan växer något ogräs som jag har sparat för jag tycker det är dekorativt, ser lite lustigt ut då det växer horisontalt :) Citronträdet har börjat få små citroner - så söta :) Citronträdet fortsätter och blommar hela tiden och blommorna luktar så gott. Inte för att jag tror att jag får någon större skörd men det är ju roligt att det blivit en liten frukt. Nu funderar jag på hur jag skall förvara dessa i vinter? Inomhus? I vinkastet, täckta av något? Någon som har goda råd att ge mig?


Även Fikonträdet har flyttat in och hur vill det ha det i vinter tro?


Sticklingen på Murrevan har kommit igång med sitt växande och krypt iväg över barometern - som nu igen visar "föränderligt" väder - så sant så.

Tomatplantan "Chocolate" som jag fick av Karin A i våras, kan jag nu skörda ifrån. Jättegoda :)

Minigurkan ger en helt otrolig skörd - nu har rankorna nått taket, växer på spaljen av armeringsjärn som maken gjort, nästa år hoppas jag det är vindruvan Himrod som nått dit upp.

På den andra spaljen klänger rankor av Melon, den blommar och blommar men det blir ingen frukt - för kallt? För lite näring? Nu har jag provat i alla fall, kanske bäst att jag håller mig till minigurka :)

Nu börjar semestern lida mot sitt slut och på måndag är det dags att börja jobba igen - jag hade inte tackat nej till en vecka till :) Det är skönt att kunna unna sig att sitta still mitt på dagen som jag gjort idag, suttit i vinkastet och virkat en liten söt mus :)17 kommentarer:

 1. Oj vad det växer nästan så man hör det, lustigt med melonen.. att inga ämnen syns, ja ibland är det bäst att hålla sig till sådant som är lättare. Här blåser det och regnar nästan horisontellt.. jisses vilket väder, men mysigt inne ändå. Men vad vädret kan ställa till med jag tänker på er stuga.. hoppas det inte blir för kostsamt, måste varit den natten vi låg i vagnen.. mellan söndag/måndag.. blixt o dunder hela natten, Har suttit o sytt på några änglar här och nu ska jag snart sätta mig med en bok så snart maten är klar, lite annan avkoppling än hemma är det, finns inte så mycket annat än att koppla av och det är ju bra.. Kramiz på dig och så hoppas jag du har en skön helg.. Monica

  SvaraRadera
 2. Låter mysigt att tillverka en liten mus.

  Min erfarenhet av att ha växter inne på vintern är att de lätt får ohyra, så jga hade nog provat med att packa in i vinkastet på något sätt.
  Underbar doft har cirtonblommorna!

  Dags att laga lite mat! Kram!

  SvaraRadera
 3. Ovanligt fint ogräs! ;)
  Jag minns när vi var på Gotland i somras och det hängde fikon över murarna ut mot gatorna inne i Visby - exotiskt!
  Melonen behöver kanke pollineringshjälp?
  Riktigt smart med gurkans spaljé i taket, våra två gurkplantor är i och för sig små, men gurkorna ligger mot golvet istället.
  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 4. Åh, vad söt den är din virkade mus och vad kul att den får agera bokmärke :)
  Du kanske kan använda en frostvakt i ditt vinkast i vinter för att övervintra växterna. Har alltid haft en sån lite trotjänare i mitt växthus.
  Tjingeling
  MOnica

  SvaraRadera
 5. Du fångade vinkastet från en annan vinkel än den jag gjorde. Om den bilden behövs till kursen låter jag dig få veta.
  Både jag och grabbarna har haft semester men nu på tisdag börjar jag igen och så kommer du att få ett utkast så småningom och då får vi se var det fattas bilder och text.
  Kram till dig och vad kul att du tycker om min nya trädgårdsblogg, MB

  SvaraRadera
 6. Lotta jag igen, nu har jag fått ut Podcasten, den är ca 9 min och går nu att lyssna på (där eller ladda ner), den ligger i inlägget under det översta heter Odla med Asta.

  Så hade jag velat intervjua dig också!
  /MB

  Ps. Det är ett test utlägg och det kommer att hamna längst upp lite längre fram.

  SvaraRadera
 7. Du har så tjusigt i ditt vinkast/växthus! Vårt är ju inte så "lyxigt"!;-)
  Kul du fått frukter på citronträd... aldrig så små!!;-)
  Vi låter chillin stå kvar rätt så länge. De lossnar lätt från grenen- då vet man det är dags att skörda. Ibland torkar jag på plåt i ugn på svag, svag värme. Men det går även i rumstemperatur.

  SvaraRadera
 8. Hoppas verkligen att du får smaka en egen oliv, om de så bara blir en enda! Vad du kommer att njuta!!!! Vinterförvaring vet jag inte mycket om. /Ruben

  SvaraRadera
 9. Det där ser ju riktigt mysigt ut!!

  SvaraRadera
 10. Så smart att ha armeringamattor till gurkorna! Förvaringsråd vågar jag väl mig inte på att ge =§ Mitt olivtäd och fikonträd överlevde ju första vintern galant och såg fina ut efter andra också... men sen hände det något, som ingen kan förklara, i våras och nu ligger de på komposten. Naturligtvis har jag ersatt dem med nya =) Jag kommer att förvara dem svalt och frostfritt (förmodligen i växthuset) i vinter och hoppas att det går bra även denna gången. Citrusträden har jag i köksfönstret hela vintern, har haft det i många år utan problem. Ha en fin söndag / kram gittan

  SvaraRadera
 11. Grattis Lotta till att bli månadens blogg i tidningen Lantliv. Det var ett verkligen gott val tycker jag. Härliga bilder från din vinkast. Bruna tomaterna skulle jag kunna tänka mig. Hoppas att de smakar lika gott som de ser ut. Ha en toppenskön söndag. Kramisar!!

  SvaraRadera
 12. Åh minigurka, det letade jag efter i våras, men fann den inte i någon affär ... Varifrån kommer fröet till din?

  SvaraRadera
 13. Det ser så härligt ut, ditt vinkast! Fyllt med läckerheter. Jag har också en liten fikonbuske som i år har två fikon på tillväxt. Tänkte jag skulle pröva att ha den utomhus i vinter - vet inte om det fungerar, men jag hoppas det.
  Katarina

  SvaraRadera
 14. Till Anonym :) Minigurkan köpte jag färdiga plantor i en handelsträdgård, de brukar ha det framåt vårkanten/försommaren. Jag har inte sett det förut och nu börjar jag fundera på om man kan ta frö själv..... :)

  SvaraRadera
 15. Det verkar som du verkligen har fullt i vä´xthuset.
  Den där minigurkan är min favorit lagom att äta när man tar en sväng till växthuset. Tyvärr blev det lite för kallt för ömin i våras så den klarade sig inte.
  9 grader låter inte kul rena hösten. Här har det varit storm idag och jag är så glad att jag hann göra några jobb i fredag för nu ser allt bedrövligt ut.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 16. Hej -Jo -växthuset är på Rosendal o påminner om ditt..Har tyvärr inga fler bilder nu, men gör jag en tur dit lovar jag att ta lite bilder i olika vinklar o vrår..Ha en fin vecka//Kram Eva

  SvaraRadera
 17. Åhh kul att kika in i ditt växthus! Så fint det är och härligt med alla fina växter. :) Kul att tomaterna har börjat att mogna. Själv njuter jag av gula cocktailtomater... :D

  SvaraRadera