tisdag 7 augusti 2012

Fjällbacka.....


.....där de första "strandsittare" (fiskare) byggde sina pyttesmå stugor i början av 1600-talet, ökade i befolkning under början av sillperioden i slutet av 1600-talet, högsäsongen av sill medförde den första sill-"industrin" på 1700-talet. 1832 släpptes fraktfarten fri och Fjällbacka ökade både i befolkning och "industri", med fri handel för invånarna (förbud fanns tidigare att handel bara var tilllåten vid vissa stora städer) . Nästa sillperiod kom 1877 och landets första anjovisfabrik fanns just här, vilket gjorde att Fjällbacka då var landets största fiskeläge i Sverige.

I början av 1900-talet startade begreppet "turism" och "badort", pensionat och badhus byggdes, Oscar den II som var förtjust i just badorter, bl a Marstrand, besökte Fjällbacka flitigt. Befolkningen flyttade sommartid ned till källaren (små rum och med en vedspis där vinterns brödkakor bakades) och hyrde ut själva boytan till "badgäster".  Samtidigt som badorten växte, bytte många fiskare yrke till att bli stenhuggare, också en stor epok i Bohuslän. Ångbåten gick flitigt från Göteborg till Fjällbacka med badgäster, målare, författare och bl a Evert Taube var flitig sommargäst,  och visst vet alla att Ingrid Bergman hade sin egen sommarö här, Dannholmen med sin dåvarande "vän" Lasse Smith.

Min morfar är född i Fjällbacka men fick flytta "ut" pga arbetslöshet men han köpte en bit tomt här av en bonde och sedan dess  är det vår "stuga vid havet". Det finns mycket bra historia dokumenterat i hembygdsmuseumet i Fjälbacka och själv har jag dokumentation om vår släkt ända tillbaka till 1500-talet, och jag fick en dagbok av mamma,skriven av en släkting som i början av 1900-talet bodde i Göteborg men tog ångbåten till Fjällbacka och bodde där på somrarna hos släktingar - riktigt roligt att läsa!

Jag har tillbringat varje sommar här i Fjällbacka sedan jag var liten, vid vår stuga, först hos morfar, sedan med mamma och pappa och nu är det jag och syster yster och våra familj som tar hand om stugan. Jag bodde även här i "ungdomen", tre hela år (jag växte upp utanför Göteborg), tills det en sommar kom en seglare från Göteborg och vann mitt hjärta ♥ och jag blev Göteborgare igen.

Ja, det blev mycket "privat avslöjande" men kanske alldeles lagom mycket för att förstå mina band till Fjällbacka, egentligen så skulle jag bara visa lite bilder, snapshots från Fjällbacka...... men det kan jag göra ändå :)


Backen ned mot hamnen, Stora Hotellet på höger sida - där har jag sommarjobbat :)  Evert på Kalvö har blivit avbildad på dörren till puben, Stora Hotellet, en man med ett hårt liv och som älskade flaskan mer än annat, minns att han alltid stod upp i sin båt och det blev hans fall... rent bokstavligt.Butiker finns det gott om sommartid, allt från dyra hattar till heminredning - priserna är hutlösa och jag handlar bara på rean. 

Då är det bättre med fina fönster :) det finns så mycket fint att se när man promenerar omkring!
som det här huset..... när man går på gatan, kan man se rätt igenom "sjöboden" och ana havsutsikten....


mmmm... inte illa för att vara en sjöbod.....  Det finns många fina hus, de flesta bevarade i sitt ursprungsskickklart att man inte kan låta bli att bli förälskad i Fjällbacka ♥  - eller hur?Så när jag drar till "stugan vid havet" - då vet ni läsare var jag är :)

Nu har vi ett par dagar kvar vid stugan, har inte bestämt riktigt hur länge vi är här, allt beror på om vi får kattvakt till katterna hemma i stan, om det blir seglarväder till helgen och om jag skall besöka några trädgårdar till helgen - det är ju "tusen trädgårdar" och visst hade det varit roligt att göra något besök - undrar bara om jag får sällskap....?

