tisdag 30 oktober 2012

SäsongsavslutDet är väl så att trädgårdssäsongen nu är så gott som över, lilla växthuset är tömt och överlevarna flyttade till tvättstugan där de får bo tills våren kommer.
Nästa gång jag hälsar på Johanna och David, skall jag plocka med lite granris hem, det är så fint att lägga ut lite granris i rabatterna som pynt, täcka den bruna, kletiga jorden och jag tror att det skyddar växterna från barmarksfrost som vi så ofta får här, vi har ju sällan vita vintrar och skyddade snötäcke. Har jag tur så tittar en tidig julros upp mellan granriset i februari.
Alla krukor och atteraljer som jag är rädd om har också fått flytta in, lite får stå kvar annars blir det så öde. Några gamla ljuslyktor (bra att fynda på loppis) står vid entren och det är så mysigt när det lyser när man kommer hem om kvällen. (måste komma ihåg att köpa gravljus, de som brinner länge så jag kan tända ett ljus på fredag och så räcker det nästan till söndag)
Maken köpte två nya fina spotlights som är monterade därute och de lyser upp fint på mörka baksidan, en på stammen på vår gigantiska ek och en på elefantgräset - en kväll när det inte regnar och stormar skall jag se om jag kan fånga effekten. Det gör så mycket med lite belysning i trädgården - tror jag skall hänga upp en ljusslinga i lilla växthuset, en som inte ser ut som julbelysning, lagom är alltid bäst. Vad har ni för belysning i trädgården? Vad för objekt belyser ni?


Jo, en sak är kvar att göra..... kratta löv...... det är lite trist men man kan göra det roligare med att tända en eld i eldkorgen och grilla lite korv :)

12 kommentarer:

 1. Ja nu är det över för i år:( både trist och skönt en väldigt konstig känsla. Vi har tyvärr ingen belysning i trädgården men min dröm är att få till en riktig fast LED- belysning i trädgården, det blir annars bara till advent vi sätter upp rätt mycket ljusslingor eftersom vi bor på landet och det blir becksvart utan gatlyktor:( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Det är väl över, fastän jag har svårt att inse det:)). Vill inte ha denna mörka tiden. Det låter så mysigt när du skriver om korvgrillning och ljusslingor:)). Kanske ska jag smygtända lite på framsidan vid entreén:)). Vår trädgård är inte upplyst alls, men jag skulle gärna vilja ha belysning för det är så fint.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Jag har små solcells-lampor både i muren och i entré-planteringen men nu börjar det bli "disco" där på kvällarna eftersom solljuset inte räcker till riktigt. Utöver det har vi en (väldigt ful)lampa på hörnet av husets fasad som lyser upp den gamla apeln och även en del av brunnsrabatten otroligt vackert.
  kram gittan

  SvaraRadera
 4. Visst är det vackert med belysning ute. Jag har alldeles för lite, men blodboken belyses underifrån, och jag jobbar på att få till en bra belysning uppför bergssidan vid entrén. Men just nu har jag satt gubben i arbete med att sätta upp vanlig ytterbelysning, för sedan renovering för flera år sedan (alltid pågående) har den inte kommit upp, och man hittar inte till ytterdörren från bilen...

  SvaraRadera
 5. Vi har rätt många för jag vill inte ha det kolsvart på gården. Vi bor på landet,någon
  gatubelysning finns inte som kan ge lite led-ljus, så därför blir det alltid någon mer lampa varje år och nya ideér flödar. På ladugården finns,en censor-lampa på o I garaget
  vid entrén en "stolpe två-armad",precis vid hus-knuten 8 st fasta led-belysningar.
  Baksidan finns 3 st fasta led-belys.flera solcells-lampor på olika platser,och knuten har två olika lampor, vid behov, även på vedboden o traktor-garaget,en stor syren buske
  lyser vid behov. Ja så kommer julen,inne på altanen istappar-lampor,kanske julgran där.
  En julbock som vi klär, och ljus-slingor på den, kanske slingor på en buske.
  Ja som du ser finns det belysning, men det ser ändå inte överdådigt ut på grund av gårdens storlek, det behövs lysas upp. Vid festliga tillfällen blir det även levande ljus med olika lycktor, det är så vackert.
  Så ljus i mörker vill vi ha, vilket bra ämne du valde idag. // Eva

  SvaraRadera
 6. Ja här är trädgårdsäsongen slut ute,känns alltid lite vemodigt då man gör det sista .
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 7. Ja visst är det så Lotta att granris både döljer och skyddar - även om jag vill gärna att de första barmarksfrosten - alltså de som varar dygnet runt - får göra sitt när det gäller skadesvampar och -insekter...hm. Sedan döljer jag också gärna. Har ingen aning om jag gör rätt, jag gör bara efter eget hu've så som du;)!Det ser så läckert ut med uppstickande julrosblommor mellan granriset.
  Du har då, antar jag el-spot? De där dagsljusladdade är inget å ha. Det är ju 'aldrig' någon sol...

  Ha det så ljuvligt gott Lotta!/Anja

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Visst känns det lite vemodigt att plocka undan krukor och ställa undan möbler för vinterförvaring, men vi får hoppas att vintern går fort...:-)
  Jag och Julia var ute och krattade löv igår.Det märks att vi bor nära skogen för det var en hel del att kratta.
  Ha en skön vecka! //Kram

  SvaraRadera
 9. Trevligt med spottar i trädgården, man behöver något som lyser upp kvällarna.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Mörkret blir så oerhört påtagligt när vi går tillbaks till vintertid.
  Ska också sätta upp nån belysning snart men vet inte riktigt vad..
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 11. Nu blir det till att göra fint inne i huset när vintern smyger på!

  SvaraRadera