fredag 28 augusti 2009

Trädgårdsdag i cottage garden

I jobbade jag på jobbet halva dagen och jobbade hemma andra halvan, fast det jobbet var ju ett rent nöje - trädgårdsarbete. Just nu är det storstädning på den sidan av trädgården där jag har mitt vinkast, "Cottage garden". Jag flyttar (bra när det regnar), delar,tar bort och inventerar och dokumenterar här i bloggen. Det är väldigt svårt att få till en bra bild över cottage garden, men kort sagt, det är tätt mellan huset i vårt område (skall verkligen få till en spalje mot grannhuset till vänster som byter ägare i höst).

Gräsmattan är liten och perennarabatterna långa och inte så breda. Björnbärsportalen blev mycket bra och skörden blir riklig i år.

Jag hann nästan klart innan himlen öppnade sig och jag fick ta en paus. Jag hann också ta kort på min rosa Phlox och Rostflockel, Eupatorium rugosum "Chocolate" som jag tycker ser ut att trivas väl ihop. Flockeln inhandlades i fjol och jag hoppas jag får se blommor i år.

som nu också fått sällskap av Anisört, Agastache 'Black Adder', Det gjorde så mycket för helheten att få till några "spiror" och blå färg.

I fjol inhandlades också Phlox paniculata 'Natural Feelings' och den har så himla söta blommor! Den njuter jag av....


Mer phlox...... rosa med variegerade blad har också fått flytta hem till mig.


Köpte Liljelökar i fjol och tja, denna är väl den vackraste men de är lite klena i stammen - blir det bättre nästa år? Inte skall väl dessa tas upp och vinterförvaras i källaren? Orientarisk lilja, "Stargazer".


Nu när det regnar kommer de feta sniglarna fram och min kamp mot dem fortsätter, och jag är rätt envis av mig och har bestämt att jag SKALL ha Echinacea, så "Coconut lime" har planterats,

tillsammans med "Harvest moon".

Dessa får bo framför Daggrosen och jag hoppas att det kan bli bra partners nästa år - om de överlever....... I år så är "Echinacea purpurea" jättefin, många blommor och de lyser upp i rabatten.


Här är mina två okända växter - först är det en låg växt, ser ut som en mini-sköldpaddsört, en perenn - någon som känner igen den?


De långa, höga bladen mitt i bilden nedan, är resultatet av en sådd - sådde fröer jag fann i England i fjol men inte såg den växten ut så...... skulle nästan tro att jag sått någon form av lilja....... vackra blad har den i alla fall och den får vara kvar men är flyttad. Finns numera framför Phlox och bakom små söta krukrosor. Får uppdatera med bild när det slutat regna....


I skrivande stund är det lördag morgon och jag borde verkligen sätta fart för snart kommer syster yster och hämtar mig, vi far till "stugan vid havet" över helgen, kanske blir det en tur till "Nisses växter" när vi ändå passerar Uddevalla - känner att jag vill ha några perenner till innan jag är nöjd med storstädningen - och så har jag både entrerabatten och skogsbacken kvar att städa....... önskar er alla en trevlig helg 8`)
19 kommentarer:

 1. Jag blir så imponerad av dig, du ligger i som en tok och så fint det blir sen! Härliga växter du visar upp! Varigerad flox, det har jag aldrig sett innan... Hur läcker som helst! Att flytta runt är perfekt arbete när det regnar eller är på G att regna. Björnbärsportal... Hmm... Det var en ide... Björnbär vill jag ha och en portal vore kanske inte dumt till mitt framtida nya grönsaksland.. Hur som helst, tack för ett superinspirerande inlägg! Hoppas du får en härlig helg i stugan och lycka till i jakten på några nya perenner!
  Kram/Veronica

  SvaraRadera
 2. Vad fint du har det! Här blir det oxå en stor skörd av björnbär, hoppas de hinner mogna.. plockar en näve varje dag och fryser in. Blir nog en god björnbärssylt el. kanske saft med vaniljsmak. Första gången på din blogg, men återkommer!

  SvaraRadera
 3. Så fint med en björnbärsportal, och vilket bra sätt att få plats med dom:)
  Det är verkligen kul att flytta runt och dela växter...och en bra tid för det nu.
  Anisisop har jag på min "önskelista". Den är vacker tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Men så lyckat det blev med björnbärsportalen.. jättesnyggt och så praktiskt..slippa ut o leta i naturen *ler*.. Är på kusten och ska gå min promenad där jag vet finns björnbär.. om ingen annan tagit dem =). Så det är kusten för dig också i helgen då har du nog åkt förbi mig nästan start.. =). Dina bilder ärljuvliga och echineaorna är superfina, coconut lime.. vore en hit hos mig också, den har jag inte. varigerad flox en goding, och den du inte vet namnet ser definitivt ut som en art av sköldpaddsört.. hoppas du får bra besked av nån som vet exakt. Vackra höga blad du har där i bakgrunden, var det också englandsfrön.. ja du får åka runt i europa och samla fina fröer det är du bra på. Är så himla glad över min klockranka, trodde länge det inte skulle bli något och för en vecka eller två sedan kom något platt konstigt plötsligt och sen i veckan bullade den ut sig och visade hela sin härlighet.. ja naturen är fantastisk.. Kram och ha en skön helg vid stugan.. Monica

