tisdag 14 oktober 2014

När kylan knackar på dörren


blir det bråttom! När jag igår körde hem från träningen så varnades det för en kall natt på radion och så fort jag kom hem, fick jag burit in övervintrarna(citronträd, limeträd, citrus purscha (minicitron), passionsblomman, fikonträdet). I söndag så samlade jag i hop alla krukor och ställt dem utanför källardörren - tur att jag kom så långt i alla fall.  Natten blev inte så kall, +6 men det var den kallaste hitills.

Murgrönsviolerna blommar fint fortfarande,så de får stå kvar på trappan ett tag till. Det blir så öde om jag tar undan allt på samma gång..... lite vedmodigt.Som sagt - i söndags grejades det och de äkta Kiwi som Johanna tog med sig till mig från Rom har stått på friland i år. Tyvärr så har två dött och nu har jag bara två kvar - och de är jag rädda om! De får bo i krukor i källaren i vinter.Tror att det är en "han och en hon" som jag har kvar. Nu har jag haft dem i ett par år och insett att vår säsong är alldeles för kort för att de skall hinna blomma. Jag vet att Mandelmans har äkta kiwi i sitt växthus där de både blommar och sätter frukt. Får väl flytta till Österlen , till ett hus med växthus om jag skall få skörd :)Växthuset har jag nästan tömt helt. Gurkan är slutskördad och det är bara några tomater som får vara kvar och mogna färdigt.

Nu är det bara alla löv kvar, de som kommer att falla från stora Eken i höst - det är faktiskt skönt att gå ut en stund efter jobbet och kratta löv någon timme. Rensar huvudet och tar djupa andetag med krispig höstluft. Motion är det med för jag bär upp löven i skogen och då är det uppförsbacke, upp och ned, många korgar återbördar jag till skogen :)

2 kommentarer:

 1. Ja nu går det undan.
  I helgen hoppas jag att det blir uppehåll så jag kan fixa lite i trädgården. Har inte hunnit på hela hösten.
  Hade målet att gräva igen några rabatter. Inser att jag inte hinner se efter de jag har. Dessutom har vi köpt en liten robot ihop med grannen. Så det är bra att det inte blir för knepigt för de stackarn när han klipper!
  Imorgon blir det en liten tripp till din hemstad. Ska lämna lilla dottern hos sin syster och jag får gosa lite lille Gustav!

  SvaraRadera
 2. Ungdomen de 'fära' hit och dit, oj vad avundsjuk jag blir. Rom har jag alltid velat resa till, men ännu ej fått tid . . .
  Ja de har ju ett annat klimat och frost tror jag inte de har eller får, då blir det ju katastrof för dem.
  Men jag har hört talas om någon extrem kall vinter som tog död på deras vinstockar m.m. men i vilken del av Italien vet jag ej. Hoppas Kiwi plantorna klarar sig över vinter, du får passa dem lite extra.
  Så vackra namn som Paula o Paolo vill du ju gärna göra bekantskap med . . . .
  Det kan väl kännas skönt att allt har blivit 'installat' inför vintern, nu blir det 'egentid' för hela slanten.

  Trevlig helg/ Eva

  SvaraRadera