söndag 26 augusti 2012

dags att skörda och inse begränsningarI går, lördag, plockade jag av "alla" bondbönor, tänkte jag skulle ha dem i en sallad ikväll. Det är första gången jag odlat bönor och det var ju inga problem, nu skall vi se om jag tycker om att äta dem  - gillar egentligen inte bönor men egenoadlade måste ju smaka bra :)Blåbär däremot, inga problem att äta dem, synd bara att de inte är så många...... Köpte ju fyra amerikanska blåbärsbuskar i våras och tre har överlevt, så jag får inhandla en ny nu när jag är hemma och kan sköta vattningen. De fick ju inte det optimala läget men jag har försökt pyssla om dem med rätt jord och vattning så mycket jag kunnat och varje gång jag klippt gräset så har de fått ett grönt lager.Hallonplantorna jag både köpte och fick och som planterades samtidigt som blåbären gick det så där med, de köpta ser lite griniga ut men de jag fick, de växer minsann! Har t.o.m ätit en skål hallon i sommar! Tja, man kan ju börja undra, om det inte är bättre att tigga skott och sticklingar av en del växter, för ofta upplever jag att de är mer livskraftigare än de man köper. Vad säger ni läsare?

Odlingen av kryddor, sallad och jordgubbar har varit utan problem, kanske lite lite sol.... ;) Sniglar förstås men det är ju en ständig kamp.

I lilla växthuset är det segt, tomaterna är fortfarande gröna men nu har jag rivit bort Äpplegurkan för den bara växte, och växte och tog över fullständigt, så nu är det bättre ljus till tomaterna. Väggarna i mitt lilla växthus är kanalplast och solfattiga somrar så är det inget bra, det växer bra mycket bättre i växthuset vid vår stuga, där det är vanligt glas.

Innan jag höststädar växthuset och river ut allt, skall jag ta sticklingar av tomaterna (de jag gillar bäst) och kruka sticklingarna och ställa dem i källaren, där skall de få stå hela vintern med lite skötsel och har jag tur, så har jag färdiga små tomatplantor tidigt nästa vår! Har bara läst om det, det skall fungera och nu undrar jag om någon har provat att göra så?

Visst får jag säkert hålla ett extra öga på tomatsticklingarna och toppa dem under vintern men tänk att slippa hålla på med sådd i vår och så får jag kanske ut dem tidigare i växthuset! 

Basilikan frodas och i år provar jag att frysa hela blad och det ser ut att fungera riktigt bra.

Björbärsportalen är full av björnbär och de börjar mogna nu, så det blir till att skörda massor efterhand som de mognar!Tja, det var nog allt om odlingarna som går att äta, mer kan jag inte odla även om jag vill, dels så har jag inget utrymme och sedan så räcker inte tiden till, ju mer man odlar - desto mer skall skötas! Jag kan ju inte ge farfar heltidsjobb med min trädgård när jag är på semester :)

Önskar alla en skön söndag ♥9 kommentarer:

 1. Vad spännande att spara tomatsticklingar, jag har aldrig gjort det men jag är så otroligt dålig på tomater i övrigt också. Har fullt sjå att försöka spara vissa växter. Jag är nyfiken på blåbären, är de lika goda som dom man plockar i skogen? Här är vi tokiga i blåbär men dåliga på att plocka. Har fått några liter av snälla svärmor i alla fall.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 2. Tack för din sammanfattning om årets odlingar! Jag försöker också föra dagbok över vad som gick bra och vad som inte gick bra osv.
  Apropå fådda plantor jämfört med köpes får man ofta rådet i trädgårdsböcker att man ska köpa plantorna för att inte få med sig svampar, ohyra etc från grannarnas odlingar. Men min erfarenhet är lite som din - fått växer bättre än köpt! Då jag bor i norra Sverige tror jag att grannar och vänners plantor kanske är lite mer härdiga? Och när det gäller bärbuskar och t.ex. jordgubbsplantor tycker jag att det jag fått av andra i högre grad ger skörd tidigare under sommaren medan köpta plantor inte alltid hinner ge skörd alls innan säsongen är slut.

  Hälsningar Carolina

  SvaraRadera
 3. I år är det första gången som jag inte ens odlat kryddor;( Jo kryddtagetesen förstås men den har självsått sig så det räknas inte:) Tror att den här regniga och förhållandevis kalla sommaren inte skulle ha givit så bra skördar ändå. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jo, men det är väl ofta så som du säger; vissa odligar ger jättemycket, mens annat blir man kanske lite besviken över.
  Jag odlar det som ger mig något speciellt; dvs sånt som jag tycker är spännande, eller vackert, eller kul, eller gott, osv. Och så tycker jag att själva processen är lika viktigt som skörden.
  -Men jag är inte så systematisk, och dokumenterar inte alls så mycket som jag skulle vilja. Kanske får man tid med sånt sen nån gång.

  Jag tycker också att det lät spännande med tomatsticklingar redan nu. Hoppas du bloggar om hur det går!
  Ha en fortsatt god söndag!

  SvaraRadera
 5. Själv är jag ändå ganska nöjd denna regniga sommar, smakprov har vi fått, av både det ena och andra. Och barnbarnet är så lycklig :)

  SvaraRadera
 6. I år har vi haft tomater, Stora E sådde i våras. Men nackdelen är ju att de behöver vård när vi inte är hemma. Perennerna i rabatten klarar sej ändå. Men egna tomater är gott. Har inget växthus, men det verkar gå ganska bra ändå.

  SvaraRadera
 7. Mumms gott med bönor,men de har jag inga.Mumms med björnbär, blåbär o hallon det har
  jag inga heller, kaanske i skogen men frosten i våras tog dem.Tomater köper jag, men jag vet egna solmogna tomater MUMMS sååå gott, smakar ljuuuvligt !!!
  Jag brukar byta växter ibland,eller tigga till mig, de sätter jag på karantän för säkerhets skull, så gör min Maria,de blir oxå bäst. Man ska hålla sig till sin zon,
  min är skit, ej till belåtenhet, men nu bor vi så här så. . . .hmm
  Njut nu av din härliga skörd.
  Må gott / Eva

  SvaraRadera
 8. Man kan inte hinna allt! och inte blir det som man tänkt... vi får nog inga blåbär alls på våra tre buskar.
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Ja, då är vi två som sammanfattat odlingssäsongen under de senaste dagarna. Bra att ha för minnet. Vår björnbär har inte mognat ännu men där är en hel del. Hallonen har satt lite fart nu men det blir nog långtifrån så stor skörd som de senaste åren.

  Spännande med tomatsticklingsplanerna (lååångt ord). Jag har inte testat men kanske gör det om du lyckas.

  Kram

  SvaraRadera