onsdag 1 maj 2013

Välkommen Maj!Maj månad inleddes med sol och friska, kyliga vindar, men det är bara att klä på sig och gå ut :)

Jag slet mig svettig när jag fick bort Funkian och de nyinköpta Buxbomkloten kom på plats. Jo jag har köpt nya Buxbom trots svampsjukan men efter att ha läst lite HÄR, så kan det gå bra, jag får chansa. Jag gick igenom buxbom i butiken och de har fått stå isolerade här hemma ett par veckor, blivit klippta med väl rengjord sekatör emellan klippen. Nu får jag känna på dem lite, hur de skall stå, vad jag skall ha kring fötterna. Jag har saknat vintergrönt där de kom på plats idag (attans att jag glömde ta en bild, får bli i morgon). Jag VET att man helst inte skall köpa dem utan välja andra alternativ men jag vill ha Buxbom.

Kirskålen har i alla fall överlevt vintern ;) och det är rätt skönt att gå igenom en rabatt ordentligt, dra i alla revor och få med så mycket som möjligt. Lite Myskmadra åkte med men den kommer säkert tillbaka :)

Hittade första snigeln idag men det var bara en Pantersnigel så det var ingen fara. Inga övervintrade snigelägg i uppgrävda Funkian - skönt!

Just nu blommar Nunneörten jättefint. (Johanna - vill du inte ha lite "näktergal" som du kallade den när du var liten :)
Vitsipporna jag har i skogsbacken har också tittat fram - så söta.
Nu blir det soffhäng, ljudbok och stickning. Ha en skön kväll ♥
7 kommentarer:

 1. Man kan inte ha för mycket Buxbom

  SvaraRadera
 2. Lycka till med buxbomen.
  Så söt nunneörten är, och äntligen är vitsipporna här. Härliga bilder.
  Ha en skön kväll med ljudboken
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Näktergal, så härligt namn på en blomma. Även här blommar den fina lila "Näktergalen".

  Vitsipporna blommar även i Skåne. Så fina så!

  Nu hoppas jag du har en skön kväll. Det lät ju lovande utifrån det du skrev.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har faktiskt inte heller sett några sniglar ännu, kanske, kanske så har dom dött i vinter, ja, några av de i alla fall ;-)

  SvaraRadera
 5. I dag har det verkligen varit en helt underbar trädgårdsdag;) Några sniglar har jag tack o lov inte heller sett ännu, i alla fall inte i vår trädgård men hos grannen (dotter;)) har jag sett dem:( Väntar fortfarande på att vitsipporna ska visa sig i mina rabatter:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Nå er våren i full gang hos deg ser jeg. Så nydelig blomster og masse solskinn. Er det ikke herlig. Nå må vi bare nyte. Ha det så godt.

  SvaraRadera
 7. Ljuvliga bilder Lotta!
  ANg. din "praktmagnolia":

  Magnolior från just soulangeana - gruppen (s.k. praktmagnolia) är den kanske den mest drivna magnolian i plantskolor. Det finns över 100 kultivarer av praktmagnolior och sannolikt har även du en namnsort. Bäst trivs den i ett varmt, lugnt läge med lågt pH.
  Ett bra sätt att mata den är att ge den t.ex. lövkompost på våren. Själv matar jag mina magnolior med boklöv på hösten. På våren lägger jag lite roddisjord över löven som får bli kompost under sommaren. Lägg aldrig kompost för nära stammen.
  Praktmagnoliorna är vanligast i zon 1 områden. På våra zoner är risken överhängande att årsveden inte hinner avmogna vilket gör att blomningen kan utebli eller bli väldigt klen. Jag skulle nog inte flytta den till zon 3 även om det finns de som menar att det går i ett varmt och skyddat läge.
  Själv har jag beskurit magnolior - dock har jag ingen praktmagnolia - men det borde gå. Gör det i så fall efter blomningen. Om den inte blommar i år heller så beskär den på försommaren. All beskärning bör göras försiktigt och absolut ingen "bonsai"-beskärning.
  Vanligtvis ger kväverik jord frodiga växter på bekostnad av blomningen. Vet inte om det även gäller magnolior.
  Hoppas att du blir lite klokare av mitt svar. Annars- varför inte ringa och prata med något proffs?
  Ha det gott och var rädd om din magnolia! /Anja

  SvaraRadera