söndag 16 december 2012

det töar


I går, lördag, var det ett jättefint snöfall på förmiddagen, massor av nysnö kom och det var så mysigt när vi var en sväng till stan och tittade på allt julfint. När det sedan övergick till regn (mindre fint) så drog vi oss inomhus, åt middag ute och gick på bio, Skyfall, James Bond, en underhållande film som bara måste ses :)

Idag så har mycket av snön töat bort och det gröna ! gräset tittar fram. Jag var en kortis i skogen och hittade gröna blad - det är vildkaprifolens blad som ser så gröna och fina ut, inte alls frostfrusna?
Blött var det och det droppade från träd och buskar, kändes lite som "vårdropp" och jag fick jättemycket längtan efter våren!
Undra om det var årets vinter som hälsade på nu i två veckor, kanske blir det inte mer än så? Det skall töa i ett par dagar nu och sedan frysa på, hoppas bara det inte blir isgata och halka - hua mig!Det är konstigt, att när jag går ut så är dagen så grå och trist men via kameran så finns det alltid lite ljus och jag ser naturen med andra ögon.Det blir inte så mycket jul på bloggen i år, vi skall inte fira julen hemma hos oss, utan det blir hos syster yster och jag har varit sparsam med pyntet, lite ulltomtar,
blommor och grönt får räcka, ingen julgran för vi åker ju bort över nyår, inte ens en jul-En, den saknar jag faktiskt för den var så fin.

Såg en liten fin gran på stan i går men orkade inte släpa runt med den, däremot har jag sett ett annat barrträd i kruka som jag skulle kunna tänka mig, den ser ut som en korsning mellan tall och gran, rätt spretig och den finns i kruka - minns inte vad den heter.Jag har sett den på flera bloggar med - någon som vet vad jag menar? Om den kunde överleva ute på friland så skulle jag kunna tänka mig att köpa en sådan.

Jag tror jag börjar för riktig trädgårdslängtan..... :) har börjat fundera på odlingar till näst säsong och om jag skulle skaffa mig Bokashi!  Funderade på det redan i våras men kom inte till skott - någon som provat och tycker det är kanonbra? Hur gör man över vintern när man inte kan gräva ned "komposten" ? Men tänk vad det måste vara bra för jorden! Jo, det får jag nog klura vidare på :)

Ha en bra vecka ♥
12 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilka fina bilder du visar idag. Hos oss är det plusgrader, men än syns det inte mer än på gatan som blivit slaskig, och på träden som nu står kala istället för täckta i vitt.

  Bokashi på vintern, jo, jag gör på två olika sätt. När jag har ont om tid och ont om plats slänger jag helt enkelt ut det färdiga avfallet i den isolerade komposten. Men så gott det går så samlar jag på mig i stora plasttunnor med lock som jag sen blandar upp med trädgårdsjord så fort det börjar tina ute i växthuset. I våras gick allt jag samlat på mig under vintern åt till alla stora krukor. Jag blandade ner bokashi "komposten" direkt med jord i krukorna och väntade några veckor och planterade sedan i krukorna. På hösten gräver jag ner direkt i landen så länge det går att gräva, och på våren kan jag använda jorden i växthuset som tinar tidigare än ute på friland.
  Vi är ett två personers hushåll och behöver tre hinkar. (Har inte räknat ut hur mycket det blir totalt, men ca 12-15 liters avfall i veckan måste det väl bli då antar jag. )
  Hoppas att jag besvarat din fråga.
  Hej, hej/iet :-)

  SvaraRadera
 2. Samma sak här i Kristianstad. Snö, blask och töväder. Urtrist och grått... Blir iaf glad och happy av dina fina bilder. Snart är våren här ;)

  Önskar dig en trevlig söndagskväll!
  Tamara

  SvaraRadera
 3. Det töar rejält, och just nu ösregnar det. Helt okej för mig att snön försvinner, men vill inte ha isgata!!
  Vackra bilder.
  Ha en bra start på veckan.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Det är inte alls kul när all snö har försvunnit.. Vi har bara någon liten hög kvar med snö annars är allt bortsmält.. Hoppas att vintern och snön snart kommer tillbaka!
  / Therese

  SvaraRadera
 5. Hejsan Lotta!
  Vi är nog rätt många trädgårdsbloggare som liksom upplever trädgården och naturen v ia kameralinsen och det är precis så som du säger alldeles underbart som man ser saker på nytt sätt.
  Ang. Bokashi så säger och gör jag det samma som iet. Jag tycker att Bokashi och varmkompost kompletterar varandra bra. Bara du har någon tunna med lock kan du tömma bokashihinken i den och blanda i (om du råkar ha hemma så här års - annars kan det kvitta) i den billigaste köpejorden (5 säckar för 99:- typ)Låt den fyllda hinkens innehåll vänta i två veckor innan du tömmer den i tunnan. Jag har fyra hinkar - alla med kran så att det blit lätt att tappa den näringsrika vätskan som bildas inne i bokashin.
  På våren när tjälen har släppt kan du gräva ned bokashikomposten. När jorden blir varm förvandlas bokashin på ett par- tre veckor till jord.
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Nu har verkligen mitt intresse vaknat! Det verkar ju en jättesmart sak att skaffa!!? Måste kolla länken lite nogrannare... Har aldrig hört talas om det tidigare!

  Veronica

  SvaraRadera
 7. Det töar här också men lite smutsig ful snö har vi kvar. Jag vill ha vit fin!

  Trädgårdslängtan ligger inte långt bort för mig känner jag men jag ska stålsätta mig för det där med fröer till efter julafton:)

  Kramar

  SvaraRadera
 8. Blev så nyfiken på Bokashi! så nu har jag varit inne på deras sida de har en bra sida med beskrivning om vinterförvaring där de ger en massa tips
  ha det så bra
  maggan
  snön töar bort här åxå och snögubben som vi gjorde har fått slagsida

  SvaraRadera
 9. Önskar att det kunde töa här också! Snön ligger tjock och tung över woodland och våra rhododendron är helt hoppressade. Anar en katastrof!
  Ha det så skönt i jul!/Laila

  SvaraRadera
 10. Hej Lotta!


  Jag heter Jonathan Schiess och jag arbetar på företaget NetBooster (www.netbooster-agency.se). Vi hjälper våra kunder att öka sin synlighet på internet genom att bland annat annonsera för dem på olika bloggar och hemsidor som vi tror är relevanta för vår kund.

  Just nu arbetar vi tillsammans med byggvaruhuset K-rauta (www.k-rauta.se) och vi undrar om det kunde vara intressant för dig att låta oss annonsera för dem på din trädgårdsblogg. Ersättning ingår.


  Du får gärna höra av dig om det låter intressant så kan jag berätta mer!


  Mail: jonathan.schiess@netbooster.com  Med vänliga hälsningar,
  Jonathan

  SvaraRadera
 11. Fotona är helt underbara.
  Jul-kram/ Eva

  SvaraRadera