tisdag 1 oktober 2013

Niceresan 1


Tja, jag "måste" ju göra av bilderna jag tog på resan någonstans, så det får bli här förstås! Som sagt, en vinresa/skördefest på en vingård i Nice, arrangerad av en "halvt-f.d" kollega, Monika som utbildat sig till sommelier och driver ett företag: Smaka vinkonsult.  Så vill ni arrangera en trevlig kväll med goda vänner, eller varför inte med sitt företag? så skall ni anlita Monika, mycket kunnig och trevlig person:)

Hon har genom sitt arbete fått kontakt med en vingård i Nice, Domaine Rabiega  och arragera numera vinprovningar med vingårdens ägare, Anders Åkesson och hans goda viner. Gå gärna in på deras hemsida och läs mer och faktiskt så är vårt gäng med på en vinprovarbild :)

Så vi gav oss iväg, jag och 7 kollegor från ett höstlikt Sverige till varma sköna Nice.


Det var obeskrivligt skönt att få uppleva sommarvärme igen, kanonväder förstås med +26 *ler längtansfullt*Efter en knappt timmes bilresa inåt landet, uppåt mellan vackra kullar och vinodlingar kom vi fram till Domaine Rabiega, lite törstiga och hungriga så var "mellanmålet! med baugetten och Rose Rabiega inte helt fel!och det ljuvliga sovrummet.........med en sittplats utanför altandörren och fantastisk utsikt över dalgången och vinodlingarna.


Allt var precis så som jag drömt om att Provence skulle vara, varmt, vackert, dofterna, romantisk vingård, vinet - hela miljön var helt underbar!


Kvällen avslutades med middag tillsammans med de andra gästerna och skördefesten började! Många av gästerna har varit på skördefesten flera år i rad, ett par var där för 7:de året i rad - och det är väl det bästa betyg som går att få!Nästa morgon var vi några som gick på en morgonpromenad på gångstigar mellan vackra hus och vinodlingar,just morgon och kväll så framträder dofterna och det doftade pinje och lavendel. Utmed promenadvägarna fanns det stora Olivträd, Lavendel- och Rosmarinsbuskar, höga buskar som nådde mig till låren - det var bara att sträcka ut handen och svepa med den över de torkade lavendelblommorna - och doften..... mmmmmm  viskar... det var jättesvårt att gå förbi Lavendelbuskarna utan att plocka några blommor....... så när jag kom hem till Sverige och öppnade resväskan, doftade det Lavendel..... en stor bukett fick nämligen följa med hem :) 

Här skulle jag kunna tänka mig att bo.......


Olivträden skördas av någon lokal person och det görs olivolja av dem, det är inte vingården som tillverkar olivolja - de har fullt upp med vinproduktionen - men jag köpte med mig en flaska olivolja från just de träden vi promenerade under :)


Bilden ovan är den utsikt vi hade när vi åt frukost utomhus, som en liten piazza och även här doftade det Lavendel. 


Sämre utsikt vid frukostbordet kan man ha..........Efter frukosten var det dags för arbete men det får bli nästa inlägg :)


3 kommentarer:

 1. Det lät helt underbart härligt ! Jag har tyvärr aldrig varit i Nice eller Provence men efter din inlevelsefulla berättelse känner man verkligen en omgående lust att resa dit.
  Bara det med lavendel doften gör att man längtar redan, inte länge sedan min lavendel doftade.
  Men jag är nöjd med vår resa till Mallorca förra veckan, vi behövde värmen och baden redan.

  Väntar på fortsättningen.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 2. Det både ser och låter helt underbart! Nu har du säkert laddat batterierna så de håller hela, långa vintern...
  kram på dig, Lotta!

  SvaraRadera
 3. Oj jag känner riktigt värmen från din tripp.Låter makalöst underbart.
  Tack snälla för dina fina ord. Tänk att få vara lite "förebild" blir lite generad.
  Det har varit omvälvande veckor. Även om det inte var oväntat så är det inte mindre tråkigt när det väl händer.
  Har haft turen att få göra en snabb tripp till Edingburg över helgen med jobbet. Lämnade lilla mamma hos en ensamstående faster så de hade sällskap av varandra. Jag tror att det var skönt för henne att komma hemifrån och få prata av sig med någon som kände pappa väl och dessutom har erfarenhet att förlora sin käreste.
  Både hon och jag fick ladda batterierna inför allt som komma skall!
  Kram och tusen tack!

  SvaraRadera