måndag 16 mars 2009

Som det kan bli :)

när man sitter och bloggar, drömmer, inspireras, letar och diskuterar och kommer fram till ett beslut - som gör att jag nu ritar om skissen för årets projekt i trädgården. Det gäller täppan på "andra sidan" eller cottage garden som låter bättre i munnen :) Då så - här är senaste ritningen:Klick......


Ser ni att utmed långväggen på huset så finns det numera inritat ett........ VINKAST! ett annat ord är väggväxthus - japp!!! Ni läser rätt - äntligen skaffar jag mig ett växthus! Inte ett stort inte.......Bild från Willab´s hemsida


Ni vet ju att vårt hus ligger mitt i stan och där finns inga drömträdgårdar på flera 1000 m2 - inte i vårt kvarter i alla fall :) Så jag får anpassa mig efter de förutsättningar jag har - ett litet växthus mot väggen passar mig utmärkt! Bredden är 140 cm och då har jag faktiskt lite gräsmatta kvar ;) Längd 280 cm - jag får odla på längden och ändå kan jag få till en sittplats. Höjden är 218 cm mot väggen och i ytterkant 123. Lägger vi till en sockel av lecablock (2 x 20 cm) samt sockel i stål får jag en ytterhöjd av 153 cm och kan t.o.m plantera en eller två vindruvor :)


Inga väggar av glas utan av isolerplast hindrar att små barns ivriga händer (hyresgästernas barn) krossar rutor, minskar solens strålar när den är som intensivast och insynsskydd för mig :) En hög tröskel får jag - kan de stoppa sniglarna? Den stoppar i alla fall små barns äventyr i mitt vinkast!Klick...


Och har man inte jobb - så skaffar man sig...... Där vinkastet skall stå, finns idag 3 pallkragar fulla med både perenna örter, krukade bebisar, ett stort antal Lavendel och Lammöronoch gigantiska Rabarberplantor! Jag får "möblera om" på "andra sidan" - på bilden ses mina Humlestörar. De till höger skall tas bort och där blir istället betongplattor som leder fram till växthuset. Humlen får jag väl gräva ned någonstans...... Till vänster skall också stolparna bort - där skall en spalje byggas och där får Björnbären bo - tror jag...... vill ha lite insynsskydd här - där jag tar fotot har vi en uteplats. Till vänster ser ni också Ligusterhäcken och perennrabatten - det är där den där lååååånga spaljen skall byggas för att rama in lilla täppan. Just det - bakom Humlestörarna finns 6 st Buxbomklot - allla växter skall återanvändas kring växthuset - hur vet jag inte än........ det är det jag klurar på :)


Men jag är så himla glad så de kan ni inte tro!!!!! Mitt eget lilla växthus...... nu behöver jag inte sukta efter andras växthus jag ser på bloggar ;) Vad jag skall odla? Tja - i år blir det inte så mycket - vindruvor förstås! En å annan tomat och fröna sådde jag för en vecka sedan - köpte röda och gula pärontomater i butiken och tog de fröna och sådde och de spirar redan :) Basilika, Chili - ett frö gror ;), kanske någon gurka om jag hittar en planta i butiken i vår. Undra om jag inte kan få plats med Pelargonstegen? Där kan jag ha de Pelargoner jag är mest rädd om - som sagt - jag får "möblera på längden" men jag har lite lösningar på gång :) Nä - nu skall jag planera vidare...... på återseende 8`)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar