söndag 4 januari 2009

Första fröna i jorden :)

Efter en dags intensivt arbete med fröinventering kom jag fram till att dessa fröer sås redan nu, de tar tid på sig för en del vill ha både kyla och värme.


JanuariNamn
Latin
Såanvisning
Sådatum
Blå, flikig Pense, taget frö, Magnarp
?
Tidig
09-01-03.
Vit, liten pense, taget frö, Magnarp
?
Tidig
09-01-03.
Vit viol Cornuta, taget frö hemma
Viola Cornuta Alba
Tidig
09-01-03.
Mariatistel, fått frö av vem? Hallongården?
Asteraceae Silybum, bienn
Tidig, värme +18,
09-01-03.
Gul Jättevädd, Linda
Cephalaria gigantea
Tidigt, om ej grott e 4 v,kylskåp 4.v.
09-01-03.
Vaxklocka, england
Kirengeshoma palmata
Tidigt, om ej grott e 4 v,kylskåp 4.v.
09-01-03.
Klockranka, england, annuell
Cobaea scandes
Tidig, värme +18,
09-01-03.
Vit ruta, köpt 2008
Thalictrum delavayi
Tidigt, om ej grott e 4 v,kylskåp 4.v.
09-01-03.
Vit Rudbeckia, köpt 2008, tagit frö
Echinacea Avalance
Tidigt, om ej grott e 4 v,kylskåp 4.v.
09-01-03.
Gul Rudbeckia, köpt 2008, tagit frö
Echinacea Harvest Moon
Tidigt, om ej grott e 4 v,kylskåp 4.v.
09-01-03.
Rudbeckia, sådd 2006, tagit frö själv
Echinacea Green Wizzard
Tidigt, om ej grott e 4 v,kylskåp 4.v.
09-01-03.
Backsippa, rosa/vit, egna frö
Pulsatilla vulgaris
Tidigt, om ej grott e 4 v,kylskåp 4.v.
09-01-03.


I år provar jag att så fröer från Echinacea som jag tagit från blommor i min trädgård - undra om det går? Jag listar mina sådder i ett Excelark, för mitt minne är mycket bra men väldigt kort :) En beställning har också gått i väg till Impecta - en liten sådan:bilder från Impecta


Det är stammisar som jag inte kan vara utan och två nyheter: Äppelsolbrud och vit Trift. Jag har rosa Trift som jag drivit upp själv och nu skall jag testa den vita som jag tycker är så söt.


Jag försöker begränsa sådderna varje år - har bestämt att innan jag sår, skall varje växt ha sin plats så att jag inte på våren, står med en massa blommor som jag inte vet vad jag skall göra med =) I en godislåda får jag plats med 4 st såkrukor, en sorts frö i varje kruka. Locket på så blir det som ett litet växthus och nu står de på rad på fönsterbrädan - känns så bra så :) I källaren står lagerhylland med lysrör redo ifall att något frö har bråttom upp ur jorden.


I dag skall jag inventera vad som skall sås i februari. Vädret är kallt, -8 och det ser ut att bli en solig och vacker dag. Blir säkert en promenad idag. Ingen snö föll igår, jag som väntade och väntade...... känner mig lite lurad..... men å andra sidan får jag sol idag så jag är nöjd med det =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar