torsdag 23 oktober 2008

Fotokursen är nu slut,

och ingen fortsättningskurs finns MEN jag tror jag skall bli medlem i "fotoklubben" där man träffas varje söndag kväll för tex temakvällar - och ibland åker de iväg för att fota något speciellt - visst låter det roligt?! Jag fick frågan om att förklara vad "ljustält" är och det kan jag göra nu när jag vet lite mer. Killarna som har kursen har all utrustning som går att få då de även privat fotograferar en hel del. Ett ljustält borde ju gå att bygga själv - en gammal stålställning eller liknande och sedan ett vitt lakan och en "bygglampa" - målet är att få fina foton inomhus utan blixt.

Produktfotografering kallas detta. Men har man inget att göra en regning dag, kan man ju rigga upp ett litet tält och leka med "fredagsbuketten" eller något fint man fyndat på loppis. Det kluriga är att ha rätt inställning på slutartiden - alltså reglera ljuset som når bildsensorn i kameran. Vid svagt ljus måste slutaren stå öppen längre tid än när man fotar i tex ute i solljus. Undra om jag inte hade slutartid 1/15 och bländare 7 när vi fotade här. Min kamera är ju inte  som en riktig systemkameran men det fungerar bra ändå.

(Jodå, jag vet att det är en bit av det vita tältet med på bilden ovan.... :) Bakgrunden är viktig vid fotografering av små grejor. Killarna på kursen hade med sig ett stort pappersark som var tonat i färg. Här ser ni hur en tjej jobbar med att ställa in kameran med rätt fokusering, slutartid och bländare:

Så nu är det bara att öva och öva..... lära sig sin kamera och inställningar för olika ljus. Mycket info finns att hitta på nätet på olika fotosidor men även i fototidningar i butikerna. Det är viktigt att kamerna står helt still - ett stativ eller ställa kameran på en stol, ett bord eller liknande. Jag ställer kameran på ett bra ställe, fokuserar och använder sedan självutlösaren - för hur försiktigt du än trycker på knappen så skakar i alla fall jag..... :)

Ett av tipsen vi fick på kursen var att om man skall fota inomhus och det behövs blixt så kan man hålla/tejpa fast en vit plastmugg (flour-tants-mugg :) över blixten och trycka av. Då blir det lagom ljus och spridning på blixtljuset och det där "platta och vita" ljuset kommer inte med på bild. Jag har testat och det fungerar riktigt bra.
Men nu skall jag sluta för nu är det dags för akvarellkursen - det är verkligen en motsatt till fotograferingen - när man målar måste du blanda färger och skapa bilden själv =) Ha det gott, vi hörs 8`)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar