måndag 15 juni 2009

I mitt vinkast

växer det och frodas :) Inte kunde jag väl tro, att det skulle vara så markant skillnad att odla tomater i växthus, mot på friland - att jag inte skaffat mig ett växthus tidigare!

Alldeles ny är planteringslådan jag gjöt i helgen - en liten en, lagom för lite sallad och jag kan hålla sniglarna borta :)

Är det kalla dagar, är det skönt att ta fram solstolen och ställa upp den, svepa in mig i en filt och ligga där och mysa, slappa och lyssna på ljudbok.

Just nu är det stor åtgång på Ruccolasallad och Basilika och jag sår salladen i omgångar i jordbädden och Basilika i små krukor - snart är det dags för utplantering av andra omgångenJag är riktigt duktig och vattnar med nässelvatten varje dag, tjuvar tomater, har koll på temperaturen för det blir väldans varmt när det är soligt ute. Jag är lite osäker på HUR varmt det egentligen får bli? Jag har hittat lite olika uppgifter om att värmen inte får överstiga +40 - jahapp - det blir det lätt en helt vanlig solig och vindstilla dag! Men när jag tittar på växthus i omgivningen så är det ingen som täcker växthuset varken på insidan eller utsidan och de måste ju få lika varmt som mig?!
Jag har läst att tomater skall klippas på höjden när de är höga nog och gett många fruktämnen (heter det så?) - stämmer detta? Det får jag nog i så fall göra om ett par veckor.


Jag har ett par gurkplantor med - något jag skall tänka på när det gäller dem? Har fått små fruktämnen där med - 1 cm långa gurkor :)
Jag har också blommor på melonen - vi får väl se om det blir något av den. Jo, jag vet att det är trångt och jag har säkert planterat alldeles på tog förmycket (har även en gurmelon i bädden) men det är ju så roligt!! Men det är också en test för att se om det blir något av det hela.Så har ni något råd om gödsling, vattning, luftning, värme, jordförbättring (gräsklipp?) - så tar jag tacksamt emot dem - allt som jag kan lära mig, ger en bättre skörd!15 kommentarer:

 1. Nu halkade jag in här... =) Ja för varmt är inte bra i växthuset,men heller inte lätt o få jämn temperatur.. har du automatisk lucköppnare..? suveränt... !Ja o så öppet hela juli.
  När du har tomater så det räcker på plantan så toppar jag( kapar toppen! - då går näringen till de jag valt att få mogna annars växer den bara o sätter mer blom....
  Gräsklipp lägger jag runt fötterna på tomaterna... Grukorna vill ju inte ha blött runt sina fötter så där försöker jag att inte vattna så kraftigt- en del har skydd runt gurkrötter tex avklippt tetrapack..så det inte rinner direkt på deras rötter( har jag aldrig haft dock)
  Nässelvatten lär vara urbra, borde göra själv- tack för att du tipsade så jag sätter fart.. nu har jag 4 pallkragar smockfulla med ätbart!
  Har du skuggat växterna så ska du nog inte grunna för mycekt på växthuset- iof så är ditt vinkast litet i ytan..så kanske dörr på glänt..när du går till jobb???? / kram åsa

  SvaraRadera
 2. Åh -himla bra Åsa, jag vet att vi pratade lite i bilen men minnet du vet ;) Bra att få det på pränt. Tror jag skall lägga gräsklipp kring tomaterna nästa gång jag klipper :) Tack, kram =)

  SvaraRadera
 3. Visst är det skillnad att odla (tomater) i växthus och friland och temeperaturen är också ett bekymmer för att det inte blir för hett. Jag har lag fiberväv på insidan för att skydda från den allra värsta hettan.
  Ruccolaa och Basilika är nyheter för min del också i år och det har aj sått i omgångar och det är så roligt att få skörda egen odlat :)
  Hmmm...vilket vackert tråg. Blir lätt inspirerad till betongalster, )men det får nog lov att vänta tills jag får semester.
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 4. Oj, har du redan kommit så långt med odlingarna! Imponerande! Mitt bästa tips för tomater är rejält med gräsklipp över jorden. Fast jag lät inte få så stor skörd som du - mina tomater står utomhus...
  Kram på dej!

  PS Vilken läcker header!

