måndag 30 juli 2012

En stund i växthuset...jo men visst har vi ett växthus här, här vid stugan vid havet, det är mammas växthus som vi använder (mamma och pappa är änglar i himlen sedan ett par år) och i det växer det bättre än någonsin, tror att det kan bero på bevattningsslangen som ligger i jordbädden (en sådan där porös som fuktar jorden) och den får sitt vatten"tryck" från regnvattetunnan, den håller jorden lite fuktig så det torkar inte ut helt och hållet.I växthuset har vi varit idag, jag och Tiger, tjuvat och bundit upp tomatplantorna, tagit bort de övervuxna rädisorna (gigantiska och träiga), rivit bort massor av blommande Ruccola, lagt på lite kogödsel-på-påse, vattnat och fotat :)


 
Salladsskörden är otrolig! Har aldrig varit med om så god skörd, samma sak med basilikan, jisses - vad skall jag göra av all basilika? Hur gör ni? Jag har googlat och läst att man kan både torka och frysa - frysa ned blad för blad - för visst vill jag spara på det som växer! Känner jag mig själv, så är frysen ett bra alternativ, men banne mig om det inte skall bli hemmagjord basilika-pizza i morgon!
 
 

 
Nu ser jag skillnad mellan olika glas i växthus, växthuset här vid stugan har fönsterglas, klarglas och hemma i stan har jag plast-glas med mindre ljusinsläpp och med tanke på antal soldagar i Göteborg, så får jag vara nöjd om jag överhuvud taget får några tomater där! 
 
I växthuset här vid stugan, tror jag att allt skulle växa bra, många, många soldagar och numera jämn fukt i jorden. I år odlas det som sagt tomater, basilika, sallad, rädisor och nytt för i år: äppelgurka. 
 
Det finns också ett gammalt potatisland som jag kämpar med, potatits=mask, lök vill sig inte, inte heller bönor - tror det är för torrt och utsatt läge, nästa år skall jag kasta ut alla sommarblommorfrön jag har, och odla sommaräng :) 

Annars har vi haft båtvård idag, sett över småbåtarna, skrapat havstulpaner, målat på ny bottenfärg, var en sväng in till "byn" och gick i affärer, kikat på sommarrean som inte var någon rea tycker jag - får vänta en vecka till, slappat, ätit gott, promenerat med katten Tiger över bergen så han blev så trött att han satte sig ned och protesterade så jag fick bära hem honom resten av vägen! 

Nu tar vi kväll, ha det allra bäst ♥14 kommentarer:

 1. Du skrev så fint om min fotografering (tack!) och att du fotar fint är ju ingen nyhet. Dock var det något extra med flera av bilderna idag tycker jag. Kanske allra mest med de i sista omgången. Jättefina!

  Kramar!

  SvaraRadera
 2. Mysigt!
  (kogödsel-på-påse är bara vanlig jord, det som kallas "jord" är bara torv...)

  SvaraRadera
 3. Vad kul Lotta att du såg det var ett vackert orangeri! ;)

  Jag lovar att dokumentera fortskridandet!!

  Ruben bjöd hem mig och min man efter ett inlägg där jag skrev att jag saknade trädgårdsvänner och han och hans fru är sååå trevliga människor och så lättsamma. Vi ska göra en roadtripp tillsammans den 12 augusti och kolla Öppna Trädgårdar. det är verkligen kul med nya vänner. Speciellt när man delar ett intresse!

  Den där äppelgurkan är jag nyfiken på för det är flera som odlar den i år och jag har aldrig hört talas om den! Du kan väl skriva lite om den när den mognat!??

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Pizza med egenodlad basilika lät ju som en bra idé! Blir nog supergott.

  Guliigt med liten Tiger som blev så trött, tur att han fick lite hjälp på hemvägen. :)

  Ha en fin vecka vid stugan, kram Marie

  SvaraRadera
 5. Mycket basilika måste betyda egengjord pesto :)

  SvaraRadera
 6. Blir lite avis på all din Basilika. Misslyckas alltid. Glömmer att vattna inne i uterummet och ute trivs dom inte.
  Låter som du har underbara dagar i stugan. Själv har jag kommit tillbaka till stan och mina vildvuxna rabatter. Har aldrig sett sådan växtkraft som i sommar!
  Ha det gott och fortsätt att njuta!

  SvaraRadera
 7. Hej nu tittar jag in en stund till dig, nej tack inget kvällskaffe, då sommnar jag inte
  Men morgonkaffe tackar jag inte nej till. Du förstår jag tänker stanna veckan ut om jag
  får ? finns det plats ? jag är inte "knusslig" jag tar vad du har. Gärna din säng i så
  fall, för jag har besvär med ryggen. Sen vill jag gärna ha frukost på säng det är det
  enda jag begär, nej jag vill oxå ha . . . . . . . .
  Nej stopp vänta lite, jag bara skojar, jasså du tål inte sådant skämt! Ja tack för den
  lilla titten då, jag gillade ditt sätt att skriva, särskilt med stora bokstäver, då slipper jag läs-ögon, sen har du trevliga bilder o foton, men det är ju klart, att din kamera som gör det, host. . . sen bor du ju i Fjällbacka sommartid, där skulle jag oxå
  vilja bo. Fjällbacka är fantastiskt vacker, men farligt att bo i, det händer många mord
  och konstigheter där.
  Hos mig i småland finns det mycke stenar o kvarnar, men det är tyst o lugnt på landet
  Så här mycke skulle jag inte skriva, det bara blev så, läs igenom o tryck bort

  Hälsn./ Eva

  Ps. jag älskar katter o hundar o . . .

  SvaraRadera
 8. Basilikapizza låter fantastiskt gott
  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 9. Så fint och mysigt det ser ut! Låter härligt med havet. Längtar alltid dit. Skönt att du kan får lite jord under naglarna där också;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Jag fryser in Basilikan.Hörde en kock på TV säga att torkad Basilika smakar bara hö.Han menade att det bästa var att frysa de flesta kryddor.MVH

  SvaraRadera
 11. Det låter som ett riktigt härligt hus! Jag brukar göra enklaste salladen med mycket basilika (alltså jättemycket), tomat och lök och så en klasisk vinägrett på det.

  Kul katt du har...

  Kram

  SvaraRadera
 12. Jag vattnade i torsdags. Glömde säga det:) Det var ganska tort, men så hade det ju inte

  SvaraRadera
 13. Hmm, nått konstigt hände:) Skulle skriva att det inte regnat på några dagar:)
  Ha en fortsatt fin semester! Kram

  SvaraRadera
 14. Mamma, Om det blåser och stormar när Tiger är ute MÅSTE ni gå ut och hämta honom! Hur klarar han sig? Springer han ute själv än? Snälla var försiktig!

  SvaraRadera