  SvaraRadera
 5. En portal liknande din björnbärsportal är beställd hos snickaren (maken) och kommer till våren hoppas jag =) Flytt av växter har det blivit här också, fast något regn kan jag inte påstå att vi fått. Fyra droppar var allt som kom så slangen fick fram även idag. Men jag klagar inte, vi njuter i fulla drag av den sommar som fortfarande är kvar. Ha en frotsatt fin helg / kram gittan

  SvaraRadera
 6. Men så duktig du är, jobbar på med samma enstusiasm, trots att hösten närmar sig.
  Hmmm...så nära varandra ni bor!! Jag bor nästan som ett "troll" i skogen jämfört med det täta bostadsområdet...fniss.
  Så fint med portalen och Björnbär är jag alldeles avis på alla som kan odla dom, för vi har nog ingen bra förutsättning för de bären och det man inte har är ju ofta begärligt.
  Ljuvliga blomster och Harvest... var ju för söt och antecknas till önskelistan.
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 7. Jag vill också ha björnbär i min trädgård så fint planterad på en portal. Får väl se om jag kan flörta lite med maken, haha!
  Du har många vackra blommor i din trädgård. Tyckte färgen på andra bilden av dom tre på Echinacea var läcker. Har ingen tur med denna blomman. Får bara en massa rost på bladen, trist!

  Ha en härlig helg/Gunilla

  SvaraRadera
 8. Oj, va du hinner! Jag skulle behöva gå över alla rabatterna ordentligt o både rensa o dela mm. Känns mest som att jag gör lite här o lite där. I morgon vill jag ha en heldag ute! Kram!

  SvaraRadera
 9. Vilken underbar ide att ha björnbär som entre växt på spalje. Ja ni hade nära mellan husen kan nog bli lugnare med en avskärmning. Jag håller med det ser ut som sköldpaddeört.

  Kramar /sara

  SvaraRadera
 10. Härlig rapport från din cottage garden! Det är verkligen fint där och du har många roliga växter och läckra kombinationer. :) Gillar verkligen phloxen och rosenflocken ihop. Ett klädsamt par! Frösådden från England - tycker det ser ut som en iris men om inte förr lär du ju bli varse när den blommar. ;) Hoppas helgen vid kusten är trevlig och att du fått med dig något fint från Nisses!

  Ha det gott! Kram Karin

  SvaraRadera
 11. Har mailat dig recept på din hotmail. Hör av dig om det ska vara till en annan adress. Kram!

  SvaraRadera
 12. Oj, oj så mycket fint du har Lotta! NU väntar jag bara på en inbjudningskort till din trädgård;))! Kanske kommer den nästa år?/Anja

  SvaraRadera
 13. Vad mycket fint du har Lotta. Hade verkligen varit kul att se i verkligheten. Säger som Anja vi kanske kan komma nästa år? Fast jag gillar hösten för då är färgerna så fina.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 14. Tänk så mycket vackert du fortfarande har i din trädgård! Ett stort grattis och till omnämningarna om din blogg! Det är inte konstigt att de rekommenderar ett besök här. Här finns alltid något intressant att läsa och något vackert att titta på!
  många kramar från Poppins

  SvaraRadera
 15. Oj, vad du jobbar och står i! Det händer någonting i din trädgård hela tiden. Du har så många vackra blommor! Jag önskar flera rudbeckior, men just nu gläds jag åt att de enda två jag ahr blommar!
  Liljan Stargazer har jag och den är härdig hos mig och brukar få stanna ute om vintern.
  Tänk att kunna plocka egna björnbär...

  Ha en skön kväll! /Åsa

  SvaraRadera
 16. Underbart ser det ut hos dig. Jag sällar mig till skaran som undrar när du bjuder in till trädgårdsvisning hemma hos dig ;P
  Ang. Rönnsumaken, de rotskott som kom i gräsmattan klippte gräsklipparen av utan problem, men de var tillbaka efter bara några dagar! Jag granskade rötterna när jag grävde upp dem och varje rot hade anlag för MASSOR av skott. Detta gällde såväl de tjocka som tunnare rötterna. Svårt att råda hur du ska göra med dina, men jag tyckte att det var en erfarenhet som var bra att dela med sig av. hade jag visst hur mycket skott den kom att sätta hade jag aldrig planterat in den hos mig!!! I butiken sa man att den kunde sätta en del skott men att de var lätta att rensa bort - sk..snack!

  SvaraRadera
 17. Njuter av dina bilder och din entusiasm :) Det är hur fint som helst i din trädgård. Enchiacea är en favorit och jag skulle vilja ha alla sorter :)
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 18. Så fint med portalen! Ja, i hela Cottage Garden!
  Och många härliga höstblommande du visar!
  Den med "förkrymt" blomma kan nog faktiskt vara en Sköldpaddsört. Vissa år utvecklar de sig inte hundra procent...

  SvaraRadera
 19. Bara ett lite HEJ..har lagt in denna bloggen på Sennan i ord o bild..så jag ser dej...
  Må så gått..Maria

  SvaraRadera