  SvaraRadera
 5. Hej Bea :) Jag har fiberväv på insidan där taket är lutande, dvs det skyddar alltid mot solen. När det var värmebölja, hängde jag upp först ute men sedan på insidan och bästa skyddet var täckning på utsidan - nu vet jag att jag gör rätt, tack för tipsen :)

  SvaraRadera
 6. Katarina! :) Gräsklipp - ja, det får det bli, skall ju vara bra både näringsmässigt och för jordförbättring :I Och tack, kram :)

  SvaraRadera
 7. se till att klippa sidoskotten på gurkan så det är en lång uppbunden löpare.
  vattna tomaterna torkar dom blir frukten skadad.
  Växthus är till bara njutning, håller med att man inte skaffa det tidigare.
  kram sara

  SvaraRadera
 8. Hej Sara och tack :) Jag kikade på gurkan och funderade på om sidoskotten skulle tas bort? Och de skall jag göra i morgon :) Duscha tomaterna menar du? Skall minnas det - tack igen :)

  SvaraRadera
 9. Ojojojoj..såå fint..och den där gjutna pallkragen..häftigt..ja min lilla betongfot som jag gjöt igår..är liksom ingenting..hihi..fantastiskt vad det går att göra mycket av betong..bilderna dina HUR gör du de??..photoshop förstås:)..eller?...väldigt härlig& inspirerande blogg har ...Pia

  SvaraRadera
 10. Hej Pia, tackar :) Jo, det är photoshop och lite invecklat är det, det är ett "funktionsmakro" jag laddat ned, som ett färdiginspelat trix som jag spelar upp med photoshop. Pallkragen är gjord av lecablock som jag har satt ihop med betong och sedan putsat kanterna på :) Ha det gott :)

  SvaraRadera
 11. Att gurkorna inte ville bli blöta om fötterna har jag aldrig märkt! Jag odlar ju mina i hinkar och de vattnas på fötterna dagligen. Men de gillar inte att vattnas med kallt vatten. gurka är dessutom ganska näringskrävande, skulle bladen börja gulna beror det säkerligen på det. Biobakt i vattnet är det jag rekomenderar.
  Jag har ingen skuggväv dels för att jag tycker att det är fult och för att jag vill kunna se ut när jag sitter därinne. De första åren hängde jag upp döttrarnas gamla spetsgardiner som skuggväv. Varm det blir det oavsett tycker jag. Automatiska lucköppnare och en nätdörr är vad som anv. här. Fast jag funderar på en frostvakt som man dessutom kan anv. för ventilationen sommartid. Ofta är det för dålig ventilation som ställer till med problem. Trångt och för mycket planterat =) Kära problem för de flesta med växthus tror jag visst. Gillar skarpt ditt nya gjutna tråg - ursnyggt! Natti-natt / gittan

  SvaraRadera
 12. Vad mysigt du har det i din vinkast. Du har ju blivit en kunnig grönsaksodare på nolltid! Jag vet inte så mycket varesig om tomater eller gurkor. /Ruben

  SvaraRadera
 13. Finns säkert många olika råd o tips att få. Jag toppar tomatplantan när den nått taket. Men har man plats kan den blir säkert 6 m hög, minst. När jag toppat den brukar jag sluta tjuva den för att få fram alla tänkbara tomater sådär på slutet.
  Gurkan låter jag få fram en-två gurkor på varje "gren" sen kapar jag den. Brukar itne toppa gurkan utan leda den åt sidan längs taket. Den är ju lite böjligare än tomaten tycker jag.
  Jag är intrtesserad av att veta hur du använde nässelvatten. Vilka mått?
  När det gäller värme så blir det väldigt varm i små hus, så är det bara. Jga hade ett litet i 10 år men skuggade inte det. Det blev varmt och jag duschade så ofta jag kunde o ville och allt klarade sig med god skörd.
  Ha det bra! Kram!

  SvaraRadera
 14. Vackert och mysigt.
  Ha en bra dag, kram.

  SvaraRadera
 15. Javisst är det härligt med växthus/vinkast! Så´n enorm skillnad mot friland!
  Jag klipper bort en del av tomatplantorna (vi har tio) både på topp & när det blir "onödigt" mycket bladverk... förutom "vanliga" tjuvningen... Tror man kan gå rätt mycket "på känn"...
  Första året vi har gurka och melon. Båda väller på - bara "av sig själv"! (?...;-)...) Vi äter nu på första stora grukan!
  Dom plnatorna verkar inte kräva annat än "vanlig passning" = vattning, upptrådning, kolla bladverk osv...
  Men du: Jag är ingen expert!;-) Mycket att skörda brukar vi få....ändå!;-)

  SvaraRadera