onsdag 7 augusti 2013

En blomma till Sofia


Porslinsanemon, Anemonopsis macrophylla, härstammar från Japans bergstrakter och jag tror den är en blomma för Sofia som bara har Japan i sitt huvud nu :) Japp, det får bli "Sofias blomma", hon som gillar det enkla, skira och ståtliga, envis och otrolig motivation för att uppnå sina mål.Sofia skall om ett par veckor än en gång förverkliga sin dröm, återvända till Japan för mer studier i Japanska och denna gången stannar hon ett år. Det känns allt i mammahjärtat men hon är förståndig och klok och har massor av bra kontakter sedan förra vistelsen och har ju numera en Japansk familj som hjälper och stöttar där borta, så det kommer gå bra för henne. 

Som sagt, Porslinsanemon - vet inte hur många gånger jag köpt frö, sått och misslyckats. Köpte plantor som dog men i fjol slog jag till och köpte med god kvalite, hos http://www.borealisplant.se/ , som nu fick lite reklam :) och dessa tre plantor har tagit sig och de blommar nu, alla tre.

Men jag har fått kämpa och fjäska rejält, "humusrik och sur jord, skyddat och skuggigt läge" - tror inte jag har jobbat så med någon växt som den här. Vattnat, grävt ned "nävar" med mull som jag hämtat i skogen, mutat den med lite hönsgödsel och kaffesump (som skall vara bra för Roddisar, och då även för denna gissar jag), pratat och nästan bett om att knopparna skall slå ut. Ett tag trodde jag knopparna hade torkat bort för de har tagit sådan tid på sig!Halvskugga och skyddat läge har den fått av "Charles Lamont", Hybridkejsarolvon - som faktiskt blommar nu för andra gången i år.

Ja, det är värt att fjälska för en å annan växt i min täppa, den är ju så fin!


Sommartorkan har skadat en del blommors blad men jag får vara nöjd ändå. Nu får vi bara hoppas på att den etablerar sig och återkommer nästa år.

Bladen har små bruna fläckar, tror fortfarande inte att den har så bra som den borde ha - någon som kan gissa vad som fattas den? Kan jag tillföra något mer? Vill den ha någon kompisväxt för bättre miljö?

Det känns som om jag gör vad som helst för den här...... :)6 kommentarer:

 1. Skönt att #höra" att Lotta är på G igen i bloggvärlden:)!
  Visst är den ljuvlig, porslinsanemonen. Själv har jagtvå bestånd - den ena definitivt åt helskotta ferl. Men, där trivs den som bäst: Mitt i bergsrabatten, i full sol, MEN! Kanske har räddningen varit att den växer mitt i en dvärggran så att bladen växer under granen medan blommorna resr sig i skyn! Så for de börjar slå ut lägger jag bild på bloggen;I)!
  Vilken duktig dotter du har och ditt modershjärta är förstås omåttligt stolt samtidigt som det tycks vara en mammas lott här i livet att alltid längta eftern dem - oavsett om de är en mil ifrån eller 100 dito.Tänk vilken rikedom det är ändå att ha alldeles egna barn - mina är snart i 50-årsåldern;)! Mitt barnbarn Daniel som fyller 20 i september har jobbat på Rhodos sedan i maj. Han ville jobba innan fortsatta studier.
  Kram på dig Lotta!
  ps
  "Why don't you come and see me one sunny day" som vi säger på finska - typ! Finsktalande i Finland vill inte lära sig svenska utan det engelska som gäller oavsett hur bra man kan det eller inte
  ds

  SvaraRadera
 2. Den är såå underbar då den blommar. Jag har lyckats med frösådder så nu står några runt i mina rabatter för att se var de trivs. Men eftersom jag var osäker på sådderna så köpte jag en planta ifjol också:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Suck så avis jag blir.Har försökt att så den ett antal gånger men inte lyckats.Får väl köpa en planta jag med.Dom är ju så vackra.
  Önskar din dotter lycka till med sina studier.
  MVH/Gunsan.

  SvaraRadera
 4. Åh, så himla söt! Förstår att du gör allt för den, som ens egen unge, liksom ;) Har inga råd, hoppas någon annan har.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 5. Jag har en köpt planta. EN av mina favoriter! Jag fjäskar en de för den och pratar med den. Lägger ingen särskild jord till den men ser till att den vattnas om de tär varmt länge. Den skuggas av ett stort miscanthusgräs men nu ska den flyttas. Hela rabatten ska bort. Det gäller att få till en ny bra plats för min söting :).

  Underbart roligt för Sofia att hon snart är på väg igen. Kan föreställa mig den något kluvna känslan i mammahjärtat tror jag. Långt borta men spännande för henne. Har hon några planer med japanskan eller är det bara för att det är roligt?

  Kramar

  SvaraRadera