tisdag 30 december 2008

Jag och min trädgård 2008

En tillbakablick på året som har gått - så mycket det har hänt! Mer än vad jag minns.... Mitt nyårslöfte var att jag skulle fortsätta ha så roligt jag kan, njuta mer och ta det lite lugnare..... Löftet har jag hållt!! Så nu blir det både bilder och text och ett långt inlägg men det blir det när jag skall sammanställa ett år :) (klickbara bilder).


Januari - det kom lite snö till min lycka, världen blir genast ljusare och mjukare. Solen lyser mer och mer för var dag som går. Under en av de sista dagarna i januari så kan jag sitta på en stol vid vedboden och sola näsan - inte mycket som behövs för att göra mig lycklig då :) Tibasten blommar ännu tidigare än i fjol men blev lite förskräckt när snön och kylan kom.Februari - lite frön börjar komma i jorden. Jag åker på min drömresa till Venedig och njuter i fulla drag! Så mycket vackert det finns.... I butikerna börjar blommor anlända och det inhandlas Julrosor och Doftviol. Dagarna blir ljusare och ljusare.....Under mars månad, är jag på keramikkurs hos Linda och skapar figurer till min trädgård. Penséerna gör entre och krukor fylls med färger. Vårväder där dagarna blandas med vårsol och snöfall. Dottern har tröttnat på att fota åt mig och tycker jag skall lära mig själv och en ny värld öppnar sig - så mycket mer det finns att se!April - en intensiv månad. Sådd som skall skolas om, trädgården kan jag äntligen påta i och vårblommorna tävlar om att komma först och vara vackrast. Jag åker på trädgårdsmässa till Stockholm, tillsammans med Monica - en trevlig upplevelse och äntligen fick jag träffa bloggare från andra sidan av landet :) Kvällarna blir ljusare och ljusare och flera timmar kan spenderas i trädgården efter dagens arbete - så härligt!Visst är Maj den vackraste månaden på året! Ljuset är underbart och ännu fler blommor slår ut -en del överraskningar som jag glömt av att jag hade...... =) Trädgårdsdagar på Liseberg och besök på Sofiero är några av månadens största händelse. Än en gång förundrad över att som det finns att titta på - men vackrast är nog ändå min egen täppa =)Juni - intensiv månad! Det exploderar i trädgården och jag hinner nästan inte med att njuta av all det vackra. Vi (jag och några andra trädgårdstokar) knör in oss i bilen och far på trädgårdsresa till Skåne - intensiva dagar men så roligt! Ännu mer upplevelser och vackra trädgårdar att titta på. Mera trädgårdsresor blir det på hemmaplan när vi "Göteborgsbloggare" besöker varandras trädgårdar - så otroligt roligt, så mycket fint jag sett och jag lär mig bara mer och mer hela tiden ;)
Juli - högsommar... så underbart. Vädret är mestadels vackert och jag vet inte var jag vill vara - hemma i trädgården? Ùte med båten på havet? Eller i stugan vid havet? Allt är fint nu, oavsett var jag är. Och så semestertid..... det blommar ännu mer och smultronen mognar.Augusti - vi prickar in det bästa vädret på vår segelsemester och det är helt ljuvligt! Bästa segligen på många år. Vi är på västkusten och sedan tar vi oss över till Danmark, Läsö och det är som att vara vid medelhavet - låt det aldrig ta slut.....September är inte så dum månad heller - fortfarande rätt så varmt men kvällarna blir mörkare. Dags att börja skörda tomater, björnbär och kryddväxter. Äppelmos gjord av egna äpplen är lyxigt värre. Byteshandel med makens kollega är nytt för i år - jag får kantareller och hon får mitt överskott av perenner =) Största händelsen i september är vår impulsiva resa till England - skulle titta på en båt och det slutade med en underbar upplevelse - men ingen båt blev det, men gör egentligen inget för jag åker gärna dit och tittar på båt nästa år med =)Oktober - tror inte jag sett så vackra höstfärger någon gång som i år. Naturen exploderar i färger! Underbara dagar med mycket sol och härliga skogspromenader. Kvällarna börjar mörkna tidigare och vi drar oss inomhus. Jag går på fotokurs och förverkligar ett av de mål jag hade nyårsafton 2007/2008 =) Det pysslas med papper och annat roligt om kvällarna, tänder ett ljus och myser i mörkret....November - den första i denna månaden är det frost och det är vackert därute - men sedan börjar regnperioden - suck..... En jobbig månad att ta sig igenom men en helgkurs i keramik räddar humöret och fler alster tillverkas till min trädgård :) Jag hittar en blommande smultronplanta 9/11! Jag blir också glad över att Ekorrarna är tillbaka! har ju inte sett till dem på ett par år - undra om det är extra god fågelmat i år?


December - blev en mycket mörk månad i år då mamma hastigt gick bort. Livet ställs på sin spets och jag inser ännu mer, hur viktigt det är att ta vara på dagarna vi har tillsammans med nära och kära. Vi firar jul med syster yster och långledigheten tar sin början, så skönt att "bara få vara" och ladda batterierna.Med facit i hand så har 2008 varit ett roligt, händelserikt och lärorikt år. Det blev både som jag tänkt mig och inte som jag tänkt mig. Trädgården ger mig mycket glädje men också mycket jobb. I år kom jag äntligen till skott med att påbörja planen för Skogsbacken. En rabatt är på gång, träd planterade och fröer skall spridas ut till våren för att få till den där "vilda trädgården" jag tycker så mycket om.


Under 2009 så skall cottage garden få sig en makeover - har ju fått så mycket inspiration och ideér efter alla trädgårdsbesök jag gjort - kanske lite väl mycket idéer ;) men jag får ta en sak i taget.


Några nyårslöften för 2009? Nix!! Bara mål..... skall fortsätta ha så roligt jag kan ha, ta vara på varje dag som är en gåva och så skall jag lära mig något nytt.... vet inte vad det blir ännu - men jag är lite nyfiken på att lära mig både snickra och svetsa - tänk så mycket trädgårdsgrejor jag skulle kunna tillverka!!!Jag önskar er alla ett riktigt GOTT SLUT och ett stort GOTT NYTT TRÄDGÅRDSÅR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar