måndag 22 april 2013

Trädgårdshelg


Det blev trädgård hela helgen - perfekt väder och tjälen har nu släppt sitt grepp. Jag har fixat och donat, som de flesta har gjort gissar jag:
Gödslat
Fyllt på med barkmull och täckbark
Krattat löv - det tar aldrig slut....
Planterat ett amerikanskt blåbär för en planta dog förra säsongen
Städat i lilla växthuset
Skolat om tomater
Grävt ned vinterns  Bokashi-påsar! Jag hade nog ett tiotal påsar som jag förvarat i en sopsäck, de hade nu tinat upp och det var dags att börja gräva ned dem.

Först 5 st i jordbädden i lilla växthuset,och resten i hallonlandet. Efterhand som jag får en full spann, så skall de grävas ned lite här och där. Jag har i vinter använt nedbrytningsbara påsar (lättast när de förvaras) men nu har jag slutat använda påsarna och hoppas på lite vätska för att få näring till vattning.

Hur har det fått för er andra som har Bokashi? Någon vet jag har provat på att ha "jordfabrik" och det är jag så nyfiken på! Själv har jag varken plats eller tid men det är roligt att få reda på hur det går.

Ha det bäst ♥


9 kommentarer:

 1. Helgen var verkligen underbar. Så skönt att fixa och dona så det känns i kroppen.
  Gödsla har jag inte gjort ännu. Det är svårt med det här för Ronja äter både kogödsel och hönsgödsel.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Helgen har verkligen varit ljuvlig med sol och fågelkvitter:) Har själv inte gjort så mycket men tittat på när Göran jobbat i rabatterna:)
  Hoppas att jag nu kan få ordning på min rygg efter dagens kiropraktorbesök:) Nu börjar ÄNTLIGEN våren:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Åh, gödsel... jag längtar efter gödsel! Men jag tänkte vänta till pallkragarna tinat och det var fortfarande fruset i helgen! Inte de med bästa lägena, men flera och särskilt trädgårdskomposten! Vad menar du med jordfabrik?

  SvaraRadera
 4. Oj vad du har jobbat på, blir nästan trött av att läsa det *fniss*
  Vi gödslar med kogödsel, det "tigger" vi lite av grannen.
  Men vi gödslade rätt bra i höstas, det blir dahliorna som får färsk skit hi hi
  när vi gräver ner dem. En del förgror vi i hinkar som vi vill ska blomma tidigare.
  Men eftersom vi har så många 30 tal, (har haft över 50)så har man ej tid med att
  vara för petig, men lite mer värme krävs i jorden.
  Ha de !

  SvaraRadera
 5. Vad mycket du fått gjort! Äntligen lite utomhusarbete. Idag har vi grått och jag sitter nästan och önskar mig regn så det sista av snön ska försvinna. Även jag har fått krokus i en rabatt, är så fascinerad av växtkraften när det blir hål i det tunna snölager som är kvar och där sticker krokusen upp. Helt otroligt! Spännande med ditt bokashiprojekt, själv tänker jag fixa ny kompost i pallkragar i år på annat ställe, har liksom bara en hög nu och den är alldeles för synlig från pergolan ... Ingen fin utsikt, liksom.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 6. när man har hund kan man knappt gödsla med något i blomsterrabatterna men i köksträdgården som är inhägnad går det bra tror att jag ska testa att gräva ner en del färsk grönsaksavfall
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 7. Bokashi får du gärna berätta för mig vad det är, har ingen aning men blev lite nyfiken :-)

  Ha det gott

  SvaraRadera
 8. Här har trädgården fått "vila". Var bortrest hela helgen och nu har det varit alldeles för kallt!
  Hoppas på lite gott väder i helgen så jag kan börja !
  Har funderat att plantera Amerikanska blåbär. Är de tåliga? Blir det mkt bär? Goda?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Är det sant att ett amerikanskt blåbär inte klarade sig för dig i vinter. Så konstigt, mina två verkar leva, en har börjat få bladknoppar och den andra ser ut att leva den med, kanske är en känsligare än den andra. Det är så konstigt med mina växter iår, äppelträdet har börjat få lite bladknopp, även då blåbären och rönnspirean har kommit jättelångt med massor med fina knoppar medans häggmispel, syren m.m är I vintervila ännu. Sedan har det börjat komma upp massor med perenner så det är en rolig tid nu. Nästan all snö är borta här i Lulea nu, lite kvar. Måste berätta något kul, inte om björnar den här gången men en bäverfamilj har installerat sig i ån som är nära mig, den har gnagt på massor med träd så snart faller några över vägen. / Lena

  SvaraRadera