måndag 16 juli 2012

AstilbeI går kväll försökte jag sitta ute en stund, tja, en liten stund gick det och en filt var nödvändig för det vindade i rätt rejält men gott ändå, och min vy var då:
I vår kletiga, kalla, blöta, hårda lerjord trivs de klassiska, tåliga perennerna, som bl a Daggkåpa och Astilbe och just Astilbe är jag förtjust i, de har fina blad och blommar från juli tills augusti och blommorna finns i många färger. Jag har fler Astilbe vid entrérabatten, mörkare rosa och en jätteljus, nästan vit. Satt och klurade på om de nu trivs så bra här hos mig, så borde jag satsa på dem lite mer? Leta efter fler varianter på blad och blommor? Någon som har "ovanliga" Astilbe och kan tipsa mig?

Tänk att det alltid finns något att tänka på........  :)

Nu sitter vi här hemma och avvaktar vädret, har koll på vindarna, styrka och riktning - kanske kan vi mönstra på vår båt i morgon?  Idag får det bli lite röj här hemma, en tur till återvinningen och kanske dags att ta fram gräsklipparen.

Ha en bra måndag ♥


8 kommentarer:

 1. Ja, Astillbe är vacker. Jag fick en lågväxande Astilbe av MariaBerg förra året. Den är läcker men jag vet tyvärr inte vad den heter.
  Och du, tack för att du taggade mej med trimmern. Jag for iväg direkt igår förmiddag o letade upp precis en sån jag ville ha. Mycket bra och tystgående. /Knatten

  SvaraRadera
 2. Jeg kom tilfældigt forbi din blog.
  Gode billeder af den smukke blomst.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvaraRadera
 3. Koreansk Plymspirea, Aruncus aethusifolius är en låg, vitblommande spirea som dessutom får vacker höstfärg, något att titta på om du gillar Astilbe! Den är tät i bladverket och bildar små kuddar, passar perfekt som kantväxt eftersom den är så låg. Jag har den i en del av den upphöjda rabatten och i Lönnrabatten - jag gillar den skarp!
  Sen har jag en större vit 'Weisse Gloria' som också är väldigt vacker och tålig, knallröda 'Fanal' är fin. Sen köpte vi en hög, röd 50-60 cm förra veckan 'Montgomery' heter den. Det var lite tips från mig ;P
  Kram gittan

  SvaraRadera
 4. Håller med dig Astilbe är verkligen vacker;) Hoppas nu att vinden kan avta så att ni kan ge er av ut till havs, måste kännas pestigt att ha semester och inte kunna gå ut med båten;(Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Ja vilket semester väder!
  Regnar det inte så blåser man nästan bort:-))
  Har haft tunna raggsockar på mig hela dagen!

  Jag har bara två astilbe hemma.
  Ingen favvo växt(än så länge);- ))
  Rock and roll en ganska låg vit!Söt
  Astilbe rivularis v myriantha som är ganska hög o rosa.
  Gillar den för att bladen inte är så blanka o den har ljusare blad.
  Koreansk plymspirea är jätte fin men det är väll ingen astilbe??

  Ha en fortsatt skön sommar o så får vi trolla fram lite sol o värme!!

  Kram M-L

  SvaraRadera
 6. Vad fint Lotta! Här blommar inte ens ogräset...grrr för vädret!/Anja

  SvaraRadera
 7. ps
  Har du kollat Odlas länk: http://www.odla.nu/artiklar/ute/perenner/astilbe
  ds

  SvaraRadera