Ha det ♥


13 kommentarer:

 1. Fjällbacka ser ut som en rikitig sommar idyll//Britt

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa om Fjällbacka och dej
  fina bilder åxå
  ha det så mysigt i stugan
  maggan

  SvaraRadera
 3. Då har man varit i vackra Fjällbacka också!! Tack för guidningen! Vilken pärla!1

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Underbara bilder! Jag förstår så väl din kärlek och dina känslor till Fjällbacka;) det är på samma sätt med mig och Marstrand, där är jag född, tillbringade alla lov och där finns barndomens ljusaste och mest inetsade minnen:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Kul med rötter!
  (maken ingick i världens största släktträd i Tjuvkil, mina barn också, men inte jag :)

  SvaraRadera
 6. Vad fint du skriver om Fjällbacka. Jag besökte Fjällbacka förrförra sommaren och förstår mycket väl att stället finns i många hjärtan! Härligt att ni kunnat behålla er stuga genom åren!

  SvaraRadera
 7. Tack för den visningen av Fjällbacka. Det jag vet är bara det som står i Läckbergs böcker och den beskrivningen är kanske inte ens sanningsenlig alla gånger.
  SÅ spännande att ha den där dagboken! Jag fick förra året reda på att min pappas farfarsbror eller liknande startade Norrvikens trädgård och det tycker jag är kul att veta. Tänk om det funnits dokumenterat om hur han tänkte, planerade...vad som växte bra och inte bra...Hade varit roligt.

  Ha sköna dagar!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Tack för att jag fick vandra i Fjällbacka med hjälp av dina bilder. Nu är det tyvärr flera år sedan jag var där. Har kompissar som har stuga i Kämpesvik, var där mycket när vi var yngre.
  Har tom seglat lite runt här i ungdomen. Nu är jag en landkrabba då min make är allt annat än båtmänniska.Tyvärr.
  Är det inte bekymmer med rasrisk nere i byn i Fj.?
  Jo jag säljer lite. Lika chokerande varje gång att det finns någon som vill pryda sin vägg med ens alster! Men det är tur att man inte behöver leva på det!
  HA det gott och NJUT!

  SvaraRadera
 9. Vackra foton och roliga historier. Kanske skal man åka hit med familjen på semester några dagar?!

  SvaraRadera
 10. Sälj aldrig eran stuga, vid denna underbara "pärla" i Bohuslän. Pengar är ingenting
  värda, men era generationers livs-historia är tusen minnen värt. Hur vacker,stort och
  fint folk bor permanent, vill de alltid till det lilla "kryp in" mysiga lilla lugna, vid havet eller sjöar. Det förstår man när man ser alla "hus på hjul".
  Tack för den lilla historien, mycke intresant av både Fjällbacka o släkt-sagan.
  Jag har varit i Fjällbacka, det blev KÄRLEK vid första träffen, har det i mitt minne.
  Må väl o njut/ Eva

  SvaraRadera
 11. Åh, nu fick jag en sådan där vansinnig längtan till västkusten och till barndomens segelsemestrar. Trutar, torkande tång, blåmusselskal, klippor med kaprifol och inte minst dofterna. Fast maneterna saknar jag inte :)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 12. Roligt att läsa om din anknytning till Fjällbacka. Inte längesedan jag var där, och jag ser att vi fotat samma vackra vita glasveranda :)).
  Det är så vackert! Vi åker upp till Heestrand snart igen:)). Svårt att vara i stan på sommaren:))).
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 13. Så fint det ser ut, jag har bara läst om Fjällbacka i Camilla Läckbergs böcker så det var kul att se lite bilder. :) Inser att jag inte har fotat alla fina/söta/märkliga hus i Kragerö, tvärsöver Oslofjorden från Fjällbacka, där vi ju alltid är på sommaren... Det måste jag göra nästa sommar! :)

  Kram

  SvaraRadera